ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Με χορηγούς εδώ και τρία χρόνια(!) οι ανασκαφές σε Αρχαία Μεσσήνη, αφού χρηματοδοτήσεις… γιοκ!

0

Η… ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ του Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, είναι άρρηκτα «συνδεδεμένη» με το μεγαλείο του χώρου στην Αρχαία Μεσσήνη, για την ανάδειξη του οποίου τελικά, φαίνεται πως νοιάζονται… λίγοι, αφού τα χρήματα για νέες ανασκαφές τελείωσαν πριν από τρία χρόνια, με τον καθηγητή της «καρδιάς» μας, Πέτρο Θέμελη, να συνεχίζει το έργο του με χορηγούς! «Η Μεσσήνη, είναι γεμάτη εκπλήξεις!

themelhs-milaei

Είναι μια ολόκληρη πόλη, όχι μόνο, ένα σημαντικό ιερό όπως οι Δελφοί και η Ολυμπία, είναι μια αρχαία πόλη, η οποία ζει ξανά, μια νέα ζωή στο παρόν, που πιστεύω πως αυτήν τη φορά, θα είναι αιώνια…», δήλωσε στο περιθώριο της χθεσινής έναρξης του 7ου Φεστιβάλ ο καθηγητής και υπεύθυνος των ανασκαφών, «αποκαλύπτοντας» παράλληλα, τη… γύμνια του κράτους. «Από το 2015 που σταμάτησαν τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, δεν υπάρχει κρατική, ούτε περιφερειακή χρηματοδότηση δυστυχώς και βασιζόμαστε σε χορηγούς», επεσήμανε ο Πέτρος Θέμελης, ο οποίος ευχαρίστησε τους ανθρώπους αυτούς που τον εμπιστεύονται, γιατί χωρίς τη συμβολή τους, δεν θα συνέχιζε το έργο! «Ευτυχώς υπάρχουν κάποιοι χορηγοί που με εμπιστεύονται και με ενισχύουν αυτά τα χρόνια και ελπίζω να συνεχίσουν», είπε με νόημα ο καθηγητής, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανασκαφή που είναι σε εξέλιξη και αφορά στο Ιερό της Ίσιδος!

«Η Ίσις ήταν μια θεά της Αιγύπτου, των Φαραώ, η οποία ξεκίνησε να λατρεύεται χιλιάδες χρόνια πριν, αλλά στα χρόνια των Μακεδόνων Ελλήνων Πτολεμαίων, εξελληνίστηκε! Έγινε σύζυγος του Σάραπη, απλώθηκε… σε όλη τη Μεσόγειο και την ελλαδική χερσόνησο και αγαπήθηκε τα μέγιστα από τους κατοίκους, γιατί ήταν μια Μάτερ Ντολορόζα, μια μητέρα που θρηνούσε το παιδί της, όπως η Παναγία! Ταυτίστηκε λοιπόν, με τη μητέρα του Χριστού», δήλωσε ο καθηγητής, που στάθηκε και στην κοιλάδα του Νείλου, όπου η λατρεία της θεάς διατηρήθηκε περίπου έως τον 6ο αιώνα, επί αυτοκράτορος Ιουστινιανού και στο ναό των Φιλών, στο νοτιότερο άκρο της χώρας, που μετατράπηκε σε χριστιανικό . «Έχουμε ένα συγκρότημα δεξαμενών που συμβολίζουν το νερό του Νείλου, για το βάπτισμα των μυημένων, των πιστών, θα τα δούμε να γίνονται πραγματικότητα πολύ σύντομα όλα αυτά», επεσήμανε τέλος, εκφράζοντας την αισιοδοξία του, για την πορεία, παρά την «τροχοπέδη» της οργανωμένης πολιτείας… ο Πέτρος Θέμελης.

Γ.Α.

Comments are closed.