ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μετά την Κύπρο το Video Art Μηδέν δύο μέρες στο Ιδρυμα Κακογιάννη

0

ΜΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΓΩΝ ΤΗΣ Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ Μ. ΣΤΑΥΡΑΚΗ

Το Video Art Μηδέν προετοιμάζεται και φέτος για το νέο του πρόγραμμα προβολών, επιλέγοντας από τα έργα που συγκεντρώθηκαν από τη φετινή διεθνή πρόσκληση συμμετοχής, και ενώ ετοιμάζεται να ανακοινώσει σύντομα το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων του στην Καλαμάτα (5-7 Ιουλίου), συμμετέχει κατά το προσεχές διάστημα σε μια σειρά από διοργανώσεις, στην Κύπρο, την Πορτογαλία (FONLAD Digital Arts Festival), την Αθήνα (FokiaNou artspace) και τη Μάνη (1o Φεστιβάλ «Beaufort», Κάστρο Λεύκτρου).

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Η ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Η πρώτη εξόρμηση έγινε με 3 ενότητες ελληνικής και διεθνούς βιντεοτέχνης να ταξιδεύουν στην Κύπρο, για την έκθεση CHEAPART Cyprus 2018, από 11-13 Μαΐου.

Όπως ανακοίνωσε η διοργάνωση της CHEAPART:

“Επιλεγμένοι δημιουργοί από όλη την Ευρώπη συμμετείχαν στην έκθεση CHEAPART Cyprus 2018, που πραγματοποιήθηκε στον εμβληματικό χώρο Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη στη Λεμεσό. Τη φετινή CHEAPART Cyprus συνόδευσαν σημαντικές συνεργασίες, όπως με το Video Art Miden, το οποίο παρουσίασε κατά τη διάρκεια της έκθεσης, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Γιούλας Παπαδοπούλου και της Μαργαρίτας Σταυράκη, έργα διεθνών καλλιτεχνών της video art που έχουν φιλοξενηθεί σε εξέχοντα φεστιβάλ του εξωτερικού. Στο πλευρό της CHEAPART γι’ αυτήν τη διοργάνωση βρέθηκαν Τα Νέα της Τέχνης, αλλά και η γαλλική έντυπη και διαδικτυακή πλατφόρμα τέχνης Point Contemporain που εκπροσώπησε τις συμμετοχές των Γάλλων καλλιτεχνών.”

Στην Κύπρο ταξίδεψαν 3 ενότητες βιντεοτέχνης: μια αφιερωμένη σε Έλληνες καλλιτέχνες, με τίτλο Down to Earth (ένα πρόγραμμα που πρωτοπαρουσιάστηκε στη Βενεζουέλα, στο πλαίσιο του διεθνούς επιμελητικού project W:OW – We are one world) και 2 ενότητες με διεθνείς συμμετοχές (“Without me, I’m nothing” και «Χορογραφίες του Ασυνείδητου») που παρουσιάστηκαν τόσο στην Καλαμάτα όσο και σε άλλες διοργανώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συνολικά, συμμετείχαν 31 βιντεο-καλλιτέχνες από 14 χώρες.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΓΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΥΡΙΟ ΚΑΙ ΠΕΜΠΤΗ

Αύριο και μεθαύριο, 16 και 17 Μαΐου, οι καλλιτεχνικές διευθύντριες του Video Art Μηδέν, Γιούλα Παπαδοπούλου και Μαργαρίτα Σταυράκη, μαζί με πολλούς αξιόλογους Έλληνες καλλιτέχνες, παρουσιάζουν βίντεο έργα τους στην Αθήνα, στο διήμερο προβολών με θέμα «Ενηλικίωση», που επιμελείται ο Νίκος Γιαβρόπουλος στο «Μαύρο Κουτί» του Ιδρύματος Μ.Κακογιάννη.

Η θεματική έχει ως επίκεντρο την «ενηλικίωση» του ατόμου, της κοινωνίας, της χώρας που ζούμε. Όχι απαραίτητα την ενηλικίωση του έφηβου, ούτε απαραίτητα την ωρίμανση ενός ανθρώπου από την ανέμελη και χωρίς ευθύνες περίοδο της ζωής του σε μία αβέβαιη και απαιτητική συνθήκη. Περισσότερο ενδιαφέρει η μετάλλαξή του από τις βεβαιότητες ενός τακτοποιημένου μικροσύμπαντος και η αποδοχή μιας άβολης και άτσαλης προσγείωσης στην πραγματικότητα, που ίσως αγνοούσε ή εσκεμμένα παρέβλεπε. Η «ενηλικίωση» ή ο τρόπος που την αντιλαμβάνονται οι συμμετέχοντες, είτε ως μια αρχή είτε ως τέλος, είναι ο κοινός παρονομαστής για την επιλογή των έργων, το σίγουρο είναι πως είναι ένα καθοριστικό σημείο στην εξέλιξη του κάθε ένα μας.

Στόχος του επιμελητή Νίκου Γιαβρόπουλου είναι να συμπεριλάβει έργα βίντεο τέχνης διαφορετικού προσανατολισμού περιλαμβάνοντας εικαστικά βίντεο, αφηρημένα βίντεο, έργα πειραματικά, βίντεο καταγραφής περφόρμανς.

Απώτερος σκοπός να ανοίξει επί τόπου ένας διάλογος μεταξύ κοινού και καλλιτεχνών πάνω σε ζητήματα καλλιτεχνικής αναζήτησης.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Άννα Βάσωφ, Κωνσταντίνος Γιάνναρης, Παναγιώτης Ευαγγελίδης, Γιώργος Ζαμπουλάκης, Ντιάννα Μαγκανιά, Αβραάμ Παπαβραμόπουλος, Γιούλα Παπαδοπούλου, Μαρίνα Προβατίδου, Χρήστος Προσύλης, Μάνθος Σαντοριναίος, Άγγελος Σκούρτης, Αννέττα Σπανουδάκη, Τάκης Σπετσιώτης, Μαργαρίτα Σταυράκη, Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης.

Comments are closed.