ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μαρξ, Μάης ’68, Ιστορία, Συντάξεις, ΝΟΔΕ

0

ΜΑΡΞ το όνομά του και σημείο αναφοράς επί σειρά ετών για τα όσα σχετίζονται μαζί του.

ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ όλων των χωρών ενωθείτε, ένα από τα γνωστότερα συνθήματα-μηνύματά του που στοίχειωσαν γενιές και γενιές στον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο.

ΚΑΙ μπορεί οι προλετάριοι να μην  καταφέρουν να ενωθούν όσο και όπως χρειαζόταν ωστόσο το μήνυμα του Μαρξ ήταν και παραμένει επίκαιρο αντέχοντας στο χρόνο  και βέβαια με τη σύγχρονη έννοια που έχει πια ο όρος «προλετάριος» που πλέον είναι ο εργαζόμενος στο διαδίκτυο και ας μην το καταλαβαίνει νομίζοντας πως είναι ο φωστήρας παντογνώστης ενώ δεν είναι παρά ένα ακόμα θύμα στην κρεατομηχανή του συστήματος.

ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ο Μαρξ αλλά είχε το θάρρος να πει πως: «οι φιλόσοφοι έχουν απλά ερμηνεύσει τον κόσμο με διάφορους τρόπους. Το θέμα είναι να τον αλλάξουμε».

Ν’ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ τον κόσμο, έλεγε ο Μαρξ.

Ν’ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ τη ζωή, έλεγε ο Ρεμπώ.

ΔΕΝ συναντήθηκαν ποτέ, ωστόσο τα προστάγματά τους παραμένουν διαχρονικώς επίκαιρα καλώντας την διαρκή νιότη να τα επιβεβαιώσει στην πράξη.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ όλων των κοινωνικών που υπήρξαν μέχρι σήμερα, είναι η ιστορία των ταξικών αγώνων, αναφέρει στην αρχή του Κομμουνιστικού Μανιφέστου ο Μαρξ, προκαλώντας ίσως το χλευασμό των σημερινών αναγνωστών.

ΑΔΙΑΦΟΡΟ όμως ποια η αντίδρασή τους .

ΣΑΦΩΣ και αλλάζοντας οι συνθήκες, άλλαξαν και τα δεδομένα μαζί και η διαταξική σύγκρουση εννοείται.

ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ των 50 χρόνων από το Μάη του 1968, αυτές οι σκέψεις ενδέχεται να έχουν μια κάποια φόρτιση.

Ο ΜΑΗΣ του ’68 έστειλε τα δικά του μηνύματα που ίσως και να ενοχλούσαν τον Μαρξ.

ΑΠΕΔΕΙΞΑΝ όμως ότι η ζωή ήταν και παραμένει το μεγαλύτερο πρόταγμα για όλους.

***

«ΟΤΑΝ εξοργίζομαι ψάχνω την ιστορία», δήλωσε σε συνέντευξή της η δημοσιογράφος Αντζελίκ Κουρούνη που δημιούργησε το ντοκιμαντέρ «Χρυσή Αυγή: Προσωπική υπόθεση».

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ από τους δικούς της λόγους, η φράση της αυτή καθ’ αυτή έχει τη δική της σημασία.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ μπορεί να μη διδάσκει για τα λάθη του παρελθόντος και συχνά να επαναλαμβάνεται ως φάρσα, ωστόσο παραμένει ανεκτίμητη η σημασία της και μόνο όταν προκαλεί την έρευνα.

ΤΙΠΟΤΑ δεν μπορεί να είναι δεδομένο και καμία βεβαιότητα δεν ισχύει δια παντός.

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ να ψάχνουμε συνεχώς την ιστορία και να εμβαθύνουμε σε αυτήν ακόμα κι όταν δεν διδασκόμεθα από τα λάθη του παρελθόντος.

ΑΚΟΜΑ κι όταν κάνουμε ξανά τα ίδια λάθη.

***

ΑΠΟΧΑΥΝΩΜΕΝΟ μπροστά την τηλεόραση. Ένα ζευγάρι στις ανοιξιάτικες διακοπές του.

ΜΙΑ ΜΕΡΑ ηλιόλουστη και γύρω τους χαρά Θεού.

Η ΖΩΗ γύρω τους να σφύζει από ρυθμό και πάθος και το ζευγάρι προσηλωμένο στη μικρή οθόνη αμίλητο και αγέλαστο.

ΠΟΣΟ ανεξιχνίαστες τελικά είναι οι ανθρώπινες σχέσεις, αναρωτιέσαι κι ας ξέρεις πως καμία απάντηση δεν μπορεί να είναι οριστική, ούτε θα περιέχει μια αδιάψευστη αλήθεια.

***

ΠΑΙΖΕΙ με τη φωτιά η κυβέρνηση σχετικά με το θέμα των νέων μειώσεων στις συντάξεις από 1η Ιανουαρίου του 2019 και αν έγκαιρα δεν ξεκαθαρίσει, η ήττα της θα είναι βαριά στις επόμενες εκλογές.

ΔΕΝ ΒΟΗΘΟΥΝ και οι δηλώσεις του υφυπουργού Εργασίας που δήλωσε πως οι μειώσεις θα φορούν και τις συντάξεις κάτω από 1.000 ευρώ.

ΜΗΠΩΣ αποφάσισε η κυβέρνηση να «αυτοκτονήσει» και δεν το καταλάβαμε;

ΝΑ ΔΟΥΜΕ τώρα τι θα έχει να πει και ο Κατρούγκαλος που ψήφισε το σχετικό νόμο και τώρα σφυρίζει αδιάφορα.

***

ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ της κοριολογίας οι εκλογές στη ΝΟΔΕ Μεσσηνίας και ανεξαρτήτως αποτελέσματος, είναι προφανές πως θα υπάρξει συνέχεια στο διχαστικό κλίμα που ήδη έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό της ΝΟΔΕ εξαιτίας του κοριού.

ΕΠΙ της ουσίας τώρα, εκείνο που έχει σημασία είναι η ΝΟΔΕ να αναλάβει το ρόλο της και να μην είναι ουρανός στα δρώμενα της τοπικής κοινωνίας.

ΜΠΟΡΕΙ να τα καταφέρει;

ΕΙΝΑΙ ένα ζητούμενο κι αυτό.

Θανάσης Παντές

Comments are closed.