ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περί κράτους, Περιφέρειας κ.ά.

0

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ κράτος!

ΔΕΝ το επισημαίνω εγώ αλλά ο Δ.Π. Ταγκόπουλος στην εφημερίδα ΝΟΥΜΑΣ το Φεβρουάριο του 1908 σε ένα εξαιρετικό άρθρο που αναδημοσίευσε η εφημερίδα πολιτιστικού περιεχομένου ΝΟΥΜΑΣ του φίλτατου Γιάννη Νικολόπουλου στο τεύχος 158 που πρόσφατα κυκλοφόρησε.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ κράτος λοιπόν, επισημαίνει ο Δ.Π. Ταγκόπουλος με αφορμή ένα Κρητικομανιάτικο αιματοκύλισμα στον Πειραιά το 1908.

ΚΑΙ ΑΦΟΥ δεν έχουμε κράτος, δεν μπορούμε να έχουμε και Νόμο, συνεχίζει και άδικο βέβαια δεν έχει.

ΚΙ ΟΛΑ αυτά επαναλαμβάνω, το 1908, πριν από 118 χρόνια δηλαδή.

ΠΟΣΕΣ φορές αλήθεια η επισήμανση πως «δεν έχουμε κράτος» αναφέρθηκε στα χρόνια αυτά;

ΠΡΟΦΑΝΩΣ έχει χαθεί ο λογαριασμός προ πολλού.

ΑΛΛΑ το ζήτημα πλέον δεν είναι αν έχουμε κράτος αλλά ότι το κράτος που έχουμε δεν είναι κράτος των πολιτών αλλά τις περισσότερες φορές εχθρικό απέναντί τους.

ΕΝΑ τέτοιο κράτος όμως που στρέφεται κατά των πολιτών, πόσο χρήσιμο είναι για την κοινωνία;

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ και όσο περνάει ο καιρός γίνεται ολοένα και πιο κατανοητό γιατί δεν είναι.

ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ λοιπόν ένα άλλο κράτος φιλικό και προσιτό στους πολίτες και βέβαια όχι υποχείριο των εκάστοτε κομματικοπολιτικών ταγών που το λυμαίνονται για δικούς τους μικροκομματικούς σκοπούς.

***

Η ΥΠΟΘΕΣΗ των κοριών στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας εξελίσσεται σε κανονικό σίριαλ με την Περιφερειακή Αρχή να δυσχεραίνει ολοένα και περισσότερο τη θέση της και λόγω της αλαζονείας που τη διακρίνει.

ΟΠΩΣ αναμενόταν οι μειοψηφίες άσκησαν δριμύτατη κριτική και καλά έκαναν βέβαια.

ΟΙ «ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ Τατούλη» έχουν αρχίσει πλέον να αρχίσει πλέον να ενοχλούν ολοένα και περισσότερους και ήταν αναμενόμενο άλλωστε ύστερα από την απαξίωση που είχαν υποστεί επί σειρά ετών.

ΤΟ ΚΛΙΜΑ για την περιφερειακή αρχή έχει αρχίσει και βαραίνει επικίνδυνα όσο κι αν ορισμένοι θεωρούν πως αυτό συμβαίνει μόνο στη Μεσσηνία.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ για την υποκλοπή πάντως δεν έχει κλείσει, κι ας έκανε λόγο για «ψόφιο κοριό» ο περιφερειάρχης, του οποίου ο εκνευρισμός είναι πιο ολοφάνερος όσο κι αν φαίνεται διαχειρίσιμος.

***

ΑΝ ΑΛΗΘΕΥΟΥΝ τα όσα λέγονται για την αναβολή των εσωκομματικών εκλογών και του συνεδρίου της ΝΔ, τότε επιβεβαιώνεται περίτρανα η επιστροφή της εσωστρέφειας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΑΝ ΕΠΙΣΗΣ αληθεύουν τα περί ιδιότυπης κόντρας Σαμαρά -Μητσοτάκη ύστερα μάλιστα και από την πρόσφατη παρέμβαση του πρώτου, τότε τα πράγματα μάλλον δεν πάνε καλά.

ΟΥΤΕ σε τοπικό επίπεδο βεβαίως! Διχασμός ενόψει;

***

ΜΠΗΚΑΝ λοιπόν οι προϋποθέσεις για επέκταση της αστικής συγκοινωνίας μέχρι τη Μικρή Μαντίνεια και ας ελπίσουμε πως σύντομα θα δούμε λεωφορεία του Αστικού ΚΤΕΛ προς την περιοχή.

ΚΑΙ βέβαια η σύνδεση χρειάζεται να είναι τακτικότατη  όλες τις εποχές του χρόνου για την εξυπηρέτηση των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών της περιοχής που ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες είναι πολυάριθμοι.

***

ΑΝ ΤΕΛΙΚΑ το καλοκαίρι έχει η Καλαμάτα θερινό σινεμά στο χώρο του Σιδηροδρομικού Σταθμού θα είναι όντως μια θετική εξέλιξη.

ΝΑ ΘΥΜΙΣΩ ωστόσο πως έχουν απομείνει τα θερινά σινεμά στην πόλη (Κήπος της Εδέμ και Απόλλων) που  θα μπορούσαν εδώ και πολλά χρόνια να λειτουργούν, αλλά δεν γνωρίζω γιατί δεν προέκυψε η λειτουργία τους.

ΙΣΩΣ να μην είχε υπάρξει κατάλληλο επιχειρηματικό ενδιαφέρον.

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ακόμα την υπόσχεση που κατά καιρούς έχει δώσει ήδη η δημοτική αρχή για τη δημιουργία δημοτικού  θερινού σινεμά.  Ίδωμεν!

***

ΝΕΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ πρωτοβουλία από το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και με τον τίτλο «Ανοικτό Επιμελητήριο» κάθε Τετάρτη από 6 έως 8.30 μ.μ. θα δέχονται τα μέλη της διοίκησης το κοινό και θα συζητούν τα προβλήματα που απασχολούν τους επαγγελματίες αλλά και γενικότερα θέματα ανάπτυξης και ανάδειξης της περιοχής.

ΕΥΓΕ και πάλι εύγε για την αξιέπαινη πρωτοβουλία και συγχαρητήρια!

ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ Μεσσηνίας με την τωρινή του διοίκηση κάνει πράξη τις δεσμεύσεις που ανέλαβε προς τα μέλη του και την τοπική κοινωνία.

Θανάσης Παντές

Comments are closed.