ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ανοίγει η πλατφόρμα για χρέη των αγροτών με την κυβέρνηση να προασπίζεται τις επιδοτήσεις – Aγώνα για αποτροπή των μειώσεων υπόσχεται ο Β. Αποστόλου

0

Παράπονα στην Ευρώπη, θα κάνει η κυβέρνηση αναφορικά με τις μειώσεις στις επιδοτήσεις των αγροτών και την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) η ο οποία, αν υιοθετηθούν οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα υποστεί μεγάλο «πλήγμα», όπως δήλωσε σε συνένετευξή του στην εφημερίδα «Documento» και το Δημήτρη Χατζηνικόλα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

«Εμείς ως κυβέρνηση δεν μπορούμε να αποδεχθούμε τις προτάσεις αυτές. Θα ενημερώσω άμεσα τον πρωθυπουργό και θα πάμε στα ευρωπαϊκά Όργανα με τις απόψεις μας και με τις συμμαχίες μας, ώστε οι απώλειες αυτές να καταστούν όσο το δυνατό μικρότερες για τον κόσμο της γεωργίας και αν είναι δυνατό να εξαλειφθούν. Δεν πρέπει ωστόσο να λησμονούμε ότι υπάρχουν μια σειρά κρατών – μελών που πιέζουν για ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις του προϋπολογισμού συνολικά αλλά και στο τμήμα που αφορά στη ΚΑΠ», δήλωσε ο κ. Αποστόλου, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση δε θα επαναπαυτεί, ενώ αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο εξομοίωσης των άμεσων ενισχύσεων με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, καθώς οι Έλληνες αγρότες λαμβάνουν τα διπλάσια σχεδόν χρήματα ανά στρέμμα. Πάντως οι περικοπές των ενισχύσεων κατά 3,9% με τη νέα ΚΑΠ «πετσοκομμένη» κατά 5%, τουλάχιστον, θα φέρει πολλές ανακατατάξεις στον, έτσι κι αλλιώς, εύθραυστο ελληνικό αγροτικό τομέα!

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ

«Πράγματι οι ενισχύσεις που λαμβάνουν οι παραγωγοί μας ανά στρέμμα βρίσκονται στην κορυφή της ΕΕ και περίπου στο διπλάσιο του μέσου όρου ευρωπαϊκά, για μια σειρά από λόγους που δεν είναι της παρούσης.
Όλο το προηγούμενο διάστημα στις συζητήσεις για την ΚΑΠ, δουλέψαμε συστηματικά για να πείσουμε τα κέντρα λήψης αποφάσεων στις Βρυξέλλες ότι, η ενίσχυση με βάση την έκταση δεν αποτελεί την συνολική και την πιο αντικειμενική εικόνα για την κατανομή των ενισχύσεων μεταξύ των γεωργών της ΕΕ.
Για να είναι κανείς αντικειμενικός πρέπει να λάβει υπόψη μια σειρά παραμέτρων όπως το μέγεθος των εκμεταλλεύσεων, την κατανομή των ενισχύσεων ανά εκμετάλλευση, την ιδιαιτερότητα και την πολυμορφία της ελληνικής γεωργίας, το εύρος της διαφοράς μεταξύ του γεωργικού εισοδήματος και του εισοδήματος από τις υπόλοιπες οικονομικές δραστηριότητες για κάθε κράτος-μέλος.
Νομίζω λοιπόν ότι καταφέραμε να πείσουμε ότι αν η εξωτερική σύγκλιση, όπως λέγεται, πραγματοποιηθεί σε βάρος μερικών μόνο χωρών και με βάση την απόσταση που χωρίζει τις άμεσες ενισχύσεις τους από το ευρωπαϊκό μέσο όρο, όπως την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, τότε οι συνέπειες θα είναι πολύ σημαντικές για τις μικρές και μεσαίες εκμεταλλεύσεις της χώρας μας και όχι μόνο της χώρας μας και όχι μόνον αυτής», δήλωσε ο υπουργός που μίλησε και για το μείζον ζήτημα της ρύθμισης των αγροτικών χρεών.

ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ Η ΡΥΘΜΙΣΗ  ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΧΡΕΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝ

«Η ρύθμιση για τα αγροτικά χρέη που παρουσιάσαμε πρόσφατα  αποτελεί μια παρέμβαση στο σύνολο σχεδόν των οικονομικών δεδομένων του αγρότη, γιατί  όχι μόνο θα μειώσει σημαντικά τις υποχρεώσεις του, αλλά και θα του δώσει τη δυνατότητα ελέγχου των οικονομικών του. Αφορά φυσικά πρόσωπα και μόνον , δηλαδή  γεωργούς, κτηνοτρόφους,  αλιείς …όλους  όσων οι οφειλές τους  έχουν σχέση με  αγροτική δραστηριότητα και  διαχειρίζονται αυτή την ώρα από τον εκκαθαριστή , δηλαδή την PQH», εξήγησε ο Βαγ. Αποστόλου, ο οποίος επεσήμανε πως η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων, θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες και θα δέχεται τις αιτήσεις των αγροτών για ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών τους προς την Εφορία για εισόδημα, ΦΠΑ κλπ, και προς πρώην ΟΓΑ για ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και προς Τράπεζες που έκλεισαν και βρίσκονται υπό εκκαθάριση. «Θα προβλέπει 100% διαγραφή των τόκων υπερημερίας και διαγραφή τόκων και κεφαλαίου δανείων, βάσει των ήδη αποπληρωμένων ποσών, ενώθα  παρέχεται ακόμη και η δυνατότητα πώλησης ακινήτων, με σκοπό την εξόφληση του εναπομείναντος χρέους. Οι εφαρμογές  της ρύθμισης μπορούν να φτάσουν ακόμη και σε διαγραφή κεφαλαίου κατά  60% σε περίπτωση συνολικής εξόφλησης εντός τριμήνου του εναπομείναντος ποσού ή στο 40% σε περίπτωση ρύθμισης σε δόσεις έως και 10 έτη», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Βαγγέλης Αποστόλου.

Comments are closed.