ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο φουσκωμένος ΕΝΦΙΑ τρομάζει την κυβέρνηση – Προκρίνεται το σενάριο για υπολογισμό του φετινού φόρου με τις ισχύουσες τιμές ζώνης

0

Οι μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στον καθορισμό των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων οδηγούν το υπουργείο Οικονομικών – ειδικά για εφέτος – να εξετάσει την πιθανότητα να υπολογιστεί ο νέος ΕΝΦΙΑ με τις ισχύουσες τιμές ζώνης και όχι με αυτές που πρόκειται να ανακοινωθούν, σε μια προσπάθεια να ξεπεράσει τον σκόπελο αλλαγής των συντελεστών που μπορεί να επιφέρει μεγάλες επιβαρύνσεις στα νοικοκυριά.

pinakas-antikeimenikes

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες από «Το Βήμα της Κυριακής», οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων δύσκολα θα έχουν ετοιμαστεί πριν από τα τέλη Απριλίου 2018. Πιθανότερη ημερομηνία να ανακοινωθούν είναι στα μέσα Μαΐου. Αφού καθοριστούν οι νέες τιμές ζώνης, θα πρέπει η αρμόδια διεύθυνση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων να κάνει τις προσομοιώσεις ώστε ανάλογα με τις νέες τιμές και τις αλλαγές στους συντελεστές ΕΝΦΙΑ να προκύπτει σε κάθε περίπτωση συνολικό ποσό είσπραξης για το τρέχον έτος 2,65 δισ. ευρώ και βεβαίωσης 3,2 δισ. ευρώ. Αν δεν συμβεί αυτό, δεν μπορεί να προχωρήσει στην έκδοση νέων εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ. Οσο καθυστερεί η απόφαση καθορισμού των νέων τιμών ζώνης τόσο πάει πίσω η πιθανότητα ο νέος ΕΝΦΙΑ να υπολογιστεί με τις νέες τιμές ζώνης.

ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ

Επίσης, υπάρχει και κάτι ακόμα. Αν τελικά η κυβέρνηση λόγω εξελίξεων αποφασίσει να πάει σε εκλογές τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο του 2018, δηλαδή έναν χρόνο νωρίτερα από τον καθορισμένο χρόνο, δεν θέλει τα νοικοκυριά – ιδιαίτερα λαϊκών και φτωχών περιοχών – να λάβουν στα χέρια τους στα τέλη του ερχόμενου καλοκαιριού εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ με αυξημένα ποσά κατά 20%-30% σε σύγκριση με αυτά που πλήρωσαν έναν χρόνο πριν. Για να μη συμβεί αυτό, θα πρέπει, όπως αναφέρουν αρμοδίως στο «Βήμα της Κυριακής», οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ να έχουν στα «χέρια τους» πολύ νωρίτερα τις νέες τιμές ζώνης, ώστε να μπορέσουν να γίνουν οι διάφοροι υπολογισμοί για να προκύψει σε γενικές γραμμές το ίδιο ποσό χρέωσης για κάθε νοικοκυριό. Κάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται στον ορίζοντα και άρα το πιθανότερο σενάριο είναι να επιλεγεί η λύση του υπολογισμού του νέου ΕΝΦΙΑ με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες.

ΔΥΣΚΟΛΗ ΕΞΙΣΩΣΗ

Αλλωστε η εξίσωση που καλείται να λύσει το υπουργείο Οικονομικών μεταξύ παραγόντων της αγοράς, δανειστών, πολιτικού κόστους από τις επιβαρύνσεις που θα προκύψουν σε φτωχές περιοχές και εισπραξιμότητας ΕΝΦΙΑ είναι αρκετά δύσκολη. Σε κάθε περίπτωση όμως, για να κλείσει η τέταρτη αξιολόγηση θα πρέπει οπωσδήποτε να καθοριστούν οι νέες αντικειμενικές αξίες έστω και αν σε πρώτη φάση, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, δεν θα προσεγγίζουν και πολύ τις πραγματικές. «Το Βήμα» παρουσιάζει πίνακα με πραγματικές τιμές αγοράς νεόδμητων ακινήτων ηλικίας μέχρι πέντε ετών σε σύγκριση με αυτές της Εφορίας. Οι διαφορές που προκύπτουν είναι πολύ μεγάλες σε ορισμένες περιπτώσεις. Τις τιμές αυτές θα έχει μπροστά της και η δευτεροβάθμια επιτροπή προκειμένου να λάβει τις τελικές αποφάσεις για να μην υπάρχουν μεγάλες διαφορές και επιβαρυνθούν υπέρμετρα τα νοικοκυριά.

 

Comments are closed.