ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Υποτονική είναι η κίνηση στις ενδιάμεσες εκπτώσεις σε Καλαμάτα και Μεσσήνη – Σε απόγνωση ο εμπορικός κόσμος

0

ΛΟΥΚΕΤΑ ΚΑΙ ΜΕΙΩΜΕΝΟΙ ΤΖΙΡΟΙ ΤΑ ΚΥΡΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

«ΚΑΘΕ ΠΕΡΥΣΙ και καλύτερα», για τους μικρομεσαίους επαγγελματίες της Καλαμάτας, οι οποίοι είδαν και αυτήν την περίοδο των ενδιάμεσων εκπτώσεων να μην… ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους. Οι καταναλωτές, οι οποίοι λόγω της άσχημης οικονομικής κατάστασης, στην οποία έχουν περιέλθει οι περισσότεροι, εξαιτίας των μέτρων και της παρατεταμένη κρίσης, δυσκολεύονται να πραγματοποιήσουν ακόμη και τις απαραίτητες πλέον αγορές, με αποτέλεσμα τα… λουκέτα, να βρίσκονται προ των πυλών.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

lilian-pshlakh

«Δυστυχώς, οι συνεχόμενες εκπτώσεις δεν βοηθάνε, διότι αν όλο το χρόνο είμαστε υποχρεωμένοι να πουλάμε τα εμπορεύματά μας σε έκπτωση, η ζημιά είναι περισσότερη από το όφελος», δήλωσε μιλώντας στη «Φ», η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας Λίλιαν Ψηλάκη, μετά την… αυλαία των ενδιάμεσων εκπτώσεων, που έπεσε προχθές. «Λόγω των κανονικών, των ενδιάμεσων εκπτώσεων και των άπειρων προσφορών, τα χρήματα που εισπράττουμε, με το ζόρι φτάνουν να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας και τους προμηθευτές. Άλλωστε, έτσι κι αλλιώς, οι τιμές μας είναι πολύ καλές», ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου, τονίζοντας πως το μόνο που είχε σαν αποτέλεσμα αυτό το δεκαήμερο, ήταν μια πολύ μικρή και όχι ανταποδοτική, αύξηση του τζίρου. Οι εκπτώσεις στην Καλαμάτα, τελείωσαν ήδη, καθώς ο Σύλλογος, τις υπόλοιπες ημέρες μέχρι τη συμπλήρωση του 15νθήμερου που επιβάλει ο νόμος, τις χρησιμοποιεί για την παράταση της διάρκειας της περιόδου των κανονικών εκπτώσεων, κάτι όμως που δεν πράττουν οι «αλυσίδες», οι οποίες γίνονται διπλά και… τριπλά ανταγωνιστικές! «Δυστυχώς, πολυκαταστήματα, μεγάλες αλυσίδες και πολυεθνικές, δεν συμμορφώνονται με τα ωράρια του Εμπορικού Συλλόγου, ούτε και κατά τις εκπτώσεις. Εμείς έχουμε δεκαήμερο, αφού τις υπόλοιπες πέντε ημέρες, τις «προσθέτουμε» στις θερινές και τις χειμερινές εκπτώσεις, με τα πολυκαταστήματα, να συντάσσονται με το Σύλλογό μας, μόνο όταν τους συμφέρει», τόνισε η Λίλιαν Ψηλάκη, η οποία υπενθύμισε τη θέση του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας για τις Κυριακές, τονίζοντας πως αυτό που λείπει από τον κόσμο, είναι τα χρήματα και όχι ο χρόνος, δηλώνοντας παράλληλα, πως το 2018, φαίνεται να είναι η χειρότερη χρονιά από την αρχή της κρίσης.

«Οι τέσσερις μήνες του 2018, ήταν οι χειρότεροι των τελευταίων χρόνων! Όσο και αν φωνάζουν από την κυβέρνηση ότι βρισκόμαστε σε τροχιά ανάπτυξης, αυτή, με λουκέτα, κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, δεν μπορεί υπάρχει! Αυτό που χρειάζεται, είναι αύξηση θέσεων εργασίας και παραγωγή», ανέφερε η πρόεδρος, η οποία απατώντας στη «Φ», επεσήμανε δυστυχώς, πως τα… λουκέτα θα είναι και φέτος πολλά, με τη θέση των μικρών επιχειρήσεων, να παίρνουν μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων και πολυεθνικές! «Τα λουκέτα το 2018, θα είναι τα περισσότερα των τελευταίων χρόνων και επειδή το εμπόριο δεν πεθαίνει αλλά… αλλάζει χέρια, θα δούμε το παραδοσιακό εμπόριο, να πηγαίνει στις αλυσίδες! Ήδη το βλέπουμε αυτό στην Αριστομένους, γι’ αυτό και ανοίγουν εκεί, όλα τα καταστήματα τις Κυριακές», δήλωσε η κα Ψηλάκη, με λίγο πιο αισιόδοξα, τουλάχιστον όσον αφορά στο κλείσιμο επιχειρήσεων, που δεν παρατηρείται εκεί, να είναι τα πράγματα στη Μεσσήνη.

ΚΑΛΥΤΕΡΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΗ

tsakopoulos

«Για την ώρα δεν έχουμε λουκέτα, είμαστε οικογενειακές επιχειρήσεις κι έτσι, δεν έχουμε πολλά έξοδα, ενώ επειδή είμαστε αγροτική περιοχή, μας στηρίζουν πολύ οι αγρότες», δήλωσε με τη σειρά του, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μεσσήνης –στην οποία δεν υπάρχουν αλυσίδες- Γιώργος Τσακόπουλος. Το «ότι ευτυχώς, ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμη λουκέτα στην περιοχή, δε σημαίνει πως είναι όλα… ρόδινα! Η κίνηση δεν είναι τόσο ικανοποιητική. Η πολιτική της κυβέρνησης, οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, οι αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών έχουν επηρεάσει κατά πολύ τους καταναλωτές, αφού είναι γεγονός πως δεν περισσεύουν λεφτά και όποιες αγορές κάνουν, είναι επειδή υπάρχουν υποχρεώσεις, όπως μια βάπτιση ή ένας γάμος, οπότε πρέπει να ψωνίσουν. Εμείς, κάνουμε ότι είναι δυνατό, με εκπτώσεις μέχρι και 30% στα καινούρια ρούχα και αυτό, για να ικανοποιήσουμε τους πελάτες μας που μας προτιμούν χρόνια, όμως η κατάσταση είναι δύσκολη. Πολλοί επαγγελματίες χρωστούν πολλά χρήματα! Ενοίκια, ασφαλιστικές εισφορές, φόροι και δεν είναι ένας, να πεις «πληρώνω 1.000 ευρώ και τελειώνω…», εμάς στην πραγματικότητα, μας φορολογεί από το 1 ευρώ και στο σύνολο, πληρώνουμε τα μισά μας χρήματα μόνο σε φόρους», δήλωσε ο κ. Τσακόπουλος, που επίσης, βλέπει αρνητικά τις συνεχόμενες επιβαλλόμενες εκπτώσεις. «Αυτές οι πολλές περίοδοι των εκπτώσεων, κάνουν μεγάλο… κακό, αφού δεν μπορεί να έχεις έξι μήνες εκπτώσεις το χρόνο! Δεν συμφέρει τον επαγγελματία, αφού τα έξοδά μας είναι τόσο πολλά, που στο τέλος του χρόνου, κάνουμε ταμείο και είναι μείον. Δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει! Το έχουμε θέσει στο Επιμελητήριο και τις συνδικαλιστικές μας οργανώσεις αλλά δεν αλλάζει κάτι», ανέφερε απογοητευμένος και ο πρόεδρος του Συλλόγου της Μεσσήνης.

Comments are closed.