ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σκοπιανό πάλι και τουρισμός

0

«ΕΝΑ ΑΛΛΟ όνομα, πέρα από τα πέντε ήδη γνωστά που περιελάμβανε η πρόταση του Μάθιου Νίμιτς, το οποίο έβαλε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο Ζόραν Ζάεφ, ίσως αποτελέσει τη λυδία λίθο για τη λύση του μακεδονικού προβλήματος.

ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ, οι δύο πρωθυπουργοί, αφού εξέτασαν διάφορα σενάρια, κατέληξαν σε ένα ως βάση συζήτησης, το οποίο θεωρούν το πλέον πιθανό για μια λύση κοινά αποδεκτή, όχι μόνο από τις δύο κυβερνήσεις, αλλά και από την αντιπολίτευση και την κοινή γνώμη των δύο χωρών.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ είναι συνολική και αφορά τόσο την ονομασία έναντι όλων, όσο και την αλλαγή του Συντάγματος, δύο προϋποθέσεις που τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση είχαν θέσει ως κόκκινες γραμμές στη διαπραγμάτευση.

ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ βέβαια χρόνος για να αφομοιωθεί η πρόταση, να εξεταστούν οι επιπτώσεις και οι παρενέργειές της και βεβαίως διαβούλευση στο εσωτερικό και των δύο χωρών.

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ, θα υπάρξει ενημέρωση των Προέδρων της Δημοκρατίας σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ και διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα και τότε μόνο -και εφόσον υπάρξουν θετικές εκτιμήσεις- οι δύο πρωθυπουργοί θα συναντηθούν και πάλι για να δώσουν τα χέρια για την τελική συμφωνία.

ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΟ ότι η πρόταση αυτή θα απαιτήσει την ευρύτερη συναίνεση και στις δύο χώρες, γεγονός που μεταφέρει πλέον ένα μέρος από το βάρος της ευθύνης στην αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και στα άλλα κόμματα.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ είναι ότι τόσο η Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και ισχυρές σύμμαχοι χώρες στηρίζουν απολύτως την προσπάθεια των δύο κυβερνήσεων για να λυθεί οριστικά το ζήτημα.

ΜΙΑ ΓΕΥΣΗ από τη στάση τόσο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος όσο και της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης έλαβε ο Κυρ. Μητσοτάκης στις συναντήσεις του στη Σόφια. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα βρεθεί σε Συμπληγάδες τις οποίες είναι δύσκολο να περάσει.

ΦΤΑΝΕΙ πλέον η ώρα της αλήθειας και η διγλωσσία εντός και εκτός των τειχών δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Ευχή όλων είναι η αξιωματική αντιπολίτευση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ξεπεράσει τις μικροκομματικές σκοπιμότητες μπροστά στο εθνικό συμφέρον».

***

ΠΡΟΣ λύση λοιπόν το χρονίζον ζήτημα του Σκοπιανού;

ΝΑΙ, αν δεχθούμε τα όσα αναφέρει το κύριο άρθρο της Εφημερίδας των Συντακτών με πολύ αισιόδοξη διάθεση ομολογουμένως.

ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ βέβαια είναι προφανείς και δεν γίνεται  να ξεπεραστούν με ευχολόγια, ούτε να εξαντληθούν στο άλλοθι των καλών προθέσεων, που άλλωστε δύσκολα πλέον πείθουν ακόμα και τους πιο καλοπροαίρετους.

ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ οφείλουν να δείξουν υψηλό επίπεδο ευθύνης με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και γύρω απ ‘αυτό τελικά είναι που θα συζητηθούν πολλά.

ΠΩΣ ορίζεται τελικά το εθνικό συμφέρον;

ΑΝ ΣΤΗΡΙΧΘΟΥΜΕ στις επί μέρους κομματικές εκτιμήσεις και προτιμήσεις, τότε θα πέσουμε για άλλη μια φορά στη γνωστή παγίδα των μικροσκοπιμοτήτων από τις οποίες δυστυχώς οι πολιτικοί καθορίζουν την γενικότερη στάση τους.

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ πάντως το νέο όνομα που έπεσε στο τραπέζι «Μακεδονία του Ιλιντεν» ανοίγει και νέος κύκλος διαλόγου σε επίπεδο ιστορίας,  με παραπομπή στην εξέγερση του 1903 εναντίον των Οθωμανών και την ίδρυση σλαβομακεδονικής οργάνωσης το 1944 κατά του ναζισμού.

ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ότι η πρόταση για «Δημοκρατία του Ιλιντεν» συσπειρώνει τόσο τους Σλαβομακεδόνες της ΠΓΔΜ και συγχρόνως δεν απομονώνει τους Αλβανούς.

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ φαίνεται να είναι μια πρόταση που μπορεί να σταθεί με αξιώσεις και μένει να δούμε πως θα περάσει από τις συμπληγάδες στο εσωτερικό της χώρας μας.

ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ για άλλη χαμένη ευκαιρία δεν υπάρχουν, άλλωστε ο χρόνος που έχει χαθεί από το 1992 είναι σε βάρος μας.

***

ΚΙ ΕΝΩ  η συζήτηση για το όνομα των Σκοπίων ξανάρχισε και αναμένεται να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον, αρχίζει και επισήμως η φετινή τουριστική περίοδος με τις προβλέψεις να είναι ιδιαίτερα θετικές για τη δημιουργία και νέους ρεκόρ επισκεψιμ΄τητας.

Η ΕΛΛΑΔΑ είναι στους δέκα μεγαλύτερους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως, επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος (γνωστός και στην Καλαμάτα από την εμφάνισή του στο Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας) και έχει δίκιο.

Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ μαζί με τον πολιτισμό είναι η βαριά βιομηχανία μας μην το ξεχνάμε.

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ βέβαια να δείξουμε ότι αντέχουμε και αξιοποιούμε αυτό το βάρος.

Θανάσης Παντές

Comments are closed.