ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η τιμή ελαιολάδου κατρακυλάει και η Ε.Ε. κάνει εισαγωγές από την Τυνησία!

0

ΕΡΩΤΗΣΗ με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Επιτροπή, κατέθεσε η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη με θέμα:  «Εισαγωγές ελαιολάδου στην ΕΕ από την Τυνησία». Στην ερώτησή της η Ελληνίδα ευρωβουλευτής αναφέρει:

« Η ΕΕ έχει συμφωνήσει την εισαγωγή συγκεκριμένων ποσοτήτων τυνησιακού ελαιολάδου χωρίς δασμούς, ως μέτρο στήριξης της χώρας. Η ποσότητα αδασμολόγητου ελαιολάδου που είχε καθοριστεί για το 2018 (56.700 τόνοι) εξαντλήθηκε λίγες μόλις μέρες μετά την είσοδο του χρόνου. Μάλιστα, πρόσφατα ( 24/4/2018) ανακοινώθηκε αύξηση του όγκου ελαιολάδου που εισάγει η ΕΕ από την Τυνησία κατά 30.000 τόνους το χρόνο για τα επόμενα δύο χρόνια.

Με τη συμφωνία αυτή η ΕΕ τηρεί την υπόσχεσή της να συνεχίσει να βοηθάει την Τυνησία με συγκεκριμένα βραχυπρόθεσμα μέτρα προκειμένου να συμβάλει στην οικονομική της ανάκαμψη, διαβεβαιώνοντας βέβαια τους ευρωπαίους παραγωγούς πως αυτό δε θα επηρεάσει τις τιμές του ελαιολάδου για τους ίδιους.

Ερωτάται η Επιτροπή:

  • Υπάρχουν στοιχεία σχετικά με το ποιες χώρες και σε ποιο ποσοστό καλύπτουν τις ανάγκες τους από το εισαγόμενο από την Τυνησία ελαιόλαδο;
  • Πώς εξηγείται η πτωτική πορεία της τιμής του ελληνικού ελαιολάδου, ενώ υπάρχει μειωμένη παραγωγή τουλάχιστον την τρέχουσα περίοδο; Συναρτάται αυτό από την αδασμολόγητη εισαγωγή ελαιολάδου από την Τυνησία;».

Comments are closed.