ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εγκαινιάζεται σήμερα στο Εικαστικό Εργαστήρι η έκθεση με έργα μπατίκ της Αθηνάς Γιαννοπούλου

0

Το Κέντρο Τέχνης Καλαμάτας (ΚΤΚ) συνεχίζοντας τα αφιερώματα σε δημιουργούς, παρουσιάζει την   έκθεση με έργα μπατίκ της Αθηνάς Γιαννοπούλου. Τα εγκαίνια της έκθεσης  θα γίνουν σήμερα στις 8.30 μ.μ.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Η Αθηνά Γιαννοπούλου  ασχολείται  με το μπατίκ  από  1986. Έχει διδάξει επί σειρά ετών ως δασκάλα ζωγραφικής στα παιδικά τμήματα  στην ΔΕΠΑΚ (σημερινή ΦΑΡΙΣ ). Έχει πραγματοποιήσει σεμινάρια σε μαθητές και δασκάλους από το 1986.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΠΙΖΩΓΡΑΦΙΣΗΣ ΥΦΑΣΜΑΤΟΣΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΥ ΜΠΑΤΙΚ

Παράλληλα, το  Εικαστικό Εργαστήρι της ΚΕ Φάρις  πραγματοποιεί από χθες σεμινάριο επιζωγράφισης υφάσματος με την τεχνική του Μπατίκ.   Στο σεμινάριο διδάσκει η Αθηνά Γιαννοπούλου και έχει σκοπό να γνωρίσουν οι σπουδαστές και το φιλότεχνο κοινό της πόλης μας  αυτή την τέχνη ώστε την προσεχή  σχολική χρονιά να δημιουργηθεί τμήμα μπατίκ στο Εικαστικό Σχολείο.

Το μπατίκ είναι μια εφαρμοσμένη τέχνη, με την οποία μπορούμε να ζωγραφίσουμε τα υφάσματα.
Η ρίζα της λέξης είναι από την γλώσσα του νησιού Ιάβα της Ινδονησίας που θεωρείται η πατρίδα του μπατίκ και σημαίνει “σχεδιάζω με κερί”.
Ο τεχνίτης δημιουργεί το μπατίκ χρησιμοποιώντας ένα μικρό χάλκινο εργαλείο γεμάτο υγρό κερί (το τζάντιγκ).
Ως βάση του μπατίκ χρησιμοποιείται κατά κανόνα βαμβακερό ή μεταξωτό ύφασμα. Οι βαφές φτιάχνονται από φύλλα, ξύλο, φλοιούς δέντρων και μπαχαρικά. Αλλά υπάρχουν και συνθετικές βαφές.
Το 2009, σε αναγνώριση της μακράς ιστορίας του μπατίκ στην Ινδονησία και της επίδρασής του στον τοπικό πολιτισμό, η UNESCO το συμπεριέλαβε στον κατάλογο της «Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας».

  • Ώρες λειτουργίας : Τετάρτη –Παρασκευή 2-9 μ.μ., Σάββατο 10.30 π.μ.- 5 μ.μ. Η έκθεση θα διαρκέσει από 18 Μαΐου έως 8 Ιουνίου.

Το ΚΤΚ λειτουργεί  εντός  του Εικαστικού Εργαστηρίου, Ναυαρίνου 8, Καλαμάτα, τηλ. 2721028864.

Comments are closed.