ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΨΗΦΙΔΕΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ: Η απαγωγή του υπουργού Σωτήρη Σωτηρόπουλου

0

Στις 28 Ιουλίου 1866, ο Σωτηρόπουλος βρισκόταν στο αγρόκτημά του, μεταξύ Φιλιατρών και Κυπαρισσίας. Μόλις βράδιασε εμφανίστηκαν μπροστά του δύο ένοπλοι ληστές, και τον υποχρέωσαν να τους ακολουθήσει στην ομηρία, έως ότου η γυναίκα του στείλει τα λύτρα.

Μόλις πήρε τα χρήματα (η ομηρεία κράτησε 36 μέρες) ο λήσταρχος Λαφαζάνης, είπε στον Σωτηρόπουλο: «Σε λίγο θα βρίσκεσαι στον κόσμο. Ας μπορούσαμε να έρθουμε κι εμείς κι ας μέναμε μ’ ένα μάτι…» Φεύγοντας ο Σωτηρόπουλος, ο Λαφαζάνης έβγαλε από το σακίδιο του και του έδωσε έναν φάκελο. <<Τι είναι ;>>, ρώτησε ο Σωτηρόπουλος. «Δεν είναι τίποτα, λίγα λεφτά για τα έξοδά σου μέχρι να γυρίσεις στο σπίτι σου…». Μετά τον αποχαιρέτησε με φιλί στο στόμα λέγοντας <<Ο Θεός να σου δώσει δεκαπλάσια απ’ όσα σου πήραμε και να γίνεις ακόμα πιο σπουδαίος απ’ ότι είσαι>>. 

Ο αποχωρισμός έγινε με βαθιά συγκίνηση. Τα δάκρυα έτρεχαν από τα μάτια ολονών !… Λες κι έχαναν έναν πολύ πολύτιμο φίλο ! Όταν ο Σωτηρόπουλος γύρισε στο σπίτι του έγραψε: «Δεν νομίζω ότι σκοπός τους ήτο να λάβωσι χρήματα. Όχι ! Σκοπός τους ήτο να εκδικηθώσι εις το πρόσωπόν μου τους πολιτικούς εν γένει, διότι δεν έδωκαν αμνηστίαν και τους υπουργούς οίτινες τους επικήρυξαν και όρισαν αμοιβάς δια τας κεφαλάς των…» 

Στο ημερολόγιό του, ο Σωτηρόπουλος κατέγραψε τη συνομιλία που είχε μαζί του ο αρχιληστής. Του είχε πει : «Θα υποφέρεις ολίγας ημέρας αφεντικό, αλλά δεν πταίομεν ημείς, πταίετε σεις οι μεγάλοι, οι Βουλευταί και οι Υπουργοί, οι οποίοι δεν θέλετε να λάβητε ένα μέτρον και αφήνετε τόσον κόσμον να χάνεται και από το άλλο μέρος να υποφέρη και η πτώχεια». 

Κι ένας ληστής, του Λαφαζάνη, πρόσθεσε: «Όλα τα κακά προέρχονται από τους Φράγκους, τους καπελάδες, από τους οποίους πρέπει να κόπτη κανείς δέκα την ημέραν δια να υπάγη εις τον παράδεισον! Αυτοί δια τα κέφια των έδιωξαν τον Όθωνα, ο οποίος ήξευρε να βάλη τα δυο πόδια εις το ένα παπούτσι. Από τούτο ο κόσμος υπέπεσεν εις διάφορα εγκλήματα και έπειτα δεν έδωσαν τουλάχιστον μίαν αμνηστίαν δια να ησυχάσουν οι άνθρωποι, αλλά αφήνουν να περιφέρονται τόσες χιλιάδες φυγόδικοι και να χάνονται αυτοί, να βασανίζονται δε και όλοι οι πτωχοί από τους οποίους τροφοδοτούνται». 

Ο Σωτηρόπουλος εκλέχθηκε πληρεξούσιος Τριφυλίας στην Εθνοσυνέλευση του 1863, χρημάτισε πρωθυπουργός από την 3-5-1893 έως την 30-10-1893 και πέθανε το 1898

Του ΣΩΤΗΡΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ

*ΠΗΓΗ: Τάσος Κοντογιαννίδης, Μηχανή του Χρόνου, 3/1/2018

 

Comments are closed.