ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αλειφέρη «καλεί» Τατούλη για τα πυρηνελαιουργεία – Εχουν δίκιο οι κάτοικοι που διαμαρτύρονται!

0

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ έντονο, παραμένει για μια ακόμη χρονιά, το πρόβλημα από τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων στη Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙΠΕ) του Μελιγαλά, η οποία ειδικά τα βράδια, «κυριεύεται» από έντονη δυσοσμία.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

aleiferh-elenh-nea

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, προχώρησε σε σειρά δράσεων και παρεμβάσεων, με το θέμα, να έχει περάσει στα… χέρια του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, ο οποίος από πέρυσι τον Ιούλιο, εξουσιοδοτήθηκε από το Σώμα για να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες. Στην «ατζέντα» Τατούλη για την εξεύρεση λύσης, είναι η άμεση συνεργασία µε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος για την κατάρτιση νοµοθετικών και τεχνολογικών προτάσεων και η διερεύνηση όλων των τυχόν διαθέσιµων χρηματοδοτικών σχημάτων για επενδύσεις και σύγχρονες λύσεις. Σε εκείνη τη συνεδρίαση, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, η οποία πλέον μετά την εξέλιξη της υπόθεσης του «κοριού», έχει μόνο τις λιγοστές αρμοδιότητες που της δίνει ο νόμος, καθώς ο Πέτρος Τατούλης, της αφαίρεσε όλες όσες της είχε εκχωρήσει, είχε κάνει λόγο στην εισήγησή της, για ένα πρόβλημα όχι μόνο της Μεσσηνίας, αλλά όλων των ελαιοπραραγωγικών περιοχών της χώρας και είχε αναφερθεί στις έως τότε ενέργειες, αλλά και σε όσα έπρεπε να γίνουν.

ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΙΟ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΜΕΤΡΑ

Το πρόβλημα σήμερα, παραμένει, αν και έχουν γίνει αρκετές ενέργειες, με το ζήτημα όμως, να μην έχει επιλυθεί απόλυτα και η κα Αλειφέρη σε δηλώσεις της, αν και δεν έχει πια ευθύνη για το θέμα, τονίζει πως οι κάτοικοι, έχουν δίκιο να διαμαρτύρονται και επισημαίνει πως πρέπει να γίνει τεχνολογική αναβάθμιση και να ληφθούν νομοθετικές ρυθμίσεις. «Οι κάτοικοι που διαμαρτύρονται, έχουν δίκιο και αυτό το λέω από την πρώτη μέρα που ανέλαβα, όπως και στο παρελθόν, από άλλες θέσεις, ιδιαίτερα στο Μελιγαλά, όπου το πρόβλημα, είναι πιο έντονο από άλλες περιοχές. Έχουν δίκιο, καθώς η καθημερινότητά τους, είναι πολύ – πολύ δύσκολη και αν δεν το έχει βιώσει κανείς, δεν μπορεί να το καταλάβει», δήλωσε η κα Αλειφέρη, η οποία στάθηκε και στην αγωνία των κατοίκων όσον αφορά στους πιθανούς κινδύνους για την υγεία τους. «Οι ανησυχίες για το αν αυτή η όχληση, μπορεί να έχει και περαιτέρω επιπτώσεις σε θέματα υγείας, βρίσκεται πάντα στο μυαλό των πολιτών, γι’ αυτό και πρέπει να προστατεύσουμε τους πολίτες και δευτερευόντως για να έχουμε τον κύκλο της ελαιοκομίας μας σε ισορροπία, χωρίς να διαταραχθεί αυτή η δραστηριότητα, που είναι σημαντική σε οικονομικό επίπεδο για το νομό», ανέφερε, υπενθυμίζοντας πως έχουν ληφθεί αρκετές πρωτοβουλίες σε αυτήν την κατεύθυνση. «Σε ότι με αφορά, από την πρώτη στιγμή, όταν είχα τη δυνατότητα συνεργασίας με ελεγκτικούς μηχανισμούς και υπηρεσιακούς παράγοντες που ήταν υπεύθυνοι για τον έλεγχο των Μονάδων αυτών ή είχαν παραπάνω γνώση και εμπειρία στα θέματα, ξεκινήσαμε διαδικασίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Είναι γνωστές και στους πολίτες και σε όλους του εμπλεκόμενους φορείς στον τομέα της ελαιοκομίας, η διαδικασία που γινόταν, εδώ και μια τριετία από την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, η οποία κατέληξε σε συμπεράσματα. Είναι επίσης γνωστό, ότι υπάρχει η μελέτη του ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, της οποίας τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν και αν από κάποιους αμφισβητήθηκαν, ήρθαν να επιβεβαιωθούν την επόμενη χρονιά, από διαπιστευμένο εργαστήριο μέτρησης των καμιναερίων, κάτι που γίνεται και σήμερα. Αυτή η επεξεργασία που είχαμε κάνει με τις υπηρεσίες, η οποία τέθηκε σε διαβούλευση με όλους όσοι θα μπορούσαν να έχουν άποψη στο θέμα και φυσικά με τους Δήμους, κατέληξε σε μια πρόταση 13 μέτρων που επιμένω πως ήταν στη σωστή κατεύθυνση. Κάποιοι λένε πως φέτος ο χειμώνας, ήταν ηπιότερος όσον αφορά στις οχλήσεις των πολιτών και φαινομενικά έτσι ήταν, όμως θεωρώ πως η κατάσταση, δεν βελτιώθηκε στην πραγματικότητα», εκτίμησε η αντιπεριφερειάρχης, η οποία δεν παραιτείται παρά το σχετικό… κάλεσμα από τον περιφερειάρχη, τονίζοντας πως με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, αναμένονται τα αποτελέσματα του διαπιστευμένου εργαστηρίου. «Δεν πρέπει να κάνουμε βήμα πίσω και αυτό, θα έπρεπε να είναι κανόνας για την Περιφέρειά μας! Πράγματι λοιπόν, καλά κάνουν και διαμαρτύρονται, αφού η λειτουργία των πυρηνελαιουργίων αυτήν την εποχή, είναι πολύ ενοχλητική», κατέληξε στις δηλώσεις της, η Ελένη Αλειφέρη.

Comments are closed.