ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΠΑΣΧΑ: Κορυφαία γιορτή με το θρίαμβο της αγάπης και της ζωής!

0

   Η Ημέρα της Αναστάσεως λέγεται και Πάσχα. Αυτή η λέξη επαναλαμβάνεται σε πολλά τροπάρια της Εκκλησίας και προξενεί πνευματική χαρά στους Χριστιανούς.

   Κατά τον άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο, η λέξη Πάσχα προέρχεται από την εβραϊκή λέξη Φάσκα, αφού εξελληνίστηκε το Φ σε Π και το Κ σε Χ. Η λέξη Πάσχα στην εβραϊκή γλώσσα δηλώνει την διάβαση ή το πέρασμα, και είναι γνωστή η εορτή του Πάσχα, κατά την οποία οι Εβραίοι εόρταζαν την θαυματουργική διάβαση δια της Ερυθράς θαλάσσης όταν απελευθερώθηκαν από τους Αιγυπτίους και επέστρεψαν στη γη Χαναάν, στη σημερινή Παλαιστίνη.

Του ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ ΚΑΡΑΤΖΑ

   Βέβαια, υπάρχουν και μερικοί, όπως λέει ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, που νομίζουν ότι η λέξη Πάσχα προέρχεται από το πάσχειν, δηλαδή από το Πάθος του Χριστού για μάς, αλλά όμως η σωστότερη ερμηνεία είναι η πρώτη.

 Όπως ο Ισραηλιτικός λαός εόρταζε την διάβαση δια της Ερυθράς θαλάσσης και την απόκτηση της ελευθερίας, έτσι και οι Χριστιανοί  εορτάζουν την νέα διάβαση από τον θάνατο στην ζωή. Αυτή την ερμηνεία δίνει ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος σε ομιλία του την ημέρα του Πάσχα, και υιοθέτησε η Χριστιανική θρησκεία.

   Διάφοροι Πατέρες της Εκκλησίας έχουν αναλύσει την θεολογική σημασία της εορτής, και σύμφωνα με αυτούς,  Πάσχα είναι η διάβαση από το σκότος στο φώς, η φυγάδευση από τον Άδη στην γη, η ανάβαση από την γη στους ουρανούς, η μετάβαση από τον θάνατο στην ζωή, η  ανάσταση των νεκρών, η ανάκληση των εξόριστων της Εδέμ, η ευδαιμονία του κόσμου.

 Η σημασία και οι ερμηνείες του Πάσχα για τους θεολόγους είναι απεριόριστες. Το Πάσχα είναι αναψυχή των ψυχών, η ευφροσύνη του νου, η ηρεμία  των σωμάτων, ο φωτισμός των οφθαλμών, ο γλυκασμός των λαρύγγων, η θυμηδία, η ειρήνη, η χαρά, η ευτυχία.

Για αυτό και ή Εκκλησία μας πανηγυρίζει με κωδωνοκρουσίες, με φωτοχυσία, με δοξολογίες, με τα ατέλειωτα επαναλαμβανόμενα «Χριστός Ανέστη», με ευχές αγάπης και ασπασμούς συγχωρητικούς και αγάπης, με ωραία έθιμα και όμορφες παραδόσεις. Επίσης ο λαός μας γιορτάζει το Πάσχα πανηγυρικά με πατροπαράδοτα έθιμα, πλούσια τραπέζια, συγκεντρώσεις συγγενών, ανταλλαγή δώρων κτλ.

Όλα όμως αυτά από μόνα τους αποτελούν άδειες λέξεις πού σβήνουν όπως οι λαμπάδες, τυπικούς εορτασμούς πού με την πρώτη δυσκολία συντρίβονται όπως τα τσόφλια του αυγού, κούφια συναισθήματα και ανούσιες συνήθειες πού προσφέρουν πρόσκαιρη ευχαρίστηση και ξεχνιούνται μόλις επιστρέψει ή καθημερινότητα.

ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ

Μέσα στον κατακλυσμό των μηνυμάτων, διαφημίσεων, προτιμήσεων, καταναλωτικών ειδών, προκύπτει το πρόβλημα του πραγματικού νοήματος των ημερών του Πάσχα. Χάνουμε τις περισσότερες φορές το αληθινό νόημα της γιορτής, το αντικαθιστούμε με υποκατάστατα, που είναι όλος αυτός ο καταναλωτικός θρίαμβος, συνειδητά ή ασυνείδητα προσπερνούμε την ουσία και μένουμε στα τυπικά.

Πάσχα δεν είναι μόνο το αρνί,  το κόκκινο αυγό,  το τσουρέκι,  η λαμπάδα,  τα καινούρια ρούχα, δεν είναι μόνο η παρουσία μας στην Εκκλησία δέκα λεπτά πριν το “Χριστός Ανέστη” και πέντε λεπτά μετά. Πάσχα δεν είναι μόνο η λατρεία του φαγητού, το πανηγύρι, ο χορός και το ποτό και η καλή παρέα. Πάσχα δεν είναι μόνο  οι σούβλες στο δρόμο, δεν είναι η τυπική ανταλλαγή ευχών, δεν είναι η επιστροφή στο χωριό. Σίγουρα, δεν είναι μόνο αυτά.

Ο λαός μας περνάει δύσκολες μέρες, τα τελευταία οκτώ χρόνια και ίσως ακολουθήσουν δυσκολότερες. Δύσκολες οικονομικά, κοινωνικά, εθνικά, αλλά και πνευματικά. Οι κοινωνίες μαστίζονται από μεγάλη πτώση αξιών. Όλα αυτά τα δεινά που προσδιορίζουν το περιβάλλον που ζούμε, αισθανόμαστε να μας καταπιέζουν καθημερινά και να μας δημιουργούν κάθε είδους ανασφάλειες και αβεβαιότητες και να μας δημιουργούν την ανάγκη να ακουμπήσουμε κάπου και να πάρουμε δύναμη για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε.

Το Πάσχα  και τα μηνύματα του όπως τα κηρύττει ή Ορθόδοξη Εκκλησία,   προσφέρονται ως «αποκούμπι» της ταλαίπωρης ψυχής μας. Ας μην αφήσουμε την ευκαιρία να περάσει. Ας καταλάβουμε ότι η ζωή μας πρέπει να θωρακίζεται και να μετεξελίσσεται προς το καλύτερο, να παραμένει μάχιμη, επίκαιρη και ανανεωμένη, να ανακαινίζεται με στόχο το τέλειο.

Αν η ψυχή μας  αναγεννιέται από την πίστη στα μηνύματα του Πάσχα και αν η ζωή μας αναβαπτίζεται στην ανανέωση πού αυτό συνεπάγεται, μπορεί το Πάσχα μας να είναι πραγματικό πέρασμα από το ψέμα στην αλήθεια, από τη μιζέρια στην πνευματική αρχοντιά, από την απόγνωση στην ελπίδα, από την καταστροφή στη σωτηρία, από την κατάπτωση στην αναγέννηση, από την υποκρισία στην καθαρότητα, από την ιδιοτέλεια στην προσφορά, από το μίσος στην αγάπη.

Η ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

Πάσχα είναι πάνω απ’ όλα η συνειδητοποίηση της ύπαρξης  του Θεού, είναι το εκούσιο Πάθος που υποβλήθηκε ο Ιησούς  για τη σωτηρία του ανθρώπου, ανάμνηση δε του γεγονότος αυτού  κάνουμε την Μεγάλη εβδομάδα. Τότε η ψυχή μας, έστω και για λίγο, μεταμορφώνεται, ηρεμεί, νιώθει κάτι από την συγγνώμη και την αγάπη που ανατέλλει από τον Τάφο του Ιησού. Τότε, νιώθουμε πως μ’ όλο τον κόσμο είμαστε αδέλφια, γιατί μετέχουμε του κοινού Θείου Πάθους.

Πάσχα είναι η αλλαγή της ζωής μας, η απαλλαγή μας από τα πάθη, τις αδυναμίες και τις κακίες που μας εξουσιάζουν. Δεν αξίζει να λέμε ότι ήρθε το Πάσχα κι εμείς δεν είμαστε συμφιλιωμένοι με το συνάνθρωπο, το γείτονα, τον εαυτό μας, ότι δεν νιώθουμε πιο ελεύθεροι από τα δεσμά της κακίας ή ακόμα και του αναπόφευκτου θανάτου. Πάσχα άλλωστε είναι η συντριβή του έσχατου εχθρού της ανθρώπινης φύσης, που είναι ο θάνατος: «Θανάτω θάνατον πατήσας…» λέει το τροπάριο της Ανάστασης.

Πάσχα είναι η αφορμή για ενότητα, ενότητα μεταξύ των ανθρώπων όλων των κοινωνικών στρωμάτων της  κοινωνίας. Δεν γίνεται να λέμε ότι γιορτάζουμε το Πάσχα ενώ ο ρατσισμός και η διχόνοια  κυριαρχούν στις ψυχές μας. Δεν γίνεται να λέμε ότι πιστεύουμε στα μηνύματα του Πάσχα και να συντρίβουμε, υπολήψεις, συνειδήσεις, συνανθρώπους, πλησίον, αδελφούς μας. Δεν γίνεται να κάνουμε Πάσχα με κακία για τους άλλους, όποιοι κι αν είναι αυτοί, ότι κι αν μας έχουν κάνει!

Η ΛΥΤΡΩΣΗ

Στηρίζοντας την σκέψη και την καρδιά μας στα μηνύματα του Πάσχα, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη σκληρή πραγματικότητα της ζωής μας με ελπίδα που βελτιώνει και τις πιο τραγικές συνθήκες δίνοντάς τους νόημα λυτρωτικό.

  • Όταν οι δοκιμασίες, ο πόνος, η αρρώστια, ο θάνατος προσφιλών μας προσώπων σκοτεινιάζουν τον νου και την καρδιά μας.
  • Όταν στην προσωπική μας πορεία αντιμετωπίζουμε διάφορες θλίψεις, αδικίες και απογοητεύσεις από κακές συμπεριφορές, και βυθιζόμαστε στη μελαγχολία και την απόγνωση.

Τα μηνύματα του Πάσχα:

  • Ενισχύουν με ιδιαίτερη δύναμη τη βούλησή μας, ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τους πειρασμούς και να αντέχουμε στις δοκιμασίες.
  • Μας δίνουν δύναμη για να συγχωρούμε τη δειλία, την ολιγοψυχία και την αχαριστία δικών μας ή ξένων, να συγχωρούμε όσους μας αδικούν ή μας μισούν, να αντέχουμε στην κούραση και στην απογοήτευση.
  • Μας βοηθούν να μη λυγίζουμε στις παράλογες πιέσεις των ισχυρών, γνωρίζοντας ότι τελικά το μέλλον, τόσο το δικό μας όσο και της ανθρωπότητας, δεν εξαρτάται από την αλαζονεία και τους κρυφούς σχεδιασμούς μεγάλων ή ισχυρών.
  • Μας δίνουν δύναμη για να υπομένουμε τον πόνο της ασθένειας, της δικής μας ή των δικών μας, για να ειρηνεύουμε κατά τον χωρισμό από τους αγαπημένους μας και να μη συμπεριφερόμαστε σαν να μην έχουμε ελπίδα.

Πάσχα δεν μπορεί όμως να νοηθεί και μακριά από την Εκκλησία. Όλα όσα περιλαμβάνει το φολκλορικό και παραδοσιακό μέρος της γιορτής, αποκρυσταλλώνονται με τη βίωση της Πασχαλινής χαράς μέσα στην Εκκλησία. Πως είναι δυνατόν να αισθανθούμε στο μέγιστο βαθμό το Θείο Πάθος αν δεν προσκυνήσουμε τον Εσταυρωμένο, τον Επιτάφιο, και αν δεν ψάλουμε μέσα μας τα τροπάρια  «Η ζωή εν τάφω…» ή το  «Χριστός ανέστη…»

Μέσα στην γιορτινή φωτοχυσία, ας ανοίξουν οι ψυχές και ο νους μας, για να νιώσουμε αμεσότερα τα μηνύματα που προσφέρει το Πάσχα και να τα μεταδώσουμε και σε άλλους. Η Πασχαλιάτικη ελπίδα δεν επιβάλλεται, μεταλαμπαδεύεται όπως το Άγιο Φως από κερί σε κερί. Με τον λόγο και τις πράξεις  μας ας τη μεταφέρουμε σε φίλους και συγγενείς και στην παραπαίουσα κοινωνία μας.

 Η ΑΓΑΠΗ ΝΙΚΑ…

Η καθημερινότητά μας ας στηρίζεται στην ελπίδα και τη δύναμη που χαρίζει η Ανάσταση. Διότι η Ανάσταση δεν τελειώνει με το τέλος της Ακολουθίας, αλλά εξακολουθεί να καθοδηγεί τις σκέψεις μας και τις πράξεις μας κάθε στιγμή.  Ελπίδα που βασίζεται ο άνθρωπος της σύγχρονης εποχής για την τελική επικράτηση του δικαίου, το ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης  και την οριστική επίλυση των προβλημάτων  της ζωής. Ελπίδα που βασίζεται στη βεβαιότητα ότι «στο τέλος η αγάπη νικά».

Τα Πασχαλιάτικα μηνύματα ας μας δίνουν συγχρόνως τη δύναμη να αντιμετωπίζουμε νηφάλια τις δοκιμασίες, να υπερασπιζόμαστε την αλήθεια, τη δικαιοσύνη, την αξιοπρέπεια κάθε ανθρωπίνου προσώπου, αδιακρίτως καταγωγής, δύναμη αναδημιουργίας σε κάθε τομέα της ζωής που ανυψώνει τον άνθρωπο και το κοινωνικό σύνολο.

Την Άνοιξη  που γιορτάζεται το Πάσχα, η φύση βάζει την πιο καλή και πιο γλυκιά  φορεσιά της. Η Ανάσταση αποτελεί εδώ και 2000 χρόνια μία από τις πιο κορυφαίες γιορτές του πολιτισμού μας γιατί κηρύττει το θρίαμβο της αγάπης και της ζωής. Ο Χριστός αγαπά τον καθέναν από μας και ζει αναστημένος για τον καθέναν από μας. Μας καλεί να ξαναβρούμε το αληθινό νόημα του Πάσχα, το οποίο φωλιάζει στη γιορτινή ατμόσφαιρα, όχι μόνο εξωτερικά, αλλά κυρίως εσωτερικά και να κάνουμε έτσι το μεγάλο πέρασμα όπως το προσδιορίσαμε παραπάνω. Γιατί εκεί βρίσκεται το μόνο και αληθινό νόημα, στην μεταμόρφωση της ψυχής και της καρδιάς μας. Ας κρατήσουμε μέσα μας τα μηνύματα  της Αναστάσεως παντοτινά και όχι  μόνο για μια ημέρα, Χριστός Ανέστη!

 

Comments are closed.