ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κουρουμπλής: Πλούτος τα λιμάνια, συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη της χώρας

0

Για «εκρηκτικές εξελίξεις στον τομέα των Μεταφορών» έκανε λόγο ο υπουργός ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο 2ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών, που διοργανώνουν το www.ypodomes.com και το www.metaforespress.gr. Σύμφωνα με τον υπουργό, η Ελλάδα αναβαθμίζει το ρόλο της μέσα από τους λιμένες και τις συνδυασμένες μεταφορές.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, «η χώρα κινείται σε μία νέα πραγματικότητα». Αναφέρθηκε στη νέα γενιά έργων που, όπως τόνισε, «πρέπει απνευστί, ξεπερνώντας όλες τις δυσκολίες, να πάρουν σάρκα και οστά», προκειμένου να «συμμετέχουν στη συνολική ανάπτυξη της χώρας».

Ειδικότερα, αναφερόμενος στα λιμάνια της χώρας ο υπουργός Ναυτιλίας έκανε λόγο για «πλούτο, η αξιοποίηση του οποίου μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της χώρας και να συμπληρώσει μία σειρά υποδομών, που βρίσκονται είτε σε εξέλιξη είτε έχουν ολοκληρωθεί»

Ειδικότερα, αναφέρθηκε σε σειρά παρεμβάσεων για την αναβάθμιση των λιμανιών της χώρας. Όπως τόνισε, με σχετική νομοθετική πρωτοβουλία «νομιμοποιούμε τα “ορφανά” λιμάνια», τα οποία ανέρχονται σε 250, και που όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, έπεσαν «θύματα πρωτοβουλιών οποιουδήποτε ήθελε να κάνει κάτι εκεί, γιατί δεν υπήρχε πατρότητα». Πλέον, «όλα τα “ορφανά” λιμάνια υπάγονται στους δήμους». «Προχωρούμε στο master plan των λιμανιών», τα περισσότερα εκ των οποίων δεν είχαν, και «οργανώσαμε την υπηρεσία της ΕΦΑΛ».

«Σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών, στηρίζουμε της συνδυασμένες μεταφορές», τόνισε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι πλέον «τα λιμάνια της χώρας μετατρέπονται σε πύλες που συνδέουν τη Μέση και την Άπω Ανατολή, με την Ελλάδα, τη Μεσόγειο, τα Βαλκάνια, τη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη».

Βασικές προτεραιότητες αποτελούν τα Λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.

«Ο Πειραιάς σε σύντομο χρονικό διάστημα βρίσκεται ήδη στην 38η θέση παγκοσμίως», τόνισε ο κ. Κουρουμπλής, εκτιμώντας ότι «στα επόμενα χρόνια θα βρίσκεται στην 21η θέση».
Ύστερα από τη συνάντησή του με το νέο ΔΣ του Λιμένα Θεσσαλονίκης και όλους τους μετόχους του, ξεκαθάρισε ότι «άμεσα θα ξεκινήσουν οι υποδομές και γι’ αυτό το γεωστρατηγικής σημασία λιμάνι, για να παίξει το ρόλο που πρέπει για την Μακεδονία, τα Βαλκάνια και την Ευρώπη». «Με διαβεβαίωσαν στη Θεσσαλονίκη, ότι προχωρούν οι επενδύσεις για την ανάπτυξη του λιμανιού», ανέφερε χαρακτηριστικά, αναφέροντας ότι ήδη διατίθενται 27 εκατομμύρια ευρώ για αντικατάσταση εξοπλισμού.

«Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες. Συγκριτικά πλεονεκτήματα που θα του δώσουν την ευκαιρία να συναγωνιστεί με τον Πειραιά αλλά και λιμάνια της ευρύτερης περιοχής», είπε, προτρέποντας την επιχειρηματική κοινότητα «να καταλάβει ότι ανοίγονται δρόμοι».

Στόχος για το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι η σύνδεσή του με logistics, με την Εγνατία και την σιδηροδρομική Εγνατία, που βρίσκεται υπό κατασκευή. Επίσης, στόχος είναι η διασύνδεση των Λιμανιών Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Θεσσαλονίκης και Ηγουμενίτσας

«Στόχο αποτελεί επίσης και η ανάπτυξη άλλων δέκα λιμανιών τα περισσότερα εκ των οποίων συνδέονται με τα ευρωπαϊκά δίκτυα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ανοίγουμε διάλογο με τους φορείς της κρουαζιέρας, αλλά και άλλους φορείς logistics», είπε ο κ. Κουρουμπλής, προσθέτοντας ότι στόχος είναι «να αναπτύσσονται δραστηριότητες και πέριξ των λιμανιών, όπως συναρμολογήσεις», προκειμένου «να αυξήσουν την προστιθέμενη αξία και να έχουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για την ανάπτυξη της χώρας και το καλύτερο δυνατό όφελος για την τοπική κοινωνία».

Ο υπουργός τόνισε επίσης την ανάγκη για «άνοιγμα της ψηφιακής οικονομίας και των συνδυασμένων μεταφορών».

«Έχουμε αποδείξει ότι δεν έχουμε συμπλέγματα δισταγμών στο να μην προχωρήσουν τα έργα χωρίς εμπόδια. Αλλά δεν μπορεί στο όνομα της οποιασδήποτε ανάπτυξη να καταστραφεί το περιβάλλον και οι εργασιακές σχέσεις, καθώς αποτελούν πυλώνες σεβασμού και πολιτισμού», είπε ο κ. Κουρουμπλής, προσθέτοντας ότι «σε αυτό το πνεύμα θα συνεργαστούμε χωρίς προκαταλήψεις». «Όσοι το επιχειρήσουν θα καταλάβουν ότι τους δίνεται η δυνατότητα και η υποστήριξη στο να προχωρήσουν στα οράματά τους, έχοντας δίπλα τους τη στήριξη της πολιτείας».

Comments are closed.