ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο κουτσαβακισμός στην πολιτική

0

«ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ Ηρώων, πιο γνωστή ως Ψυρή. Αγαπημένος προορισμός στις βόλτες στην Ιστορία. Γερές τζούρες καφέ και αφούγκρασμα του παρελθόντος. Κάθομαι σε μια γωνιά και περιμένω να περάσει ο Ερημίτης Παπαδιαμάντης, ο Λόρδος Βύρωνας, οι μεγαλέμποροι και μεγαλοαστοί της παλιάς Αθήνας.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ όμως προσέχω μήπως ανταμώσει το βλέμμα μου με τα κουτσαβάκια. Τους άεργους ψευτόμαγκες που προκαλούσαν και έσφαζαν για ψύλλου πήδημα.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ ιστορία οι συγκεκριμένοι τύποι, που συνεχίζουν μέχρι σήμερα το έργο τους με μοναδική αλλαγή στα ρούχα και την περπατησιά. Καρικατούρες του Εθνους που πάτησαν πάνω στη δόξα των περιθωριοποιημένων Αγωνιστών του ’21 και δημιούργησαν μια σιχαμερή κάστα.

ΤΟ ΣΥΡΣΙΜΟ του ποδιού το ξεπατίκωσαν από τους τραυματισμένους Αγωνιστές που κούτσαιναν (εξού και το κουτσαβάκηδες). Το μαύρο σακάκι που φορούσαν μόνο από το αριστερό χέρι το αντέγραψαν από φιλέλληνες ιππείς που έβαζαν τις κάπες τους ριχτές.

Η ΜΑΥΡΗ ζώνη που έκρυβε από κάτω όπλα και κάμες αποτελούσε ένδειξη πένθους για τον ανύπαρκτο ήρωα πρόγονό τους. Μαλλί μακρύ με περίτεχνες αφέλειες περασμένες με λίπος χοιρινού. Ρεπούμπλικα στο κεφάλι και μαύρα ψηλοτάκουνα παπούτσια για να κάνουν θόρυβο. Και βέβαια μουστάκι.

ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ, άεργοι, καβγατζήδες, απαιτούσαν να τους βγάζεις το καπέλο σε ένδειξη υποταγής. Πετούσαν λεμονόκουπες ή άπλωναν το ζωνάρι τους για να το πατήσουν οι περαστικοί και να πιαστούν σε καβγά.

ΕΝΑΣ από τους πιο γνωστούς ψευτονταήδες, ο Νότης Ντάγλαρης, που είχε χόμπι να μαχαιρώνει περαστικούς, έσερνε επιδεικτικά το ζωνάρι του αναζητώντας το επόμενο θύμα του.

ΗΤΑΝ απόγευμα όταν συναντήθηκε με την ατυχία του, τον ανθυπασπιστή της Χωροφυλακής Δημήτρη Περρίδη. Το του πάτησε μέχρι να λασπώσει.  Οταν το κουτσαβάκι έκανε να του επιτεθεί δέχθηκε τρεις ξανάστροφες και κατέληξε στη φυλακή όπου και πέθανε.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ όμοιούς του φρόντισε ο αστυνόμος Μπαϊρακτάρης. Αφού τους συλλάμβανε, τους πήγαινε στην Πλατεία Κλαυθμώνος και τους έκοβε το μισό μουστάκι με το γουρνοψάλιδο που κουρεύουν τα πρόβατα. Στη συνέχεια τους παρέδιδε στη χλεύη…

ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις είναι συμπτωματική».

***

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ του Γιώργου Νασμή που προηγήθηκε με τον τίτλο «Τα κουτσαβάκια», θυμήθηκα με αφορμή τους διαξιφισμούς λόγω «Κλεισθένη Ι» ανάμεσα στον υπουργό Πάνο Σκουρλέτη και τον δήμαρχο Γιώργου Πατούλη.

ΔΕΝ ΙΣΧΥΡΙΖΟΜΑΙ βέβαια ότι εν λόγω ανήκουν στους κουτσαβάκηδες, άλλωστε ευτυχώς γι’ αυτούς δεν κουτσαίνουν, αλλά για το μαγκίτικο πολιτικό ύφος που και αυτοί όπως και αμέτρητοι άλλοι διαθέτουν και μοστράρουν ως πολιτικοί.

ΑΠΟ μαγκιά οι πολιτικοί άλλο τίποτα βέβαια και πάντα εκ του ασφαλούς βεβαίως.

ΔΙΑΦΕΡΟΥΝ βέβαια οι «μαγκιές» από εποχή σε εποχή και από πρόσωπα σε πρόσωπα, ωστόσο η «μαγκιά» παραμένει έστω και ελλιποβαρής.

ΣΥΓΚΡΙΝΟΝΤΑΙ οι κουτσαβάκηδες με τους πολιτικούς;

ΘΑ ΑΝΑΡΩΤΗΘΕΙ ενδεχομένως ο καλοπροαίρετος πολίτης και θα έχει δίκιο αν δεχθούμε ότι ο ίδιος βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου.

ΤΟΤΕ όμως θα είναι σαν αποδεχόμαστε γι’ αυτόν ότι είναι αφελής και είναι προφανές ότι δεν χρειαζόμαστε αφελείς πολίτες, αλλά δύσπιστους σε εγρήγορση και όχι ευκολόπιστους.

ΓΙΑΤΙ ο ευκολόπιστος πολίτης γίνεται θύμα στον επιτήδειο πολιτικό με τις γνωστές σε όλους συνέπειες που τόσα χρόνια τώρα ταλανίζουν το πολιτικό σύστημα και δεν το αφήνουν να ορθοποδήσει.

ΓΙ’ ΑΥΤΟ άλλωστε φτάσαμε κι εδώ που είμαστε τώρα να λέμε ότι φταίνε «κάποιοι» άλλοι και όχι εμείς που συντηρήσαμε αυτό το σύστημα που τηρουμένων των αναλογιών θα μπορούσε να θεωρηθεί και κουτσαβακισμός με όρους σημερινούς βεβαίως.

ΚΟΥΤΣΑΒΑΚΙΣΜΟΣ η συμπεριφορά των Χρυσαυγιτών βέβαια αλλά χειρότερος κουτσαβακισμός τα λεκτικά «νταηλίκια» των κομψευόμενων πορφυρογέννητων γαλαζοπράσινων ενίοτε και ροζ, που θεωρούν πως η πολιτική είναι το μέσον για να έχουν τσιφλίκι τους τη χώρα.

***

ΠΙΣΩ στου Ψυρρή πάλι ένα ηλιόλουστο πρωινό για σεργιάνι σε ένα χώρο φορτωμένο ιστορία και μνήμες.

ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ της Αθήνας που αφού πέρασε την απογειωτική του εποχή, ξαναβρίσκει ένα πιο οικείο πρόσωπο.

 ΣΕ ΚΑΘΕ περίπτωση είναι μια ενδιαφέρουσα περιοχή της πρωτεύουσας, όπου και οι κουτσαβάκηδες της πολιτικής κυκλοφορούν ως νορμάλ άνθρωποι, όσο  γίνεται βεβαίως.

ΓΙΑΤΙ μην ξεχνάμε πως ο κουτσαβακισμός στην πολιτική πραγματικότητα που ζούμε πρωταγωνιστεί και δυστυχώς σε βάρος των πολιτών.

Θανάσης Παντές

Comments are closed.