ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Συνάντηση Κατρούγκαλου μετον ΥΠ.ΕΞ. του Μαρόκου

0

Ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Μεσσηνίας Γιώργος Κατρούγκαλος συναντήθηκε σήμερα στο Ραμπάτ με τον υπουργό Εξωτερικών του Μαρόκου Nasser Bourita και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Mohcine Jazouli, αρμόδιο για τη Διεθνή και την Αφρικανική Συνεργασία.

Στις συναντήσεις που έγιναν σε πολύ καλό κλίμα διαπιστώθηκε η κοινή πρόθεση για δυναμική επανέναρξη των διμερών οικονομικών σχέσεων. Πρώτα άμεσα βήματα είναι η δραστηριοποίηση του επιχειρηματικού συμβουλίου Ελλάδας-Μαρόκου και η πραγματοποίηση της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής, μετά από οκτώ χρόνια, το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους στην Αθήνα.

Πέρα από την ανάπτυξη των διμερών οικονομικών σχέσεων το Μαρόκο μπορεί να αποτελέσει πύλη για τις ελληνικές επιχειρήσεις προς τις χώρες της Δυτικής Αφρικής σε μια σειρά κρίσιμων τομέων, όπως οι κατασκευές, η  ναυτιλία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα φάρμακα και τα φαρμακευτικά προϊόντα. Ιδιαίτερη ώθηση αναμένεται να υπάρξει  το αμέσως προσεχές διάστημα και στον τουρισμό αφού θα εγκαινιασθεί απευθείας αεροπορική σύνδεση Ελλάδας-Μαρόκου.

 ΤΟ ΕΛΛΗΝΟΜΑΡΟΚΙΝΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΚΑΖΑΜΠΛΑΝΚΑΣ

Χθες ο Γιώργος Κατρούγκαλος κήρυξε την έναρξη των εργασιών του Ελληνο-Μαροκινού επιχειρηματικού φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στην Καζαμπλάνκα, με τη  συνεργασία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και της αντίστοιχης Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων του Μαρόκου (CGEM).

Μιλώντας στην έναρξη των εργασιών ο Γ. Κατρούγκαλος παρουσίασε τα τελευταία στοιχεία για την ελληνική οικονομία, τονίζοντας, ότι η Ελλάδα εξέρχεται δυναμικά από την μνημονιακή περίοδο, έχοντας μπει σε μια νέα αναπτυξιακή πορεία. Η Ελλάδα αναπτύσσει βαθμιαία μια εξωστρεφή οικονομία, βασισμένη στην αύξηση των εξαγωγών, την ενίσχυση του τουρισμού, την προσέλκυση επενδύσεων αξιοποιώντας τη μοναδική γεωγραφική θέση της, τη βιοποικιλότητα των προϊόντων της και το πολύ υψηλό μορφωτικό επίπεδο της νέας γενιάς.

Στο επιχειρηματικό φόρουμ κατέστη δυνατή η καλύτερη κατανόηση των οικονομικών συνθηκών που επικρατούν στο Μαρόκο, προκειμένου να διευκολυνθεί η ανάπτυξη της διμερούς οικονομικής συνεργασίας και ειδικότερα η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών. Για το σκοπό αυτό υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του ΣΕΒ και της CGEM.

Στο φόρουμ συμμετείχαν δώδεκα ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως ο κατασκευαστικός, ο αγροτοδιατροφικός, η χαλυβουργία, η φαρμακοβιομηχανία, τα χημικά προϊόντα και οι τηλεπικοινωνίες.

 

Comments are closed.