ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τίτλοι τέλους για την αμαρτωλή ΑΕΠΙ στη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων! – Π. Γκραίκης: Ο πολύχρονος αγώνας των επιχειρηματιών τώρα δικαιώθηκε

0

ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΤΙΤΛΟΙ τέλους για την «αμαρτωλή» εταιρεία διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων, την περιβόητη ΑΕΠΙ, κάτι που χαροποιεί ιδιαίτερα χιλιάδες επαγγελματίες που βίωσαν το ανελέητο χτύπημα και την κερδοσκοπία επί πολλά χρόνια.

Συγκεκριμένα το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, προχώρησε προχθές στην οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Ελληνικής Εταιρείας προς Προστασίαν της Πνευματικής Ιδιοκτησίας Α.Ε. (ΑΕΠΙ).

Η απόφαση ελήφθη μετά από σχετική εισήγηση του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας «λόγω παραβίασης των υποχρεώσεών της ΑΕΠΙ για το χρονικό διάστημα της δραστηριοποίησής της πριν και κατά την έναρξη ισχύος του ν. 4481/2017, οι οποίες τεκμηριώνουν έλλειψη βιωσιμότητας και αδυναμία αποτελεσματικής διαχείρισης των δικαιωμάτων των δικαιούχων» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προχώρησε στην οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Ανεξάρτητης Οντότητας Διαχείρισης του άρθρου 50 του ν. 4481/2017, με την επωνυμία «ΑΕΠΙ – Ελληνική Εταιρεία προς Προστασίαν της Πνευματικής Ιδιοκτησίας Α.Ε.», ύστερα από σχετική εισήγηση του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, λόγω παραβίασης των υποχρεώσεών της για το χρονικό διάστημα της δραστηριοποίησής της πριν και κατά την έναρξη ισχύος του ν. 4481/2017, οι οποίες τεκμηριώνουν έλλειψη βιωσιμότητας και αδυναμία αποτελεσματικής διαχείρισης των δικαιωμάτων των δικαιούχων.

Η εταιρεία ΑΕΠΙ, η οποία επί ογδόντα χρόνια, σχεδόν μονοπωλιακά, διαχειρίστηκε τα πνευματικά δικαιώματα συνθετών και στιχουργών στην Ελλάδα, είχε οδηγηθεί, εξαιτίας της μη χρηστής διοίκησης και διαχείρισης των μετόχων της και μελών του Διοικητικού της Συμβουλίου σε πλήρες οικονομικό αδιέξοδο, με πολλά εισπραγμένα και μη αποδοθέντα δικαιώματα στους δικαιούχους – τα μέλη της, με οφειλές προς τους δικαιούχους – μέλη από προηγούμενες διανομές, προς τρίτους, προς τους εργαζομένους υπαλλήλους της και προς το Ελληνικό Δημόσιο, στους δε μετόχους και μέλη του Διοικητικού της Συμβουλίου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για επτά (7) κακουργήματα.

Παράλληλα με την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ΑΕΠΙ, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, προχωράει στη συγκρότηση της Ειδικής Υπηρεσίας Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων εντός του ΟΠΙ, που ως στόχο έχει τη ρύθμιση της αγοράς και τη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων συνθετών και στιχουργών, με τρόπο αποτελεσματικό, διαφανή, δίκαιο, αντικειμενικό και σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Όλη η υποδομή και η τεχνογνωσία της Ειδικής Υπηρεσίας Έκτακτης Διαχείρισης θα μεταβιβασθεί στον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης, που θα συγκεντρώνει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για να λειτουργήσει και που τα ίδια τα μέλη, μέσω της Γενικής τους Συνέλευσης, θα επιλέξουν σύμφωνα με τα όσα ορίζει το άρθρο 51Α του νόμου 4481/2017.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΛΥΔΙΑ ΚΟΝΙΟΡΔΟΥ

Τροπολογία που  λύνει τον «γόρδιο» δεσμό  των δημιουργών και των δικαιούχων πνευματικής ιδιοκτησίας και της ιδιωτικής αναπαραγωγής του έργου τους, κατέθεσε άλλωστε σήμερα η υπουργός Πολιτισμού,  Λυδία Κονιόρδου , λέγοντας ότι η Ελλάδα   «είναι από τις χώρες εκείνες που καταβάλλουν τα λιγότερα για την ιδιωτική αναπαραγωγή στους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης»  , αναφερόμενη « σε απόλυτα νούμερα, εισπράξεις, και όχι κατ’ ανάγκη σε νομοθετικές προβλέψεις».

Η τροποποίηση αφορά στη διάταξη του άρθρου 54 παρ. 2Α ν. 4481/2017, η οποία τροποποιούσε το άρθρο 18 ν. 2121/1993, γεγονός για το οποίο η κ.  Κονιόρδου  σημείωσε:  «Δεν μας δόθηκε η ευκαιρία να διενεργήσουμε πλήρη δημόσια διαβούλευση για το θέμα αυτό, όπως θα θέλαμε κατά την εκπόνηση του ν. 4481/2017, κι αυτό διότι ο συγκεκριμένος νόμος είχε πάρα πολλά φλέγοντα ζητήματα, τα οποία έπρεπε να αντιμετωπιστούν».

«Διαπιστώσαμε στην πράξη»  συνέχισε η υπουργός  «ότι η διάταξη αυτή δεν ήταν δίκαιη και ισορροπημένη και δεν λάμβανε υπόψη της αιτήματα και των δύο πλευρών. Από τη μια των δημιουργών και δικαιούχων δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων και από την άλλη των εταιρειών εισαγωγής και κατασκευής μηχανημάτων και αποθηκευτικών μέσων πρόσφορων για ιδιωτική αντιγραφή. Για τον λόγο αυτό επικεντρωθήκαμε στο ζήτημα αυτό εκ των υστέρων. Ένα ζήτημα που είναι δύσκολο και επίκαιρο όχι μόνον για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αποτελεί θα λέγαμε έναν γόρδιο δεσμό».

Για τη  νομοθεσία  σε σχέση με τους  ηλεκτρονικούς υπολογιστές  είπε ότι  «ισχύει ό,τι προβλέφθηκε και τον Ιούλιο του 2017».  Σε σχέση με εισπράξεις των οργανισμών από την ιδιωτική αναπαραγωγή αναφέρθηκε ενδεικτικά σε κάποια νούμερα . «Σε χώρες πληθυσμιακά παρόμοιες με την Ελλάδα, όπως η Αυστρία η συνολική εύλογη αμοιβή που καταβλήθηκε το 2015 στους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης ανήλθε περίπου σε 10 εκατ. ευρώ, στο Βέλγιο σε 25 εκατ. ευρώ και στην Πορτογαλία σε 3,5 εκατ. ευρώ, ενώ στην Ελλάδα για το ίδιο έτος, τα ποσά εύλογης αμοιβής που καταβλήθηκαν εκ μέρους των υπόχρεων, για όλα τα τεχνικά μέσα, συσκευές και υλικούς φορείς και αποθηκευτικά μέσα, ήταν συνολικά 1.593.407,92 ευρώ».

ΔΗΛΩΣΗ Π. ΓΚΡΑΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ

gkraikis-paylosΜε την «υπόθεση ΑΕΠΙ» και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν επαγγελματίες και επιχειρήσεις της Μεσσηνίας, έχει ασχοληθεί στο πλαίσιο παρεμβάσεων του Επιμελητηρίου, μέσω της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, ο Παύλος Γκραίκης, γενικός γραμματέας και πρόεδρος του Τουριστικού Τμήματος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας.

Η «Φ» απευθύνθηκε στον κ. Γκραίκη σχετικά με την τελευταία εξέλιξη και την οριστική αφαίρεση της άδειας από την ΑΕΠΙ, ο οποίος ανέφερε:

ΔΗΛΩΣΗ Π. ΓΚΡΑΙΚΗ

«Σας ευχαριστώ, κύριε Τσαμούλη, για το ενδιαφέρον που δείχνετε για το κορυφαίο ζήτημα της διαχείρισης των Πνευματικών Δικαιωμάτων.  Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, από προχθές αργά το μεσημέρι που η υπουργός Πολιτισμού υπέγραψε την οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ΑΕΠΙ ΑΕ, μετά από πρόταση του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, ο οποίος θεσμικά εποπτεύει όλο το δίκτυο (εταιρείες διαχείρισης, δημιουργούς, κλπ.)

Είναι φυσικό να αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση, ως μέλος της Εθνικής Επιτροπής της ΚΕΕ, για τα πνευματικά δικαιώματα. Αποτελεί μεγάλη δικαίωση.  Κυρίως όμως ικανοποίηση για τους χιλιάδες συναδέλφους μας στο νομό μας αλλά και τη χώρα, όπου δεκαετίες τώρα πλήρωσαν πολύ, παρά πολύ ακριβά και οδυνηρά τον πολιτισμό στη χώρα μας.

Γνωρίζετε βεβαίως ότι τα δεκάδες -εκατοντάδες εκατομμύρια που έπαιρνε η ΑΕΠΙ δεν τα εκχωρούσε στους δημιουργούς δικαιούχους.

Εμείς, κ. Τσαμούλη, ως Επιμελητήρια ποτέ δεν είπαμε να μην πληρώνουν οι επιχειρήσεις μας Πνευματικά Δικαιώματα, ποτέ.

Η αμαρτωλή ΑΕΠΙ και τα μέλη του ΔΣ της διοίκησης όμως κατηγορούνται για εφτά κακουργηματικές πράξεις, ενώ κρατούσαν τις επιχειρήσεις μας ομήρους και έρμαια του Ν.2121/92 με αυτόφωρα, κλείσιμο επιχειρήσεων,  δικαστικούς διωγμούς, απειλές, εξευτελισμούς και τόσα άλλα.

Χειρίζομαι από το 2012 εκ του σύνεγγυς το θέμα και από τα στοιχεία είμαι εξοργισμένος.  Ο νέος νόμος για τα πνευματικά δικαιώματα Ν.4481/17, όπου άλλαξε τους κανόνες (με βάση τις δικές μας προτάσεις) κλείνει οριστικά το απαράδεκτο και αντιδεοντολογικό μοντέλο του παρελθόντος.

Εμείς ως Επιμελητηριακή Εθνική Επιτροπή δεν εφησυχάζουμε.  Το θέμα κυριάρχησε στη Γ.Σ. των Επιμελητηρίων που έγινε στην Αθήνα στις 4 Μαΐου αλλά και στην Καλαμάτα 11 Ιουνίου οργανώνουμε ημερίδα, όπου ο πρόεδρος της επιτροπής για τα Πνευματικά Δικαιώματα Στέλιος Μωραΐτης θα παρουσιάσει τις εξελίξεις και τη στρατηγική μας σε εθνικό επίπεδο αλλά και θα απαντήσει στα αμείλικτα ερωτήματα που θα μπουν από τους συναδέλφους.

Για όλα τα αισθάνομαι ότι οι αγώνες μας δεν πήγαν χαμένοι αλλά και ιδιαίτερα ικανοποιημένος για τη δικαίωση.  Τώρα πλέον όλα θα κυλήσουν στη βάση των σοβαρών και σωστά επεξεργασμένων προτάσεων που τα Επιμελητήρια θα θέσουν στο υπουργείο Πολιτισμού».

Comments are closed.