ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ματωμένη 9η Μάη του 1934 στην Καλαμάτα, ο ξεσηκωμός και η προδοσία των εργατών – Μια παρουσίαση από την Τομεακή Επιτροπή Μεσσηνίας ΚΚΕ* (μέρος 3ο)

0

Δευτέρα 14 Μάη 1934.Σε όλη την  Ελλάδα συνεχίζεται η πρωτοπόρα δουλειά των κομμουνιστών για την οργάνωση της απεργίας.
Στον Πειραιά, στο εργοστάσιο Λιπασμάτων, η Κομμουνιστική Νεολαία με ειδικό συνεργείο μοίρασε ανακοινώσεις που καλούσαν στην 24ωρη απεργία. Ένας αστυφύλακας με πολλούς φασίστες πήγε να συλλάβει έναν εργάτη που μοίραζε προκηρύξεις. Οι εργάτες του επιτέθηκαν και τον ξάπλωσαν κάτω. Φεύγοντας, στο τέλος ο αστυφύλακας κατάφερε να συλλάβει τον νέο εργάτη, Γεώργιο Κωνσταντινίδη, που τον τσάκισαν κυριολεκτικά στο ξύλο. Καταδικάστηκε σε 2 μήνες φυλακή.
Γίνεται σύσκεψη στους σιδηροδρομικούς της Αθήνας με 250, συγκεντρώσεις στα καράβια, τα αρτεργατικά σωματεία της Αθήνας διοργανώνουν σύσκεψη για την προετοιμασία της απεργίας.
Οι ρεφορμιστικές ηγεσίες της ΓΣΣΕ, των ανεξάρτητων Συνδικάτων και του Εργατικού Κέντρου Αθηνών κωλυσιεργούν τη διαδικασία της απεργίας. Τελικά, ακυρώνουν την απόφασή τους τελευταία στιγμή σαμποτάροντας την απεργία.
Τρίτη 15/5 1934. Παραμονή της πανελλαδικής απεργίας.Ο Τσαλδάρης τρομοκρατημένος από την τεράστια απήχηση που είχε το σύνθημα της γενικής απεργίας καλεί τους ρεφορμιστές Καλομοίρη, Δημητράτο, τους ηγέτες της Ναυτικής Ομοσπονδίας. Τους τονίζει ότι «λυπάται πολύ για την απόφαση που πήραν να στηρίξουν την 24ωρη απεργία». Τους συστήνει να μην πραγματοποιήσουν την απεργία γιατί η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να εξετάσει τα αιτήματα του εργατικού κόσμου. Τους αναγγέλλει επίσης ότι συγκρότησε επιτροπή από υπουργούς που θα εξετάσει αυτά τα ζητήματα. Τα γεγονότα της Καλαμάτας τα χαρακτηρίζει «μοιραία» δηλώνοντας κυνικά ότι πήρε όλα τα μέτρα. Οι Καλομοίρης – Δημητράτος ζητούν τότε την ψήφιση των κοινωνικών ασφαλίσεων. Ο Τσαλδάρης απάντησε ότι μελετά το ζήτημα και η ψήφισή τους είναι ζήτημα χρόνου. Ύστερα απ’ αυτά Καλομοίρης Λαδάς, Δημητράτος  υπόσχονται στον Τσαλδάρη ότι θα προσπαθήσουν να αναστείλουν τη γενική απεργία.
Ύστερα απ’ αυτά, ο Καλομοίρης στέλνει κατεπείγον τηλεγράφημα στα εργατικά κέντρα και σωματεία της δύναμης της ΓΣΕΕ δίνοντας εντολή να αναστείλουν την απεργία. Συγχρόνως στέλνει και στις εφημερίδες τηλεγράφημα. Ο Καλύβας του ΕΚΑ με πρόσχημα ότι η ΓΣΕΕ πρόδωσε τον αγώνα αναστέλλει και αυτός την απεργία. Ομοίως και οι ηγέτες των Ανεξάρτητων Συνδικάτων αναστέλλουν την απεργία.
Μόλις έγινε γνωστή η αισχρή απεργοσπαστική αυτή απόφαση ο ριζοσπάστης βγάζει αμέσως έκτακτο παράρτημα που κυκλοφορεί σε χιλιάδες αντίτυπα σε Αθήνα – Πειραιά καταγγέλλοντας την αισχρή προδοσία της απεργίας.
Επίσης η ενωτική ΓΣΕΕ βγάζει μανιφέστο που αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Οι κυνικοί πράκτορες του κεφαλαίου και του φασισμού, αρχηγοί της ΓΣΣΕ, των ανεξάρτητων συνδικάτων και του ΕΚΑ πρόδωσαν την 24ωρη γενική απεργία. Οι σοσιαλφασίστες ηγέτες αποδεικνύονται ξανά λακέδες της κυβέρνησης των δολοφόνων, οδοστρωτήρες του φασισμού. Προετοιμαστείτε για 24 γενική απεργία που οργανώνει πάρα κάθε αντίδραση και σαμποτάζ η ενωτική γενική συνομοσπονδία. Εργάτες τα\ων κόκκινων και ρεφορμιστικών συνδικάτων και ανοργάνωτοι! Καλέστε αμέσως συγκεντρώσεις στις επιχειρήσεις και πάρτε αποφάσεις ενάντια στην αισχρή σοσιαλφασιστική προδοσία! Στιγματίστε τους εργατοκάπηλους Καλομοίρηδες, Λασκαρέους, Καλύβηδες που βοηθούν το έργο του δήμιου Τσαλδάρη και γλύφουν τη μπότα του φασισμού! Σφυρηλατήστε το ενιαίο αντιφασιστικό μέτοπο! Κάντε το αδιάσπαστο απ΄το σαμποτάζ των ρεφορμιστών ηγετών συνεχίστε τον αγώνα με απεργίες, συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις ενάντια στους δολοφόνους των εργατών της Καλαμάτας, ενάντια στα φασιστικά χιτλερικά μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Για την αύξηση των μεροκάματων και μισθών! Για τη περιφρούρηση των ασφαλιστικών ταμείων και την άμεση ψήφιση των κοινωνικών ασφαλίσεων της Ενωτική Γενικής Συνομοσπονδίας. Πλατύνετε το απεργιακό μέτωπο και ετοιμαστείτε για την 24ωρη γενική απεργία που οργανώνη η ενωτική γενική συνομοσπονδία.
Για την απόφαση της ΓΣΣΕ επικρατεί αναβρασμός.
●1800 Επισιτιστές αποφασίζουν σε συγκέντρωση τους τη συνεχή απεργία.
●Οι εργάτες των ακατέργαστων δερμάτων κάνουν γενική συνέλευση μέσα στο εργατικό κέντρο Αθηνών. Συζήτησαν τη προδοσία της 24ωρης απεργίας από τη ΓΣΣΕ και το ΕΚ Αθηνών όπου και ανήκουν. Στη συνέλευση μίλησε ο αντιπρόσωπος του Συνδικάτου Κρέατος και πρότεινε την αποκήρυξη του πρόεδρου του Ε.Κ. Αθηνών, Καλύβα. Η Γ.Σ. αποκήρυξε το Καλύβα και προσχώρησε στο Συνδικάτο Κρέατος.
●Στη Λάρισα τα σωματεία φορτοεκφορτοτών τυπογράφων οικοδόμων αρτεργατών δηλώνουν παρά την αντίδρασή των ρεφορμιστών αρχηγών τους θα προχωρήσουν στην απεργία.
●Στην Πάτρα 8 σωματεία ρεφορμιστικά αποκηρύσσουν τη γενική ομοσπονδία.

  • Μια σειρά σωματεία και εργασιακοί χώροι παίρνουν αποφάσεις καταδίκης της προδοσίας της απεργίας στο Ριζοσπάστη φτάνει η εξής επιστολή: Εμείς οι ελαιοχρωματιστές που δουλεύουμε στην επιχείρηση Προκοπίου και κατεβήκαμε στην 24ωρη απεργία διαμαρτυρίας με αγανάκτηση στιγματίζουμε την προδοσία της απεργίας από τους σοσιαλφασίστες ηγέτες της ΓΣΣΕ και των ανεξάρτητων συνδικάτων Καλομοίρη Λάσκαρη και Καλύβα.
  • Ομοίως οι εργάτες της συνοικίας Αχαρνών αττικής .
  • Το Δ.Σ. του σωματείου τεχνικοεργατών Ελευσίνας καταδικάζει τη προδοσία της 24ωρης και θεωροί του ς ηγέτες της ΓΣΣΕ και των ανεξάρτητων συνδικάτων ως πράκτορες του φασισμού.
  • Η συνέλευση των εργατών σιδηρόστρωσης και ομάδα σταθμού Αθηνών του Λαρισιακού ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο διαμαρτύρεται έντονα για τη προδοσία της 24ωρης απεργία και ζητούν να κληθεί γενική συνέλευση για να λογοδοτήσουν οι σοσιαλφασίστες για τη μη κήρυξη της απεργίας.
  • Επίσης επιστολή φτάνει από τους εργάτες του λιμανιού Ηρακλείου. Αναφέρει: «Οι δολοφονίες των εργατών της Καλαμάτας προκάλεσαν τη βαθιά αγανάκτηση των εργατών του Ηρακλείου και ιδιαίτερα των λιμενεργατών και λεμβούχων. Κατενθουσιασμένοι οι εργάτες περίμεναν το σύνθημα για να κατέβουν στην 24ωρη απεργία. Μα λαμβάνοντας γνώση του τηλεγραφήματος του προδότη Καλομοίρη για αναστολή της 24ωρης απεργίας αναστατώθηκαν κυριολεκτικά από τη σοσιαλφασιστική προδοσία. Στη συνέλευση των Δ.Σ των εργατικών οργανώσεων η συνειδητή εργάτες στιγμάτισαν τον επαίσχυντο ρόλο του Καλομοίρη.
    Τετάρτη 16/5 1934. Παρά τους προδοτικούς ελιγμούς της ΓΣΕΕ και των Ανεξάρτητων Συνδικάτων η απεργία πραγματοποιείται σε μια σειρά χώρους. Στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, τα Γιάννενα, στο Ηράκλειο, τη Πάτρα. Ενώ σε πολλούς χώρους γίνεται και στάση εργασίας. Συνολικά εκείνη την ημέρα απεργούν από 25000 – 35000 εργάτες.

Τελικά, στη Καλαμάτα οι κινητοποιήσεις λήγουν  με την ηγεσία του σωματείου των λιμενεργατών να προχωρά σε συμφωνία με την κυβέρνηση και τους αλευροβιομήχανους, πολύ πίσω από τα αιτήματα και τις ανάγκες τους.

Μάλιστα το Γενάρη του 1935  δικάζονται εργάτες που πρωτοστάτησαν στην απεργία. Το δικαστήριο καταδίκασε τον λιμενεργάτη Χρ. Νιάρχο σε φυλάκιση 18 μηνών και 2 χρόνια εξορία στον Αγιο Ευστράτιο, τον Στάθη Σταθάκο σε φυλάκιση 10 μηνών, τον λιμενεργάτη Π. Αντώνακα και τον τσαγκάρη Γ. Ξενάκη σε φυλάκιση 7 μηνών.
Το ΚΚΕ από την ίδρυση του, το 1918, έβαλε τη σφραγίδα του στην πορεία του εργατικού κινήματος στη χώρα μας. Μέσα από αυτό αναδείχτηκαν ηγετικές μορφές της εργατικής τάξης. Στάθηκε αταλάντευτό στην ιστορική αποστολή και το δίκιο της εργατικής τάξης, υπερασπιστής των άμεσων και μελλοντικών συμφερόντων της. Το ΚΚΕ έδωσε όλες του τις δυνάμεις στη συγκρότηση των ταξικών δυνάμεων στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Τη δεκαετία του 1930, όταν η ΓΣΕΕ πέρασε υπό τον έλεγχο των ρεφορμιστών και των κυβερνήσεων πρωτοστάτησε στην ίδρυση της ενωτικής ΓΣΕΕ. Η αντιπαράθεση των δυο γραμμών  στο εργατικό κίνημα συνεχίζεται και τα επόμενα χρόνια, μέχρι και τις μέρες μας. Οι κομμουνιστές στο εργατικό κίνημα αντιπαλεύουν  τις συμβιβασμένες ηγεσίες των συνδικάτων. Αναδεικνύουν την ανάγκη για  αλλαγή των συσχετισμών ώστε η εργατική τάξη και το κίνημα της να παλεύει με τους δικούς της στόχους και για το δικό της συμφέρον και όχι για τα κέρδη των καπιταλιστών. Πρωτοστατούν με την δράση τους σε μεγάλους αγώνες. Αγώνες σκληρούς μέσα σε όλες τις συνθήκες. Πάλη κατά του συμβιβασμού, της ηττοπάθειας, της χειραγώγησης από το κεφάλαιο. Αγώνες συνδεδεμένοι με το αίμα, τις διώξεις, τις θυσίες.

  • Το κείμενο παρουσιάστηκε με τη μορφή αφηγήσεων και με καλλιτεχνικό πρόγραμμα, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Δεκέμβρη του 2015, στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, από την Τομεακή Επιτροπή του ΚΚΕ

Comments are closed.