ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Θεόφραστος ο φιλόσοφος της χαράς της ζωής (Ι)

0

AΓΑΘΗ τύχη κάθε φορά με φέρνει πίσω στα όσα αφορούν τον σπουδαίο φιλόσοφο της χαράς της ζωής Θεόφραστο τον Ερέσιο που είχα την χαρά να γνωρίσω διεξοδικά χάρη στο βιβλίο του Χάακον Σμέντσβιγκ Χάνσσεν «Θεόφραστος ο Ερέσιος ο φιλόσοφος της χαράς της ζωής» (εκδόσεις Μπαρτζουλιάνος).

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ κυκλοφόρησε στα ελληνικά το 2007 και είχα την τύχη και την τιμή να μιλήσω γι ‘αυτό και να συντονίσω την παρουσίασή του που είχε γίνει στην Αθήνα στον πολυχώρο Ιανός τον Οκτώβριο του 2008 με συμμετοχή εκλεκτών ομιλητών στο πάνελ, παρουσία και του ίδιου του συγγραφέα.

ΘΕΟΦΡΑΣΤΟΣ ο φιλόσοφος της χαράς της ζωής.

ΚΑΙ ΜΟΝΟ αυτή η ιδιότητα θα αρκούσε για να με εξιτάρει σχετικά με το Θεόφραστο αλλά ο εν λόγω φιλόσοφος και αυτό είναι του σπουδαιότερο, φτάνει σε αυτή την ιδιότητα έχοντας εντρυφήσει για τα καλά σε ό,τι σχετίζεται με την πεμπτουσία της.

Η ΧΑΡΑ της ζωής στο επίκεντρο της φιλοσοφίας, με έμφαση την αγάπη προς τις καθημερινές απολαύσεις.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ καθόλου τυχαίος ο Θεόφραστος ως φιλόσοφος που το όνομά του ήταν Τύρταμος αλλά ο συνομιλητής και φίλος του μέγιστος Αριστοτέλης τον αποκαλούσε Θεόφραστο λόγω του γλυκόγλωσσου τρόπου της διδασκαλίας του.

ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ πάλι στο έργο του θα συνεχίσω και τις επόμενες μέρες.

ΚΑΛΗΜΕΡΑ και υγιαίνετε φίλτατοι αναγνώστες.

Θανάσης Παντές

Comments are closed.