ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Μαύρο Πάσχα» για τους εμπόρους της Καλαμάτας με την κίνηση υποτονική στα καταστήματα!

0

lampades

Λαμπάδες, τσουρέκια, σοκολατένια αυγά, ρούχα και παπούτσια για παιδιά κυρίως, αλλά και για μεγάλους, παιχνίδια και δώρα συμβολικά πια, λόγω της εδραιωμένης κρίσης, συνθέτουν το παζλ της πασχαλινής αγοράς και στην Καλαμάτα, η όποια είναι υπερπλήρης και… δελεαστική, αφού οι τιμές των προϊόντων είναι κάτι περισσότερο από ικανοποιητικές.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Οι καταναλωτές, οι οποίοι πρέπει να καλύψουν και τα έξοδα του εορταστικού τραπεζιού, αγοράζουν τα άκρως απαραίτητα, βάζοντας σε προτεραιότητα τα παιδιά, τα οποία, όπως και τα Χριστούγεννα, περιμένουν κάθε Πάσχα, το δώρο από τη νονά ή το νονό, οι οποίοι έχουν φυσικά, κύριο μέλημα, την αγορά της λαμπάδας.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ Η ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΛΑΜΠΑΔΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟ

Η λαμπάδα, δεν είναι μια απλή υποχρέωση… Ο συμβολισμός της, ιδιαίτερος, καθώς μας έρχεται από τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους., από την εποχή που οι νεοφώτιστοι χριστιανοί βαφτίζονταν το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα. Ουσιαστικά, αποτελούσε σύμβολο του νέου φωτός του Χριστού, το οποίο επρόκειτο να φωτίσει την ψυχή του νεοφώτιστου, ενώ ένας άλλος συμβολισμός, είναι αυτός που επικρατεί μέχρι τις μέρες και θέλει την πασχαλινή λαμπάδα, να αναπαριστά το φως που έφερε στην ανθρωπότητα ο Χριστός, όταν «νίκησε» το θάνατο, και το σκοτάδι, μέσω της Ανάστασης του.

nikhΜε το πέρασμα των χρόνων, η χριστιανική Εκκλησία κράτησε μόνο το δεύτερο αυτό, συμβολισμό της λαμπάδας, που αφορά στην Ανάσταση του Χριστού, μιας και σταδιακά η σύνδεσή της με τη βάπτιση, έπαψε να υφίσταται. Η λαμπάδα λοιπόν, πρέπει να είναι… ξεχωριστή και αυτό το γνωρίζουν καλά πολλοί επαγγελματίες και στην Καλαμάτα, οι οποίοι φτιάχνουν πργαμτικά αριστουργήματα. Η «Φ» επισκέφθηκε το κατάστημα La Femme της Νικολέττας Αντωνοπούλου στη Βαλαωρίτου, η οποία έχει αναγάγει τη βάπτιση, το γάμο, αλλά και πολλά χριστιανικά έθιμα, όπως αυτό της πασχαλινής λαμπάδας, σε πραγματική τέχνη! Λαμπάδες ξεχωριστές, χειροποίητες,  με αντικείμενα συμβολικά που παραμένουν μετά την Ανάσταση, να… θυμίζουν την αγάπη αυτού που την κάνει δώρο ή το μήνυμα της μεγάλης γιορτής, σε αυτόν που την επέλεξε για τον εαυτό του. Λαμπάδες, πασπαλισμένες με… αστερόσκονη και πραγματική αγάπη, οι οποίες μοιάζουν με έργα τέχνης και μεταξύ άλλων, συμβολίζουν τον ήλιο της Άνοιξης. Λαμπάδες για να… υποδεχθούν μικροί και μεγάλοι κορίτσια και αγόρια, γυναίκες και άνδρες το Άγιο φως της Ανάστασης, το φως της γνώσης και της αγάπης. Η κίνηση, σε αυτά τα είδη, όπως μας είπε και η Νικολέττα Αντωνοπούλου, είναι ιδιαίτερα αυξημένη, αφού αυτό, είναι το κυρίαρχο μέλημα των νονών, οι οποίοι επιλέγουν τη λαμπάδα, πασχαλινό τσουρέκι και αυγό και ανάλογα με την οικονομική τους δυνατότητα και ένα δώρο που συνήθως είναι παπούτσια ή ρούχα.

ΣΕ… ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΟΙΡΑ ΡΟΥΧΑ ΚΑΙ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΤΑ ΑΚΡΩΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ

Μαρίττα Καπαρελιώτη

Μαρίττα Καπαρελιώτη

Η κίνηση άλλωστε στα εμπορικά καταστήματα, επιβεβαιώνει το γεγονός, αφού οι καταναλωτές, είναι ακόμη και κατά τη διάρκεια της Μεγάλης εβδομάδας, που μόλις ξεκίνησε, ιδιαίτερα διστακτικοί και αν… ξεμπερδέψουν με τα δώρα, μπορεί να αγοράσουν κάτι φθηνό, από αυτά που πραγματικά έχουν ανάγκη, για τον εαυτό τους.  Οι επαγγελματίες στα εμπορικά καταστήματα της Καλαμάτας, βλέπουν ακόμη τους καταναλωτές, διστακτικούς, να πραγματοποιούν έρευνα αγοράς και να εστιάζουν στις προσφορές και στα όσο το δυνατόν, φθηνότερα! «Οι περισσότεροι καταναλωτές, κάνουν ακόμη έρευνα αγοράς , ρωτώντας για τις τιμές και εστιάζοντας στις προσφορές, καθώς εμείς στο κατάστημα, έχουμε αρκετά προϊόντα σε μισή τιμή», δήλωσε μιλώντας στη «Φ» η ιδιοκτήτρια του καταστήματος υποδημάτων και τσαντών «Perla» Μαρίττα Καπαρελιώτη, επισημαίνοντας πως λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης, οι περισσότεροι κοιτάζουν μόνο αν δεν βρουν νούμερο, τα καινούρια παπούτσια.  «Οι καταναλωτές δυστυχώς, αγοράζουν πια, ότι έχουν πραγματικά ανάγκη, αν και ελπίζουμε μετά το Πάσχα, οπότε και θα φτιάξει ο καιρός και θα έχουμε και τους πρώτους επισκέπτες, να κινηθεί η αγορά», ανέφερε η κα Καπαρελιώτη, η οποία έδωσε και τη διάσταση αυτή της αυξημένης τουριστικής κίνησης, η οποία συμβάλει ποικιλότροπα στην ανάπτυξη της Μεσσηνίας.

lafazanos

«Η αλήθεια είναι πως από το Πάσχα και μετά, η κίνηση είναι καλύτερη, καθώς έρχονται και οι Μεσσήνιοι που ζουν στην Αθήνα, αλλά και οι πρώτοι επισκέπτες, οι οποίοι πραγματοποιούν κάποιες αγορές, διαπιστώνοντας πως έχουμε πολύ καλές και σίγουρα ανταγωνιστικές τιμές», επεσήμανε η ιδιοκτήτρια του καταστήματος «Perla scarpe e borse», με αντίστοιχη και την εκτίμηση ενός από τους πιο παλιούς εμπόρους της Καλαμάτας, ο οποίος βιώνει πια, πρωτόγνωρες εποχές στο εμπόριο, του Γιάννη Λαφαζάνου. «Δυστυχώς, πράγματι, είναι περιορισμένα τα πράγματα και ευελπιστούμε από σήμερα, Μεγάλη Δευτέρα, να ξεκινήσει η κίνηση, αφού και χθες, ήταν υποτονική», δήλωσε ο κ. Λαφαζάνος, ο οποίος επεσήμανε πως οι καταναλωτές κάνουν ακόμη, αναγνωριστικές βόλτες, δείχνοντας να δυσκολεύονται, ακόμη και για τα απαραίτητα, αφού ζητούν καλύτερες τιμές και έχουν πάψει εδώ και χρόνια, να αγοράζουν ένα δεύτερο ζευγάρι παπούτσια. «Αυτό που μας κρατάει ακόμη, είναι οι επισκέπτες, οι οποίοι βοηθούν πάρα πολύ και ειδικά οι Αθηναίοι που πιστεύω τα ψωνίσουν και φέτος το Πάσχα», ανέφερε ο κ. Λαφαζάνος, με μια διαφορετική εκτίμηση σε αυτήν την κατεύθυνση, δίνοντας μια άλλη οπτική, στην ίδια… διάσταση του θέματος, να κάνει ο Νεκτάριος Τριανταφυλλόπουλος.

nektarios

«Εγώ θεωρώ ότι έχουμε πολύ κόσμο από τις γύρω περιοχές και όχι τόσο από τον τουρισμό, αφού ο τουρίστας δεν ψωνίζει ρούχα και άλλα είδη, καθώς αφήνει τα χρήματά του στην εστίαση και τα ξενοδοχεία», δήλωσε ο ιδιοκτήτης του ομώνυμου καταστήματος ανδρικών ενδυμάτων, τονίζοντας πως με την ολοκλήρωση των δρόμων, υπάρχουν πολλοί πελάτες από Τρίπολη και Λακωνία, οι οποίοι ψωνίζουν στην Καλαμάτα, που έχει μεγάλη και καλή αγορά. «Το Πάσχα, δείχνει πως θα είναι υποτονικό, αφού τουλάχιστον για τα δικά μας είδη, θέλουμε καλό καιρό για να ξεκινήσει ο κόσμος να κάνει τις αγορές του. Δεν περιμένουμε πολλά πράγματα, αφού είναι ακόμη νωρίς ακόμη και ο καιρός δεν βοηθάει», ανέφερε ο κ. Τριανταφυλλόπουλος, ο οποίος επίσης σημείωσε, πως πλέον οι καταναλωτές αγοράζουν μόνο τα απαραίτητα και ζητούν καλύτερη τιμή, στην ήδη καλή τιμή, κάτι που όλοι οι επαγγελματίες, κάνουν.

ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΩΡΑΡΙΟ

Χθες, Κυριακή των Βαΐων, πολλά εμπορικά καταστήματα στην Καλαμάτα, άνοιξαν κανονικά, ακολουθώντας τις μεγάλες αλυσίδες που κερδίζουν και αυτήν την περίοδο, τη μερίδα του λέοντος, ενώ από σήμερα, τα μαγαζιά θα είναι ανοιχτά πρωί – απόγευμα, καθώς τίθεται σε ισχύ το εορταστικό ωράριο. Τα καταστήματα λοιπόν, μέχρι και τη Μεγάλη Πέμπτη, θα είναι ανοιχτά από τις 8:30 το πρωί μέχρι τις 2:30 το μεσημέρι και από τις 5:30 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ. Την Μεγάλη Παρασκευή θα κλείσουν στις 3 μετά το μεσημέρι και το Μεγάλο Σάββατο στις 5 το απόγευμα, ενώ κλειστά θα είναι τόσο τη Δευτέρα του Πάσχα, όσο και του Αγίου Πνεύματος.

  • Μ. Δευτέρα: 8:30 – 14:30 και 17:30 – 21:00
  • Μ. Τρίτη: 8:30 – 14:30 και 17:30 – 21:00
  • Μ. Τετάρτη: 8:30 – 14:30 και 17:30 – 21:00
  • Μ. Πέμπτη: 8:30 – 14:30 και 17:30 – 21:00
  • Μ. Παρασκευή: 8:30 – 15:00 – Κλειστά
  • Μ. Σάββατο: 8:30 – 17:00
  • Κυριακή Πάσχα: Κλειστά
  • Δευτέρα Πάσχα: Κλειστά
  • Δευτέρα Αγ. Πνεύματος: Κλειστά

 

Comments are closed.