ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο Τραμπ, οι τράμπες, οι δρόμοι και οι Ελληνες των Σκοπίων

0

Η ΘΗΤΕΙΑ Τραμπ ενεργοποιεί μέτωπα που τα θεωρούσαμε ανενεργά.

Η ΑΠΟΣΥΡΣΗ από τη συμφωνία του Ομπάμα με το Ιράν ένα πράγμα δείχνει: κανένας δεν επιτρέπεται να μείνει ουδέτερος στην αναβράζουσα Μέση Ανατολή και στη Μεσόγειο που της αντιστοιχεί.

ΣΑΟΥΔΙΚΗ Αραβία, Ισραήλ, Κύπρος, Ελλάδα, με μακρινό (και κριτικό) παραστάτη τη Γαλλία παγιώνουν τη θέση τους και θα παίξουν τον μικρό ή μεγάλο ρόλο τουδς.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ, το Ιράν, η Παλαιστίνη, η Συρία, η Ρωσία, βρίσκονται εκτός στρατηγικών σχεδίων της Δύσης.

ΕΝΑ μεγάλο μόρφωμα, η Τουρκία του Ερντογάν, δοκιμάζεται, κι ας έχει άκρες στο Κατάρ και στα μουσουλμανικά Βαλκάνια.

Η ΣΧΕΤΙΚΗ ηρεμία στο μέτωπο της Κορέας και η παράδοση της Λατινικής Αμερικής στη μοίρα του ΔΝΤ δεν επιτρέπουν για την ώρα ευρύτερη ανάφλεξη ή απειλές.

ΚΑΙ καταμεσής των φαντασιώσεων της, η Ευρώπη θα ήθελε να έχει λόγο σε όλα αυτά, πλην μόνο ρητορικά συντάσσεται με τη Δύση.

ΜΑΛΛΟΝ περνάμε τις τελευταίες ημέρες που η Γερμανία διαχειρίζεται ως έμπορος τους εξοπλισμούς που παράγει.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ακριβώς αναμέτρηση μεταξύ αντιπάλων δυνάμεων, όπως λέγαμε παλιά.

ΕΝΑ νέφος σκεπάζει μεγάλο μέρος του αναβρασμού. Κάθε κράτος που μπλέκεται σε αυτά έχει ξεχωριστό ορισμό για την «τρομοκρατία».

ΚΑΤΑ καιρούς και κάθε τόσο, τρομοκράτες ονομάζονται λαοί, κινήματα και στρατοί που η «άλλη πλευρά» θεωρεί πως μάχονται υπέρ των δικαίων τους.

ΣΕ ΑΥΤΗΝ την κατηγορία είναι τα υπόλοιπα του ISIS, η μάχιμη αντιπολίτευση στον Ασαντ, οι Κούρδοι, αναλόγως με τη γειτονιά που κατέχουν απέναντι σε Τουρκία, Ιράκ, Συρία και δεν συμμαζεύεται.

 ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ, οι πάντες μάχονται εναντίον της τρομοκρατίας, αλλά ο χαρακτηρισμός έχει μπόλικη φατούρα και αοριστία.

Η ΕΛΛΑΔΑ τυχαίνει και ευνοείται από τον αμερικανικό άξονα και ένα Αιγαίο που αποκτά ευρύτερη στρατηγική σημασία.

ΑΣ  ΕΛΠΙΣΟΥΜΕ να παραμείνει έτσι, ώσπου να καθαρίσει το νέφος».

***

ΑΠΟ τον Πάνο Θεοδωρίδη τα προηγηθέντα κι ενώ «το μέτωπο στενεύει» όπως τιτλοφορείται το άρθρο του, στην διεθνή πολιτική σκηνή με τον Τραμπ να μη σταματάει τις τραμπάλες με τα απανωτά σκηνικά που στήνει εντός κι εκτός Αμερικής προκαλώντας αναταράξεις όπως εξάλλου είχε προαναγγείλει ως υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ο μόνος βέβαια που κάνει επίδειξη ισχύος των «ταραχικών» διαθέσεών του και αυτό τελικά είναι το χειρότερο.

ΠΡΟΕΚΥΨΕ τώρα και το γεγονός με την μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ και τα αιματηρά συμβάντα που ακολούθησαν και τα πράγματα δυσκόλεψαν ακόμα περισσότερο.

ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ στενεύει και οι δυσκολίες αυξάνονται.

ΜΕΣΑ στο μέτωπο αυτό η χώρα μας αναζητά θέση και ρόλο κι ας ελπίσουμε χωρίς απώλειες και παραχωρήσεις.

***

«ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ανάπτυξη και κρουαζιέρα χωρίς δρόμους στη Μεσσηνία».

ΔΗΛΩΣΕ σε συνέντευξή του ο δήμαρχος Καλαμάτας επισημαίνοντας το αυτονόητο.

ΤΟ ΟΔΙΚΟ δίκτυο στο εσωτερικό της Μεσσηνίας βρίσκεται σε άθλια κατάσταση εδώ και πολλά χρόνια κι αν δεν γίνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις, η απομόνωση των εσωτερικών περιοχών θα προκύψει αναπόφευκτα.

ΚΑΙ μια λεπτομέρεια με σημασία.

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ της Καλαμάτας διευκολύνει την προσβασιμότητα προς τη Μάνη αφού δεν υποχρεώνει όσους πηγαίνουν προς τα εκεί να περνούν μέσα από την πόλη και να ταλαιπωρούνται.

***

ΕΥΣΤΟΧΗ η επισήμανση του δημοτικού συμβούλου Μεσσήνης Γεωργίου Δαβίλλα σε άρθρο του στη «ΦΩΝΗ» της Πέμπτης για τους Ελληνες που ζουν στα Σκόπια.

ΕΠΙΚΑΛΕΙΤΑΙ μάλιστα στοιχεία που εμφανίζουν ως ελληνικό πληθυσμό γύρω στις 250.000.

ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ  πόσοι Ελληνες υπάρχουν πλέον στα Σκόπια αλλά εκείνο που έχει σημασία είναι πόσοι απ’ αυτούς θέλουν να θεωρούνται ως Ελληνες σήμερα!

ΑΠΟ την άλλη πλευρά ωστόσο δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι τα Σκόπια ζούσαν και ακόμα ζουν από την ελληνική οικονομική αιμοδοσία που υπερβαίνει κατά πολύ τα περί Μακεδονίας και «Μακεδονικότητας» που τεχνηέντως συντηρούνται.

ΘΑ επανέλθουμε ευκαιρίας δοθείσης.

Θανάσης Παντές

Comments are closed.