ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ιδρυση της «Επιστημονικής Εταιρείας Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας -4Ε»

0

Με αισιοδοξία για ένα καλύτερο μέλλον των «εθνικών μας προϊόντων», του ελαιολάδου και της επιτραπέζιας ελιάς, που βρίσκονται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, 50 διακεκριμένοι επιστήμονες ενώνοντας τις γνώσεις και τις δυνάμεις τους ίδρυσαν την «Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας – 4Ε».

ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

Βασικές κατευθύνσεις της «Επιστημονικής Εταιρείας Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας» που έχει τον διακριτικό τίτλο «4Ε», αποτελούν:

  • Η δημιουργία ενός ανοικτού φόρουμ για την προστασία, ανάπτυξη, προώθηση του ελαιοκομικού τομέα,
  • Η διεπιστημονική συνεργασία όλων των ειδικοτήτων που συνδέονται με την ελιά και το ελαιόλαδο (γεωπόνοι, χημικοί, διατροφολόγοι, φιλόλογοι, οικονομολόγοι, μηχανολόγοι, κ.ά),
  • Η ώσμωση μεταξύ του ακαδημαϊκού κόσμου, όσων εργάζονται στους χώρους παραγωγής των επιχειρήσεων, καθώς και φορέων της Πολιτείας,
  • Η διασύνδεση της «αθηναϊκής πρωτεύουσας» με τις ελαιοκομικές περιφέρειες για τη μεταφορά έγκυρης επιστημονικής γνώσης στον ελαιοπαραγωγικό κόσμο, ιδίως της νέας γενιάς των παραγωγών/ επιχειρηματιών,
  • Η αναζήτηση της καινοτομίας που βασίζεται στο στέρεο έδαφος της επιστημονικής πραγματικότητας και των ιστορικών καταβολών της,

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Από την συγκρότηση των 4Ε, την ιδρυτική διακήρυξη, το καταστατικό και τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη, στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο προκύπτουν τα εξής:

 

  • Μέλη. Ως εταίροι – μέλη των 4Ε γίνονται δεκτοί επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, οι οποίοι ασκούν επαγγελματική / ακαδημαϊκή δραστηριότητα που σχετίζεται με τον ελαιοκομικό τομέα. Επίσης το καταστατικό προβλέπει την εγγραφή για μέλη με άλλες ιδιότητες (συνδεδεμένα, αντεπιστέλλοντα, επί τιμή). Η Εταιρεία 4Ε είναι απολύτως ουδέτερη απέναντι σε θρησκευτικές, πολιτικές-κομματικές, φυλετικές διαφορές. Στην Εταιρεία μπορούν να γίνουν δεκτά μέλη άλλων χωρών. Ωστόσο, η έδρα θα είναι η Ελλάδα (Αθήνα) και η κύρια γλώσσα τα Ελληνικά.
  • Αρχές λειτουργίας και οργάνωσης: Τα 4Ε συγκροτήθηκαν μέσα από μια πολύμηνη διαδικασία διεύρυνσης (23/1/2017, η πρώτη συνάντηση). Η δημοκρατία, η διαφάνεια, καθώς και η επιστημονική αριστεία θα συνεχίσουν να πρυτανεύουν στη λειτουργία της.
  • Διαχείριση οικονομικών πόρων: Έχοντας υπόψη ότι ο ελαιοκομικός τομέας έχει στο παρελθόν απολαύσει πλουσιοπάροχων χρηματοδοτήσεων, η Εταιρεία των 4Ε υπογραμμίζει εξ’ αρχής τη σημασία της διαφάνειας, της εγκράτειας, της καλύτερης δυνατής αξιοποίησης των πόρων που θα διαχειριστεί, ως μη κερδοσκοπική εταιρεία, προς όφελος των ελαιοκομικών προϊόντων,
  • Η σημασία της «Εγκυκλοπαίδειας Ελαιοκομίας: Το Ελαιόλαδο». Η συγγραφή του βιβλίου αποτέλεσε την αφορμή για να συνεργαστούν τα περισσότερα από τα μέλη των 4Ε, γι αυτό άλλωστε και επιλέχθηκε ο τιμητικός προσδιορισμός «Εγκυκλοπαιδιστές». Ταυτόχρονα, αυτό το συλλογικό συγγραφικό έργο αποτελεί μια χειροπιαστή απόδειξη των δυνατοτήτων αλλά και των αναγκών που υπάρχουν στον τομέα της σοβαρής επιστημονικής δουλειάς, για την εκλαΐκευση και διάχυση σωστής έγκυρης ενημέρωσης,
  • Επανέκδοση του «ΕΛΙΑ & ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ»: Η «Άξιον Εκδοτική – Βασίλειος Ζαμπούνης» παραχωρεί έναντι συμβολικού τιμήματος ενός (1) ευρώ τους τίτλους του επιτυχημένου, ιστορικού, κλαδικού περιοδικού «ΕΛΙΑ & ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ», όπως επίσης και της ενημερωτικής ιστοσελίδας olivenews.gr προκειμένου να αποτελέσουν τα μέσα έκφρασης των 4Ε.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ Δ.Σ.

Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο απαρτίζουν οι εξής:

– Πρόεδρος του ΔΣ : Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη (λαογράφος, τ. διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών)

– Αντιπρόεδρος του ΔΣ : Δημήτριος Μπόσκου (ομότιμος καθηγητής Χημείας Τροφίμων Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης)

– Ταμίας της Εταιρείας : Παντελής Μπαρούχας (γεωπόνος – εδαφολόγος. επίκουρος καθηγητής Εργαστήριο Εδαφολογίας, Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων, ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας)

  • Τακτικά Μέλη του ΔΣ :

Σταύρος Βέμμος (καθηγητής Δενδροκομίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών), Νικολέτα – Κλειώ Δεναξά (γεωπόνος, διδάκτωρ Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών), Γεώργιος Κωστελένος (γεωπόνος, φυτωριούχος, ερευνητής), Βασίλειος Ζαμπούνης (γεωργοοικονομολόγος, «Άξιον Εκδοτική», olivenews.gr. διαχειριστής / διευθυντής).

  • Αναπληρωματικά Μέλη του ΔΣ:

Παναγιώτης (Τάκης) Αθανασόπουλος (ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιά, στέλεχος Επιχειρήσεων, ελαιοπαραγωγός), Παναγιώτης Καλαϊτζής (καθηγητής Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων), Ηλίας Κάνταρος (γεωπόνος – δημοσιογράφος), Γεώργιος Μπόσκου (καθηγητής οργάνωσης και διαχείρισης Μονάδων Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο), Ελένη Τσαντίλη (καθηγήτρια Δενδροκομίας, Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών), Έφη Χριστοπούλου (χημικός εμπειρογνώμων, γευσιγνώστρια), Γεώργιος Ψαρράς (γεωπόνος – ερευνητής, αναπληρωτής διευθυντής Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου / ΕΛ.Γ.Ο. “Δήμητρα”)

ΙΔΡΥΤΙΚΑ ΜΕΛΗ

Το καταστατικό υπογράφουν τα εξής ιδρυτικά μέλη της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας (σε αλφαβητική σειρά):

  • Παναγιώτης (Τάκης)Αθανασόπουλος Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιά, Στέλεχος Επιχειρήσεων, ελαιοπαραγωγός
  • Μιχάλης Αϊνατζόγλου, γναθοχειρούργος, ελαιοπαραγωγός
  • Δήμητρα Αλιέως, οικονομολόγος PhD, SOVENA GROUP
  • Πολύμνια Αντωνίου, αν. καθηγήτρια Φυτοπαθολογίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
  • Θωμάς Αραπογιάννης, γεωπόνος, TÜV HELLAS (TÜV NORD) SA, OBS Food & Agriculture, Agro Vice President
  • Σταύρος Βέμμος, καθηγητής Δενδροκομίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
  • Αλεξάνδρα Γκουζ, χημικός – ΕΛΣΑΠ ΑΕ
  • Δημήτρης Δαμιανός, ομότιμος καθηγητής Αγροτικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
  • Νικολέττα – Κλειώ Δεναξά, γεωπόνος, διδάκτωρ Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
  • Βασίλης Ζαμπούνης, γεωργοοικονομολόγος, «Άξιον Εκδοτική», olivenews.gr
  • Γιώργος Ζερβάκης, καθηγητής Γενικής & Γεωργικής Μικροβιολογίας Τμήμα Φυτικής Παραγωγής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
  • Χρήστος Ζερεφός, ακαδημαϊκός, επόπτης του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών
  • Σταύρος Ζωγραφάκης, αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
  • Ιωάννης Θεριός, ομότιμος καθηγητής Δενδροκομίας Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
  • Παναγιώτης Καλαϊτζής, καθηγητής Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων
  • Νίκος Καλογερόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Χημείας Τροφίμων και Περιβάλλοντος, Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
  • Γιάννης Καλτσής, γεωπόνος MSc, διευθύνων σύμβουλος PROTYPON A.E.
  • Ηλίας Κάνταρος, γεωπόνος – δημοσιογράφος
  • Γεωργία – Μαρία Κούλη, διαιτολόγος – διατροφολόγος, επιστημονικός συνεργάτης Σχολής Επιστημών Υγείας και Αγωγής, Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας Διατροφής
  • Σωτήρης Κουτσομήτρος, γεωπόνος, εμπειρογνώμονας Αγροτικής Πολιτικής
  • Παναγιώτης Κωνσταντίνου, χημικός, διευθυντής OLITECN O.E.
  • Γιώργος Κωστελένος, γεωπόνος, φυτωριούχος, ερευνητής
  • Σπύρος Λιονάκης, ομότιμος καθηγητής Δενδροκομίας ΤΕΙ Κρήτης
  • Μάνος Γεώργιος, καθηγητής Φυτικής Παραγωγής ΤΕΙ Ηπείρου
  • Μαρία Μαραντίδου, γεωπόνος, υποψήφια διδάκτορας Ελαιοκομίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
  • Αντωνία Ματάλα – Λήδα, διατροφολόγος, καθηγήτρια Ανθρωπολογία της Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
  • Χριστίνα Μερκούρη – Φράγκου, χημικός – οινολόγος, ελαιοπαραγωγός
  • Παντελής Μπαρούχας, γεωπόνος – εδαφολόγος, επίκουρος καθηγητής Εργαστηρίου Εδαφολογίας, Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων, ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας
  • Γιώργος Μπλέκας, καθηγητής Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
  • Γεώργιος Μπόσκου, καθηγητής Οργάνωσης και Διαχείρισης Μονάδων Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
  • Δημήτριος Μπόσκου, ομότιμος καθηγητής Χημείας Τροφίμων Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
  • Δημοσθένης Παναγιωτάκος, Καθηγητής Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας της Διατροφής στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
  • Ευστάθιος Πανάγου, επίκουρος, καθηγητής Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων, Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
  • Επαμεινώνδας Παπλωματάς, καθηγητής Φυτοπαθολογίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
  • Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη, λαογράφος, τ. διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών
  • Βασιλική Ρούση, γεωπόνος, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια ΒΙΟΕΛΛΑΣ, υπεύθυνη Πιστοποίησης Συστημάτων Διαχείρισης Ποιότητας ΒΙΟΕΛΛΑΣ
  • Πέτρος Ρούσσος, αναπληρωτής καθηγητής Δενδροκομίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
  • Αλέξανδρος Σαρρής, ομότιμος καθηγητής Οικονομικών, ΕΚΠΑ, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών
  • Δημήτρης Σκόνδρας, χημικός μηχανικός, διευθυντής Εργοστασίου GAEA Τρόφιμα
  • Ευαγγελία Στεφανουδάκη, χημικός, ερευνήτρια
  • Γιώργος Τριάντης, γιατρός, ελαιοπαραγωγός
  • Ελένη Τσαντίλη, καθηγήτρια Δενδροκομίας, Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής ΓΠΑ
  • Γιάννης Τσιρογιάννης, γεωπόνος, γεωργικός μηχανικός, PhD, Εργαστηρίου Γεωργικής Μηχανικής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων ΤΕΙ Ηπείρου
  • Παναγιώτης Χατζηνικολάου, ηλεκτρολόγος μηχανικός ΕΜΠ, MSc.
  • Χρήστος Χατζησαββίδης, γεωπόνος, αναπληρωτής καθηγητής Δενδροκομίας, Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
  • Θεοχάρης Χατζηστάθης, γεωπόνος, ερευνητής ΕΛ.Γ.Ο. ΔΗΜΗΤΡΑ (Ειδικότητα: Θρέψη φυτών), Ινστιτούτο Εδαφοϋδατικών Πόρων Θεσσαλονίκης
  • Αντωνία Χίου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Χημικής Ανάλυσης και Σύνθεσης. Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής Χαροκόπειου Πανεπιστημίου
  • Έφη Χριστοπούλου, χημικός εμπειρογνώμων, γευσιγνώστρια
  • Γιώργος Ψαρράς, γεωπόνος – ερευνητής, αναπληρωτής διευθυντής Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου / ΕΛ.Γ.Ο. “Δήμητρα”

– Στοιχεία επικοινωνίας για περαιτέρω πληροφόρηση:

Τηλ. 210-3210621 email: info@olivenews.gr

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΦΩΤΟ: Από αριστερά:  Ο αντιπρόεδρος του ΔΣ της Επιστημονικής Εταιρείας Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας – 4Ε,  Δημήτριος Μπόσκου (ομότιμος καθηγητής Χημείας Τροφίμων Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), η πρόεδρος, Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη (λαογράφος, τ. διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών) και ο Βασίλειος Ζαμπούνης (γεωργοοικονομολόγος)

Comments are closed.