ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο Κατρούγκαλος στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και συνάντηση με τον Βρετανό ΥΠΕΞ

0

Στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της 20ής Μαρτίου και, νωρίτερα, ως παρατηρητής, στη σχετική προπαρασκευαστική συνάντηση των σοσιαλδημοκρατών υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, συμμετείχε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Μεσσηνίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠ.ΕΞ., η χώρα μας και Πορτογαλία, με την υποστήριξη της Ιταλίας, προέβαλαν την ανάγκη, η εφαρμογή του νέου Πυλώνα των Κοινωνικών Δικαιωμάτων να ενσωματωθεί στην διαδικασία παρακολούθησης της οικονομίας των κρατών μελών, το λεγόμενο «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο».

Ως γνωστό, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε θέσει για πρώτη φορά το θέμα  αυτό στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου 2017 ,  προτείνοντας την καθιέρωση δεσμευτικών δεικτών στο Εξάμηνο για την φτώχεια, την ανεργία και τις ανισότητες καθώς και την πρόβλεψη νέων ίδιων πόρων της ΕΕ με αναδιανεμητικό χαρακτήρα, όπως η φορολογία των διεθνών χρηματιστηριακών συναλλαγών, των γιγάντων του Ιντερνέτ».

Ο κ. Κατρούγκαλος μιλώντας στο Συμβούλιο, τόνισε ότι η εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς,  υπονομεύεται από την ανισορροπία κοινωνικής και οικονομικής διάστασης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, πράγμα που αποτελεί τη βασική αιτίας της υπαρξιακής κρίσης νομιμοποίησης της ΕΕ.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είχε διμερή συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογο του Μάρτιν Κάλαναν, στην οποία παρουσίασε τις θέσεις της χώρας μας για το BREXIT.  Μιλώντας στη σχετική δημόσια συνεδρίαση ο κ. Κατρούγκαλος καλωσόρισε την πρόσφατη συμφωνία για την μεταβατική περίοδο στις σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης και επισήμανε την ανάγκη να υπάρξουν ανάλογες διαφανείς και αποτελεσματικές λύσεις στην προσπάθεια για τη νέα εταιρική σχέση των δύο μερών. Υπογράμμισε επίσης το ελληνικό ενδιαφέρον επί θεμάτων όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία, οι αεροπορικές επικοινωνίες και η προστασία γεωγραφικών ονομασιών προέλευσης των αγροτικών προϊόντων.

Comments are closed.