ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Στις κάλπες χθες οι φοιτητές με τους περισσότερους να… αποποιούνται τη σχέση τους με τα κόμματα!

0

Στις κάλπες προσήλθαν χθες οι φοιτητές της χώρας, οι οποίοι ψήφισαν για την ανάδειξη των αντιπροσώπων τους, στο πλαίσιο των Φοιτητικών Εκλογών που διεξήχθησαν σε όλα τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της Ελλάδας. Στην Καλαμάτα, τόσο στη Σχολή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, όσο και σε εκείνες του ΤΕΙ, υπήρξαν οι τρεις… γνωστές παρατάξεις, η Πανελλήνια Αγωνιστική Σπουδαστική Παράταξη (ΠΑΣΠ), η Δημοκρατική Ανανεωτική Πρωτοπορία (ΔΑΠ) – Νέα Δημοκρατική Φοιτητική Κίνηση (ΝΔΦΚ) και η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας (ΠΣΚ).

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Στο επίκεντρο, βρέθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα κατά τόπους Ιδρύματα και γενικότερα οι νέοι κυρίως άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους, αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό, αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο, με τους εκπροσώπους των παρατάξεων, πλην την Πανσπουδαστική, να «αποποιούνται» τους πάλαι ποτέ… εμπνευστές τους, τα κόμματα, από τα οποία προέρχονται!

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ

«Θέλουμε τα Διοικητικά Συμβούλια και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι να είναι στα χέρια των φοιτητών, προκειμένου να εξυπηρετούν τις δικές τους σύγχρονες ανάγκες, σε συνάρτηση με όσα συμβαίνουν συνολικότερα στην κοινωνία και να συμπορευόμαστε σε κοινούς αγώνες με τον υπόλοιπο λαό, αφού όλους, μας μαστίζουν όσα συμβαίνουν σήμερα με τα συνεχόμενα μέτρα και να καταγγείλουμε τη συμμετοχή της χώρας μας, στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που διεξάγεται αυτή τη στιγμή και αιματοκυλίζει έναν ολόκληρο λαό στη Συρία και γιατί δεν έχουμε ανάγκη καμία από τις δύο άλλες παρατάξεις, οι οποίες τάζουν συγγράμματα ή με τα πάρτυ, προσπαθούν να αποπολιτικοποιήσουν και να αποπροσανατολίσουν τους φοιτητές από τους στόχους και τον αγώνα», δήλωσε μιλώντας στη «Φ» η εκπρόσωπος της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Νότα Πανουσοπούλου, η οποία πέραν της καταγγελίας για το… τάξιμο συγγραμμάτων από τις άλλες παρατάξεις, αναφέρθηκε και στο μείζον ζήτημα της εγκατάλειψης του ονείρου των σπουδών από πολλούς νέους που δεν μπορούν να συντηρήσουν ένα σπίτι σε άλλη πόλη, επαναφέροντας το αίτημα της ίδρυσης Φοιτητικής Εστίας. «Εν δυνάμει συμφοιτητές μας, δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να έρθουν εδώ και να σπουδάσουν και γι’ αυτό, δεν γίνεται λόγος από καμία άλλη παράταξη», ανέφερε η κα Πανουσοπούλου, που καυτηρίασε τη στάση των κομμάτων, αλλά και των σπουδαστών που τα… αποποιούνται, σε αντίθεση με την ΠΣΚ που πρόσκεται στο ΚΚΕ. «Μετά τις φοιτητικές εκλογές, βγαίνει και ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας, όπως έκανε και ο κ. Παπανδρέου παλιότερα, να δηλώσουν πως οι φοιτητές στηρίζουν τις επιλογές των κυβερνήσεων τους. Εμείς λέμε ανοιχτά στους φοιτητές, ότι πρέπει να δείξουν την αντίδρασή τους και την αγωνιστική τους στάση, καθώς αυτή τη στιγμή, βγαίνοντας από το Πανεπιστήμιο, δεν μπορούμε να αποκατασταθούμε επαγγελματικά! Γι’ αυτά, ποιος θα παλέψει; Οι ίδιοι, που μας έχουν βάλει μέχρι… το λαιμό, μέσα στα μνημόνια;», διερωτήθηκε, ξεκαθαρίζοντας πως και η ίδια, προσανατολίζεται να μεταναστεύσει, αναζητώντας να βρει δουλειά!

Στην ίδια κατεύθυνση, κινήθηκαν και οι δηλώσεις της υποψήφιας της παράταξης αυτής, στο ΤΕΙ, Ηρούς Γερογιάννη. «Εμείς, θέλουμε μαχητικούς Συλλόγους και γι’ αυτό θέλουμε τη στήριξη, ώστε να συμβάλουμε να αντιμετωπιστούν τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Εδώ για παράδειγμα, κάθε χρόνο, μειώνεται ο προϋπολογισμός και κανείς δε λέει κάτι, με τις συνελεύσεις να είναι σχεδόν εθιμοτυπικές! Η ΠΑΣΠ και η ΔΑΠ είναι υποχείρια των κομμάτων τους, είτε το παραδέχονται, είτε όχι! Η ζωή μας, συνδέεται με την πολιτική, γι’ αυτό πρέπει να δίνουμε όλοι, τη μάχη. Εμείς, έχουμε επιλέξει να είμαστε με το ΚΚΕ και δεν το κρύβουμε», ανέφερε η κα Γερογιάννη, τονίζοντας πως πρέπει να σταματήσει η «αιμορραγία» της μετανάστευσης νέων ανθρώπων, στο εξωτερικό.

Η ΠΑΣΠ ΚΑΙ Η… ΠΡΩΗΝ  ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ!

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΠ και της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, τόσο στο Πανεπιστήμιο, όσο και στο ΤΕΙ, εξήγησαν πως δεν αποποιούνται τους πολιτικούς και κομματικούς ενδεχομένως, φορείς, από τους οποίους προέρχονται, επισημαίνοντας πως με πολλά σημεία των κομμάτων, διαφωνούν. «Η ΠΑΣΠ παλεύει για τα ιδανικά του φοιτητή και προσπαθεί πάντα να εργάζεται για το καλό του, στα Πανεπιστήμια και γενικότερα στα Ιδρύματα που εκπροσωπεί», ανέφερε ο Γιώργος Μπεκιάρης   από την Πανελλήνια Αγωνιστική Σπουδαστική Παράταξη (ΠΑΣΠ) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα, επισημαίνοντας πως στόχος είναι το συμφέρον του φοιτητή. «Κακά τα ψέματα τα τελευταία 10 χρόνια λόγω της κρίσης, το ποσοστό της ανεργίας, είναι πολύ μεγάλο και ειδικότερα στις ηλικίες των αποφοίτων των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ της χώρας μας. Δυστυχώς, πολλοί νέοι άνθρωποι, μορφωμένοι, αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα μας για να πάνε αλλού να δουλέψουν και ευελπιστούμε, όποια κυβέρνηση αναλάβει, όπως και η σημερινή, να νοιαστεί ώστε τα παιδιά να μείνουν εδώ και να παλέψουν για τη χώρα τους», δήλωσε ο Γιώργος Μπεκιάρης, ο οποίος τόνισε πως από το 2011 η ΠΑΣΠ πανελλαδικώς και από το 2008 στην Καλαμάτα, έχει αποσχιστεί από το ΠΑΣΟΚ. «Η παράταξη, ιδρύθηκε το 1974 και είχε κομματικό φορέα το ΠΑΣΟΚ, όμως από τη στιγμή όμως που το κόμμα, έφυγε από τις γραμμές του και τις αρχές που πρέσβευε τόσα χρόνια, έχουμε πλέον διασπαστεί και δεν έχουμε καμία σχέση. Έχουμε βέβαια πολιτικό φορέα, καθώς κινούμαστε στο χώρο του κέντρου και της υπεύθυνης αριστεράς, αλλά όχι κομματικό», τόνισε, παραδεχόμενος πως κάποια μέλη της παράταξης, έχουν ψηφίσει στις εκλογές και τη σημερινή κυβέρνηση. «Όχι, για όνομα του Θεού και της Παναγιάς, είμαστε «γεννημένοι» από το ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν έχουμε καμία σχέση πλέον. Ανήκουμε στην Κεντροαριστερά», δήλωσε με έμφαση από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της παράταξης στο ΤΕΙ Πελοποννήσου στην Καλαμάτα, Βασιλική Κουνάδη, επισημαίνοντας πως τα κόμματα εκφράζουν τους φοιτητές, αλλά δεν αποτελούν πλέον, πεδίο ταύτισης.

ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΑΠ  ΓΙΑ ΤΗΝ… ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΝΔ!

Λίγο πιο ξεκάθαρη για τη σχέση τους με τον κομματικό φορέα από τον οποίο προέρχονται, ήταν οι σπουδαστές που πρόσκεινται στη ΔΑΠ. « ΔΑΠ – ΝΔΦΚ, έχει φορέα την ΟΝΝΕΔ και δεν έχουμε να κρυφτούμε», είπε απαντώντας σε ερώτημα της «Φ» ο Γιώργος Αφεντουλίδης, από το Πανεπιστήμιο, επισημαίνοντας πως στόχος, είναι πάνω απ’ όλα, η επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι σπουδαστές. «Το μέλλον μας αυτή τη στιγμή είναι αβέβαιο, ελπίζουμε να αλλάξουν τα πράγματα, όμως έχουμε φτάσει πια στον πάτο. Η κατάσταση αυτή, δεν πάει άλλο! Χρειάζεται πολιτική αλλαγή και φυσικά, διεκδίκηση, κάτι για το οποίο εμείς μεριμνούμε», δήλωσε ο κ. Αφεντουλίδης, με τον Δάνη Μέξη από το ΤΕΙ Πελοποννήσου στην Καλαμάτα, να αναφέρεται στις ακαδημαϊκού περιεχομένου προτάσεις της παράταξης, με στόχο να βοηθηθούν οι φοιτητές, αλλά και στη ΝΔ. «Η ΝΔ, είναι ο πολιτικός μας φορέας, με τον οποίο έχουμε έρθει σε αντίθεση όταν πραγματικά διαφωνούσαμε, όπως στην περίπτωση του Σχεδίου «Αθηνά» που πιστεύαμε πως θα έκανε κακό στο Ίδρυμα, όμως εκπροσωπούμε τις ιδέες του φιλελευθερισμού και του Κωνσταντίνου Καραμανλή», ανέφερε ο κ. Μέξης, ο οποίος καταληκτικά, στάθηκε στην τρέχουσα πολιτική κατάσταση και όσα βιώνουν κατ’ επέκταση και οι σπουδαστές. «Από τη στιγμή που τη διακυβέρνηση της χώρας ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, τα προβλήματα επιδεινώθηκαν. Τα αποθεματικά των ΤΕΙ πέφτουν συνεχώς, η ανεργία μεγαλώνει και οι νέοι ψάχνουν διέξοδο στο εξωτερικό. Εμείς θέλουμε να δώσουμε τις βάσεις σε μια νεολαία που θα θέλει και θα μπορεί να μείνει στη χώρα της, να δώσουμε κίνητρα ώστε να ξεκινήσεις κάτι δικό σου και μέσα από τον υγιή ανταγωνισμό, να καταφέρεις να προχωρήσει πιο κάτω».

Comments are closed.