ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

“Παρέα με την ποίηση”: Μια εκδήλωση ΝΑΡΤΟΥΡΑ αφιερωμένη στον ποιητή Θανάση Παντέ

0

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, το Πολιτιστικό Σωματείο για την Τέχνη & Φύση “ΝΑΡΤΟΥΡΑ” διοργάνωσε την εκδήλωση: “Παρέα με την ποίηση”. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο υπέροχο cafebar με την πανοραμική θέα “360ο”, όπως προϊδεάζει άλλωστε και η επωνυμία του, στη Στούπα της Δυτικής Μάνης.

Λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα, συγκεντρώθηκαν εκεί λάτρεις της ποίησης, και μοιράστηκαν αισθαντικές στιγμές! Μπορεί ο ορίζοντας να τους στέρησε -λόγω της αφρικάνικης σκόνης- τα όμορφα χρώματα του ηλιοβασιλέματος στον κόλπο της Στούπας, τους αντάμειψε όμως με τους εντυπωσιακούς ήχους τω κυμάτων που έσκαγαν στην ακτή, λόγω της φουσκοθαλασσιάς που επικρατούσε τις ώρες εκείνες.

Παρέα με την ποίηση, σε μια ατμόσφαιρα πολύ ΝΑΡΤΟΥΡΑ… και τι δεν ειπώθηκε!!!

Ποιήματα καταξιωμένων ποιητών μας, αλλά και ανώνυμων μέσα από μανιάτικα μοιρολόγια και στίχους δημοτικών ποιημάτων. Μοιραστήκανε επίσης και ποιήματα που βρισκόταν στα συρτάρια κάποιων, που κατά καιρούς αποπειράθηκαν να καταθέσουν με ποιητικό τρόπο την ψυχή τους.

Ο λόγος εδώ για τον Πέτρο Μπαρπμετσέα, που απήγγειλε με στόμφο όλα όσα οι μνήμες βιωμάτων του αλλοτινών εποχών, του είχαν υπαγορεύσει στο χαρτί. Τα κρατούσε με σεβασμό στην αγκαλιά του, δεμένα μέσα τετράδια, που η εγγονή του είχε φροντίσει να ενημερώσει την ετικέτα των εξώφυλλών τους.

Οι συμμετέχοντες, είχανε επίσης την τύχη να ακούσουνε από το στόμα του καθώς διάβαζε, κάποιους θρύλους για «την πηγή του Πρίντζηπα» στην παραλία της Καλόγριας, και που τους είχε αποτυπώσει έμμετρα στο χαρτί.

Η Μαρία Μακρέα μοιράστηκε μαζί τους ένα υπέροχο ποίημά της, προσθέτοντας με τον τρόπο αυτό μια ακόμα αισθαντική πινελιά στην ατμόσφαιρα! Μέσα από τον ποιητικό της λόγο, δημιούργησε ένα όμορφο πέρασμα από το “χθες” του κ. Πέτρου, στο “αύριο” της Μαρίας και κάθε “Μαρίας”, κάθε νέου παιδιού που θέλει και μπορεί να εκφράζεται μέσα από την τέχνη!

Η έκπληξη -αφιέρωμα που είχε προαναγγελθεί, αφορούσε στον ποιητή Θανάση Παντέ, που είχανε τη χαρά να τον έχουνε κοντά τους στη Στούπα, και να μοιραστούνε μαζί του συγκινησιακές -σχεδόν κατανυκτικές- στιγμές, γεμάτες ποίηση και εκ βαθέων εξομολογήσεις!

Το αφιέρωμα αυτό περιλάμβανε και μια ψηφιακή παρουσίαση των δύο πρώτων ποιητικών του συλλογών που είχαν έως τώρα κυκλοφορήσει: «Τι όμορφα που κατοικώ στον εαυτό μου» και «Το ποίημα δεν πουλάει», πλαισιωμένης από έργα φίλων του εικαστικών. Ο Θανάσης ενημερώθηκε τη στιγμή της έναρξης, ότι η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη σε κείνον!

Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση, κρατήσουνε πρώτοι από όλους στα χέρια τους, αλλά και διαβάσανε στίχους από την καινούργια του ποιητική συλλογή “Εποχές Εωσφόρου Μνήμης”.

Στο τέλος της εκδήλωσης κληρώθηκαν 12 βιβλία από τις ποιητικές συλλογές του Θανάση Παντέ, ο οποίος έθεσε στη διάθεση του Σωματείου ΝΑΡΤΟΥΡΑ αφιλοκερδώς, πριν την έναρξη της εκδήλωσης.

Το ραντεβού τους ανανεώθηκε με σκοπό να συναντήσουνε και πάλι την ποίηση, όχι μόνο στη Στούπα, αλλά και σε ορεινά χωριά της Μάνης. Όχι μόνο στα καφέ, αλλά τώρα που καλοκαιριάζει, και στις παραλίες, στα παγκάκια, στις πλατείες, και όπου αλλού μπορεί να βρεθεί και να εκφραστεί μια παρέα ΝΑΡΤΟΥΡΑ!

Comments are closed.