ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις κυβέρνησης και αυτοδιοικητικών με… φόντο τον «Κλεισθένη»!

0

ΚΛΙΜΑ ΕΝΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΚΟΙΝΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

ΤΗΣ… ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ, έγινε χθες, στη διάρκεια του 2ου κοινού Συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), που είχε στο επίκεντρό του, το νομοσχέδιο «Κλεισθένης 1» και όσα αυτό, θα φέρει… μαζί του! Η ένταση, ήταν για μια ακόμη φορά το στοιχείο που κυριάρχησε κατά τις εργασίες του Συνεδρίου, ειδικά, ανάμεσα στον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη και τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γιώργο Πατούλη. Όλα ξεκίνησαν όταν ο υπουργός, κατηγόρησε τον εκπρόσωπο των δημάρχων της χώρας, ότι «λαϊκίζει επικίνδυνα» και ότι «παίζει με τον πόνο και την αγωνία των εργαζομένων», αναφερόμενος στο θέμα του διορισμού των επιτυχόντων των προσωρινών πινάκων του ΑΣΕΠ, για να του απαντήσει ο κ. Πατούλης, ότι «λέει ανακρίβειες» και «έχει χάσει την μπάλα». Το υπουργείο άλλωστε, με εγκύκλιό του, ζητά ήδη από τους Δήμους, να καταγράψουν πόσους από τους επιτυχόντες των προσωρινών πινάκων έχουν προσλάβει,  ενώ οι δήμαρχοι, στρέφονται για τους δικούς τους λόγους εναντίον του κράτους.

Συγκεκριμένα, φέρονται διατεθειμένοι να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), σχετικά με την αντισυνταγματικότητα του άρθρου 5 του «Κλεισθένη 1» με το οποίο παρατείνεται κατά τέσσερις μήνες (από την 30η Αυγούστου στην 31η Δεκεμβρίου 2019) η θητεία των αιρετών προκειμένου να μετακινηθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές από τον Μάιο τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου.

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΟΙ «ΑΝΤΑΡΤΕΣ»

Για όλα τα ζητήματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα, ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ, ζητά να ξεκινήσει άμεσα ένας ουσιαστικός διάλογος από την κυβέρνηση και τα κόμματα, χωρίς σαφή αναφορά σε απόσυρση του «Κλεισθένη 1», το οποίο ωστόσο, δεν ψήφισαν όλοι. Με το ψήφισμα διαφώνησαν ο επικεφαλής της «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία» (ΣΥΡΙΖΑ), η «Λαϊκή Συσπείρωση» (ΚΚΕ), ο «Συντονισμός Αιρετών» (ΛΑΕ), ενώ  η παράταξη «Νέα Αυτοδιοίκηση» (Ανεξάρτητοι, ΔΗΜΑΡ) ψήφισε παρών. «Για ισχυρό κοινό μέτωπο της Αυτοδιοίκησης που εκφράζεται για πρώτη φορά στο κοινό ψήφισμα», έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, προσθέτοντας ότι την Τετάρτη, θα βρεθούν όλοι οι αυτοδιοικητικοί στο υπουργείο για να το παραδώσουν.

  • Το δεύτερο έκτακτο κοινό Συνέδριο ΕΝΠΕ-ΚΕΔΕ, καλεί την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα να ξεκινήσει άμεσα ένας ουσιαστικός διάλογος για τη μετάβαση στην Αυτοδιοικητική Διακυβέρνηση, την αποκέντρωση και την ενδυνάμωση των θεσμών Τοπικής Δημοκρατίας, σύμφωνα με τις αρχές της εγγύτητας, της επικουρικότητας και τις αρχές της διαβαθμιδικής συνεργασίας.
  • Η Αυτοδιοικητική Διακυβέρνηση είναι το αποτελεσματικό εργαλείο που θα οδηγήσει την πατρίδα μας στην παραγωγική ανασυγκρότηση για περισσότερες δουλειές, μικρότερους φόρους, μεγαλύτερο εισόδημα. Αυτή είναι η μεταρρύθμιση που θα αμβλύνει τη γραφειοκρατία και θα βελτιώσει την καθημερινότητα κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα. Αυτή είναι η μεταρρύθμιση της νέας εποχής.
  • Αυτό το Σχέδιο Νόμου δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για συζήτηση στο σύνολο του, ιδίως δε κατά το σκέλος των αρμοδιοτήτων, των πόρων, της καταστατικής θέσης των αιρετών και των εργαζομένων, την πάταξη της γραφειοκρατίας, των ενδοαυτοδιοικητικών ανισοτήτων, καθώς και του  περίπλοκου συστήματος εκλογής και συγκρότησης των οργάνων των Δήμων   και των Περιφερειών της χώρας
  • Καλούμε την κυβέρνηση να σεβαστεί τις απόψεις της Αυτοδιοίκησης , να δώσει προτεραιότητα στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών και της χώρας και να προχωρήσει σε έναν ουσιαστικό διάλογο για την αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας του κράτους. Να μην επιλέξει να προχωρήσει στη διαμόρφωση σκηνικού ρήξης που μπορεί να εξυπηρετεί πολιτικούς σχεδιασμούς, αλλά πλήττει το θεσμό της Αυτοδιοίκησης, την τοπική δημοκρατία και την κοινωνία.
  • Τέλος, εξουσιοδοτούμε τα Διοικητικά Συμβούλια ΕΝΠΕ-ΚΕΔΕ να καθορίσουν τα περαιτέρω βήματα ανάλογα με τις κυβερνητικές αποφάσεις.

 

Comments are closed.