ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Για τα ΜΜΕ και άλλα θέματα

0

ΜΜΕ και Δημοκρατία. Μια σχέση καθοριστική που επανέρχεται συνεχώς στο προσκήνιο ιδιαίτερα την περίοδο της «κιτρινίλας» στον Τύπο, όπως αυτή που τώρα διανύουμε.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ να αποφευχθεί ο έλεγχος των ΜΜΕ είτε από το κράτος, είτε από μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα;

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ήταν και το θέμα της συζήτησης που έγινε στο πλαίσιο 15ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, όπως ως τραγική διαπίστωση προέκυψε πως:

«Ο ΚΟΣΜΟΣ απομακρύνεται από τα ΜΜΕ, ιδιαίτερα οι νέοι στρέφονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, νομίζοντας ότι εκεί θα βρουν καλύτερη ή εναλλακτική πληροφόρηση με αποτέλεσμα να καταναλώνουν περισσότερες ψευδείς ειδήσεις και παραπληροφόρηση».

ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΗ η επισήμανση αυτή και δυστυχώς αποτελεί οδυνηρή πραγματικότητα που γύρω μας απλώνεται όλο και περισσότερο πνίγοντας κάθε φωνή ελευθερίας και αξιοπιστίας.

ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ να επανεφεύρουμε τη σημασία των ΜΜΕ θεωρείται πλέον αναγκαία προτεραιότητα.

***

ΕΙΝΑΙ αμόρφωτοι όσοι ξεχνάνε την  καταγωγή τους», δήλωσε ο γνωστός σκηνοθέτης Κώστας Τσιάνος και έχει δίκιο.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ οι εν λόγω αμόρφωτοι έχουν πια πληθύνει επικίνδυνα και καμαρώνουν κιόλας από το βάθρο της αμετροέπειας.

ΑΜΟΡΦΩΤΟΙ ως το τέλος, αλλά ακαλλιέργητοι στα μεγάλα και σημαντικά της ζωή τους που τους προσπερνούν.

***

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ Ημέρα Δικαίου Εμπορίου το δεύτερο Σάββατο του Μαΐου και ο ανηψιός έμπορας οργίασε με τις αιρετικές απόψεις που διατύπωσε επί του θέματος.

ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ μπορεί να είναι δίκαιο; αναρωτιόταν εν ώρα εργασίας αλλά βέβαια δεν περίμενε απάντηση από τους πελάτες του που προφανώς έχουν άλλη άποψη περί δικαίου  εμπορίου.

ΕΜΠΟΡΙΟ και δίκαιο μια συνύπαρξη με ένα ιδιαίτερο κώδικα ηθικής ακατανόητο ίσως για τους εκτός εμπορίου σε επαγγελματικό επίπεδο.

ΚΑΤΑ τα άλλα κοινή διαπίστωση του εμπορικού κόσμου αυτές τις μέρες είναι πως οι ενδιάμεσες εκπτώσεις πέρασαν και δεν ακούμπησαν. Αυτά!

***

Ο «Κλεισθένης Ι» φέρνει την Αυτοδιοίκηση κοντά στην κοινωνία, ισχυρίζονται οι ένθερμοι υποστηρικτές του και δεν χωράει αμφιβολία πως από πλευράς καλών προθέσεων ίσως να είναι έτσι.

ΟΙ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ που έχουν εκφραστεί πάντως δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ως αβάσιμες και χρειάζεται να μπουν στη συζήτηση.

 ΠΟΣΟ συζητήσιμες είναι οι δύο πλευρές είναι βέβαια ένα θέμα καθώς δεν έχουν δείξει μέχρι τώρα τουλάχιστον πως έχουν διάθεση για διεξοδικό διάλογο και αναζήτηση λύσεων.

Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ μπορεί να γίνει η πεμπτουσία της άμεσης δημοκρατίας, αρκεί να το δηλώσουν όσοι  ασχολούνται μαζί τους.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ όμως δεν πείθουν ότι θέλουν.

***

ΑΚΟΜΑ μια σημαντική πρωτοβουλία από το Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας, που υιοθέτησε την πρόταση του «Γαστροναύτη» Παναγιώτη  Παπανικολόπουλου και κάλεσε στην Καλαμάτα τον πρέσβη της WWF Ελλάς, Ηλία Μαμαλάκη που ενημέρωσε για την υπεραλίευση και μαγείρεψε κιόλας στην Κεντρική αγορά.

ΦΙΛΟΙ που βρέθηκαν και ενθουσιάστηκαν με όσα άκουσαν, αλλά περισσότερο ενθουσιάστηκαν με τον γαύρο που δοκίμασαν και ήταν ομολογουμένως εξαιρετικός.

ΤΟ “ΠΑΡΩΝ” απ’ ό,τι μου είπανε έδωσε και ο δήμαρχος που ως γνωστόν δεν τα χάνει κάτι τέτοια.

ΑΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕ να γίνει ο Μαμαλάκης επίτιμος δημότης δεν το ξέρω πάντως.

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ τώρα η υπεραλίευση αποτελεί ένα ακόμα ακόμα σημαντικό πρόβλημα για τον πλανήτη και επιβάλλεται να αντιμετωπιστεί άμεσα αν θέλουμε να έχουμε ψαρικά και τα επόμενα χρόνια.

ΤΑ ΕΝΤΥΠΑ της WWF που δόθηκαν είναι διαφωτιστικά για όσους επιθυμούν να έχουν τη σχετική ευαισθησία να ενημερωθούν.

Θανάσης Παντές

Comments are closed.