ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Φιλί ζωής» σε αγρότες που χρωστούν με γενναίο «κούρεμα» και ευνοϊκή ρύθμιση!

0

Βαθιά… ανάσα, σε επαγγελματίες αγρότες, δίνει ο εξωδικαστικός μηχανισμός, η πλατφόρμα για τον οποίο αναμένεται να ενεργοποιηθεί άμεσα, καθώς δίνει τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τόσο τις οφειλές τους προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία (επί της ουσίας τον ΟΓΑ) όσο και τα «κόκκινα» δάνεια προς την πρώην ΑΤΕ bank καθώς και τις υπόλοιπες τράπεζες που βρίσκονται υπό εκκαθάριση. Η έναρξη υποβολής αιτήσεων, αναμένεται το αργότερο μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, οπότε και θα έχει ξεκαθαρίσει η εικόνα των οφειλών προς τον ΟΓΑ, αφού ένας μεγάλος αριθμός αγροτών έχει πληρώσει τις εισφορές του β’ εξαμήνου 2016 μέσω των ΕΛΤΑ, με αποτέλεσμα να υπάρχει καθυστέρηση στην αποστολή και επεξεργασία των στοιχείων.

Ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης άλλωστε, μαζί με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελο Αποστόλου και τον υφυπουργό Βασίλειο Κόκκαλη, επεσήμανε σε κοινή συνέντευξη Τύπου (φωτό), πως άμεσα θα υπάρξει άμεσα σχετική ανακοίνωση από τον ΕΦΚΑ και στη συνεχεία, μέσα σε διάστημα μιας ώρας το πολύ, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να προχωρούν στην υποβολή των αιτημάτων τους.
«Είναι η πιο σημαντική ρύθμιση που έχει γίνει ποτέ στον αγρότη», δήλωσε από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος στάθηκε στη δυνατότητα που παρέχεται, όχι μόνο να μειώσει τις υποχρεώσεις του ο επαγγελματίας αγρότης,  αλλά και να ανακτήσει τον έλεγχο των οικονομικών του. Μάλιστα προέτρεψε τους οφειλέτες και δανειολήπτες να σπεύσουν να την αξιοποιήσουν καθώς, σε αντίθετη περίπτωση, η εκκαθαρίστρια PQH θα είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε όλα τα προβλεπόμενα νομικά μέτρα καθώς και στην πώληση των δανείων σε funds.
«Η νέα ρύθμιση «πατάει» πάνω στην αρχή της βιώσιμης οφειλής, δηλαδή της οφειλής που μπορεί σήμερα, βάσει των οικονομικών δυνατοτήτων του αγρότη, να αποπληρωθεί, αξιοποιώντας το νόμο περί πανωτοκίων», τόνισε ο υφυπουργός Βασίλης Κόκκαλης, επισημαίνοντας πως η πρωτοβουλία αυτή, αφορά σε φυσικά πρόσωπα και μόνον, δηλαδή γεωργούς, κτηνοτρόφους,  αλιείς και όλους όσοι έχουν οφειλές που σχετίζονται με  αγροτική δραστηριότητα.

ΠΟΙΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ

  • Οφειλές στην Εφορία για εισόδημα, ΦΠΑ κ.λπ.  και προς πρώην ΟΓΑ για ασφαλιστικές εισφορές , μέσα από διαδικασίες που προβλέπονται από ισχύουσες ρυθμίσεις, όπως οι 120 δόσεις ,το κούρεμα των προσαυξήσεων και άλλα, που έχουν εξαγγείλει τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας και
  • προς Τράπεζες που έκλεισαν και βρίσκονται υπό εκκαθάριση (κυρίως η πρώην Αγροτική Τράπεζα αλλά  και  άλλες ), οφειλές που σήμερα διαχειρίζονται από τη PQH.

Πρόκειται για οφειλές από δάνεια που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμα και απαιτητά γιατί η καθυστέρηση αποπληρωμής ξεπερνούσε τις 90 ημέρες την ημέρα μεταφοράς της Πρώην ΑΤΕ σε άλλο τραπεζικό ίδρυμα, ενώ την 31/12/2017 πρέπει η καθυστέρηση να ξεπερνά τις 30 ημέρες.

 ΠΟΙΑ ΤΑ ΟΦΕΛΗ

  • 100% διαγραφή των τόκων υπερημερίας δανείων.
  • Επί πλέον διαγραφή τόκων και κεφαλαίου δανείων, βάσει των ήδη αποπληρωμένων ποσών, αφού ληφθεί υπόψη ο Νόμος 3259/2004 για τα πανωτόκια, σύμφωνα με τον οποίο για τους αγρότες οι οφειλές τους δεν μπορούν να υπερβαίνουν το διπλάσιο του ληφθέντος κεφαλαίου, όπως διαμορφώθηκε στη τελευταία εκταμίευση του λογαριασμού.

Επιπλέον, παρέχεται δυνατότητα πώλησης ακινήτων, με σκοπό την εξόφληση του εναπομείναντος χρέους. Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως οι  εφαρμογές  της ρύθμισης μπορούν να φτάσουν σε συνολική εξόφληση εντός τριμήνου του εναπομείναντος ποσού, με τη διαγραφή κεφαλαίου να αγγίζει ακόμα και το 60% και στην περίπτωση ρύθμισης σε δόσεις , η αποπληρωμή να διαρκέσει έως και 10 χρόνια και η διαγραφή κεφαλαίου να φτάσει το 40%.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για πληροφορίες και καθοδήγηση:

  • στα κατά τόπους Κέντρα – Γραφεία Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών, κατόπιν ραντεβού στο τηλ. 213.212.57.30
  • στα σημεία τοπικής παρουσίας της PQH και στο τηλ. 213.088.7000

Οι αιτήσεις υποβάλλονται στην πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους: www.keyd.gov.gr

 

Comments are closed.