ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ανεξιχνίαστη δολοφονία Πολκ (2)

0

ΠΟΛΛΑ και αναπάντητα τα ερωτήματα για τη δολοφονία Πολκ μιας και πέρασαν από τότε εβδομήντα χρόνια.

ΠΟΛΛΟΙ ασχολήθηκαν με τη διερεύνηση της υπόθεσης αλλά σε καμία περίπτωση δεν έπεσε άπλετο φως και οι ένοχοι δεν βρέθηκαν ποτέ.

Ο ΣΤΑΚΤΟΠΟΥΛΟΣ που υπέστη τα πάνδεινα ως θύμα και πέρασε και δώδεκα χρόνια της ζωής του στη φυλακή, κατ’ επανάληψη ζήτησε αναψηλάφηση της δίκης του, αλλά το αίτημά του δεν έγινε δεκτό και έφυγε από τη ζωή χωρίς δικαστική δικαίωση.

ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ του για αναψηλάφηση της δίκης συνέχισε η σύζυγός του Θεοδώρα Στακτοπούλου, που έφυγε από τη ζωή τον Ιανουάριο του 2015.

ΟΛΕΣ οι προσπάθειες απέτυχαν και το ερώτημα παραμένει.

ΠΟΙΟΙ είχαν συμφέρον να μην αποκαλυφθεί η αλήθεια για τη δολοφονία του Πολκ;

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ που σήμερα ίσως να θεωρείται εύκολη, τότε δεν ήταν καθόλου.

ΓΙ’ ΑΥΤΟ άλλωστε και συνέβησαν όλα όσα συνέβησαν με θύμα τον Γρηγόρη Στακτόπουλο για την υπόθεση του οποίου γράφει ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος.

«ΟΤΑΝ η Δικαιοσύνη κατασκευάζει ενόχους υπακούοντας σε σκοπιμότητες, που είτε η ίδια είτε η πολιτική εξουσία της έχει τοποθετήσει παραπάνω από την αλήθεια, διαπράττει βαρύτατο αδίκημα».

 ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ υπόθεση ο Στέλιος Παπαθεμελής γράφει:

«Η ΥΠΟΘΕΣΗ Πολκ είναι ακόμη και θα παραμείνει άχρι καιρού ανοιχτή υπόθεση και ανοιχτή πληγή για την ελληνική Δικαιοσύνη.  Δεν μπορεί να κλείσει χωρίς τη δικαστική δικαίωση του Στακτόπουλου.  Ο Γρηγόρης Στακτόπουλος είναι το δεύτερο μετά το δολοφονηθέντα Αμερικανό δημοσιογράφο, αλλά λόγω συνθηκών, το τραγικότερο θύμα του δράματος.  Καταδικασμένος σε αργό θάνατο, αντίθετα προς τον ξένο συνάδελφό του που υπέστη τον ακαριαίο, (προσωπικά πιστεύω ότι ο κύκλος των δραστών είναι κοινός) πορεύτηκε σιωπηλά τον φρικτό Γολγοθά του».

ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ αποσπάσματα βρίσκονται στο βιβλίο του Γρηγόρη Στακτόπουλου (εκδόσεις Γνώση) που κυκλοφόρησε το 1984 σε μια προσπάθεια να φτάσει η υπόθεση και πάλι στη Δικαιοσύνη και να λάμψει επιτέλους η αλήθεια.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ από το 1960 ο Στακτόπουλος προσπαθούσε ως το θάνατό του το 1998 για αναψηλάφηση της υπόθεσης, αλλά δυστυχώς μάταια όπως φάνηκε τελικά.

ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ στην ιστορική συνείδηση ο Στακτόπουλος να έχει ήδη αθωωθεί και δικαιωθεί, δικαστικά όμως η υπόθεση της αθωότητάς του έμεινε εκκρεμής και αυτή η εξέλιξη ασφαλώς και δεν τιμά τη Δικαιοσύνη.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ στις 16 Μαΐου 1948 βρίσκεται το πτώμα του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ, προκαλείται αναταραχή και αρχίζουν ανακρίσεις.

 ΣΤΙΣ 14 Αυγούστου 1948 πραγματοποιείται η σύλληψη του Στακτόπουλου ενώ φθάνει στην Ελλάδα ο Ουίλιαμ Ντόνοβαν, τέως αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, για να επιβλέπει τις ανακρίσεις ενώ στις 16 Οκτωβρίου έρχεται και ο στρατηγός Μάρσαλ (γνωστός και για το περιβόητο και τελικά αναγκαίο για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας Σχέδιό του).

ΣΤΙΣ 17 Οκτωβρίου οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Μελάς και Ρέντης, αντίστοιχα, σε συνέντευξή τους δηλώνουν πως ένοχοι είναι: ο Γρηγόρης Στακτόπουλος, ο Αδαμ Μουζενίδης, μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ και ο Ευάγγελος Βασβανάς.

ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ωστόσο το «Γιουνάιτεντ Πρες» από την Τσεχοσλοβακία μεταδίδει την δήλωση του Μιλτιάδη Πορφυρογένη πως ο Μουζενίδης δεν ζούσε όταν δολοφονήθηκε ο Πολκ ενώ και ο Βασβανάς βρισκόταν εκτός Ελλάδος.

ΜΕΝΕΙ μοναδικό θύμα και καθ’ όλα εξιλαστήριο ο Γρηγόρης Στακτόπουλος που βγαίνει από τη φυλακή το 1960 και από το 1977 ζητά αναψηλάφηση της δίκης του, χωρίς ωστόσο να το κατορθώσει.

ΘΑ συνεχίσουμε.

Θανάσης Παντές

 

Comments are closed.