ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η νομική επιστήμη κοντά στον σύγχρονο πολίτη – Το νέο βιβλίο του Απόστολου Γεωργιάδη

0

ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ που συναντώ τον Απόστολο Σ. Γεωργιάδη χαίρομαι να συνομιλώ μαζί του γιατί με κερδίζει η αμεσότητα που έχει η ανεπιτήδευτη απλότητά του.  Μια απλότητα όχι τυχαία που θεωρώ ότι είναι η πεμπτουσία του χαρακτήρα του.  Ο Απόστολος Σ. Γεωργιάδης στην πολύχρονη παρουσία του στο πολυεπίπεδο γίγνεσθαι της χώρας, πορευόμενος προς τη γνώση απεκόμισε πολλές γνώσεις και τις αξιοποίησε επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου.  Ο ακαδημαϊκός ομότιμος καθηγητής της Νομικής Απόστολος Γεωργιάδης αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση πνευματικό άνθρωπο που γίνεται δάσκαλος με τη στάση του έναντι των θεμάτων που τον απασχολούν και στα οποία εντρυφεί ως ειδήμων αλλά έχοντας και την αίσθηση της ανάγκης για γνώση των απλών ανθρώπων.  Μέσα από αυτό το σκεπτικό προέκυψε και το βιβλίο του: «Τι είναι Δίκαιο; Η νομική επιστήμη για όλους», που κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, με πρόλογο του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου που υπήρξε φοιτητής του και αυτός, όπως και τόσοι άλλοι που σήμερα διαπρέπουν.

Και μόνο που ο κορυφαίος πανεπιστημιακός δάσκαλος προσπάθησε και καταφέρνει να φέρει τη νομική επιστήμη κοντά στον σύγχρονο πολίτη που δεν έχει νομικές γνώσεις, καθιστά την αξία του βιβλίου αυτού πολυσήμαντη και ανεκτίμητη.

Όπως επισημάνθηκε άλλωστε: «Το βιβλίο αποτελεί έναν πρακτικό οδηγό κατανόησης της σημασίας και του τρόπου εφαρμογής των κανόνων δικαίου που ρυθμίζουν την καθημερινότητά μας.  Γι’ αυτό άλλωστε το βιβλίο αυτό κρίνεται ως απαραίτητο για κάθε βιβλιοθήκη. Ο κ. Γεωργιάδης με αυτό το συγγραφικό του εγχείρημα παίρνει το δίκαιο από το θεωρητικό επίπεδο και το φέρνει κοντά στις άμεσες ανάγκες που η πραγματικότητα της καθημερινής ζωής έχει διαμορφώσει.

Με συναρπαστική όσο και λιτή γραφή το βιβλίο διαβάζεται ακόμα και σαν έναν εμπνευσμένο αφήγημα. Όσο για τα ζητήματα του δικαίου αυτά εξηγούνται και μέσω απλών και κατανοητών παραδειγμάτων που παρατίθεται.

Τι είναι Δίκαιο λοιπόν; Το ερώτημα θα αναζητά πάντοτε απάντηση και προς την κατεύθυνση αυτή το βιβλίο του Απόστολου Σ. Γεωργιάδη συμβάλλει καθοριστικά.

Θανάσης Παντές

 

Comments are closed.