ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών: Τεράστια αύξηση στη ζήτηση καλών αγροτικών προϊόντων αναμένεται στην Ευρώπη με την Ελλάδα να πρωτοστατεί!

0

ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ Η ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΣΤΗΝ COSTA NAVARINO

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Τις προοπτικές που ανοίγονται στον πρωτογενή τομέα, ενόψει της αυξημένης, όπως αναμένεται μέχρι το 2050, ζήτησης των αγροτικών μας προϊόντων, ανέπτυξε χθες από την Πύλο και την Costa Navarino, ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπος Κασίμης.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Ο κ. Κασίμης, μεταξύ πολλών άλλων φορέων, συμμετείχε στη διήμερη διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, με θέμα «Το ελαιόλαδο ως βάση της μεσογειακής διατροφής και πολύτιμος σύμμαχος της υγείας», την οποία διοργάνωσε μαζί με το Δήμο και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας ΚΕΔΕ), ς συνάντησης. «Η ζήτηση για αγροτικά προϊόντα μέχρι το 2050, αναμένεται να εκτοξευτεί, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Γεωργίας και Τροφίμων, αλλά και τις μελέτες της ΕΕ», δήλωσε ο κ. Κασίμης, τονίζοντας πως κάποιοι, αναφέρουν ότι μπορεί να εκτοξευτεί μέχρι το 100% έως το 2050! «Το πιο ενδιαφέρον για ‘μας ως χώρα, είναι, πως αντίστοιχη, αναμένεται η ζήτηση για προϊόντα ποιότητας, ταυτότητας και ασφάλειας, με καλλιεργητικές πρακτικές, φιλικές προς το περιβάλλον, Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) και βιολογικά. Η χώρα μας, δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστική, σε αυτό το μοντέλο που ονομάζεται μαζικής ομογενοποιημένης παραγωγής, αλλά σε αυτό της ταυτότητας», ανέφερε και ανέπτυξε μία μία όλες τις προτεραιότητες, σε αυτήν την κατεύθυνση.

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

«Μείζον ζήτημα, είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας του πρωτογενούς τομέα, με έμφαση στην ποιότητα και τα μέτρα πολιτικής. Ακολουθεί η ενίσχυση της αλυσίδας των εγχώριων αγροτικών προϊόντων, της αναβάθμισης του ανθρώπινου δυναμικού και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, με την προσαρμογή φυσικά, στις κλιματικές αλλαγές και τα μέτρα πολιτικής, που να αναδεικνύουν τις συνέργιες», εξήγησε ο Χαράλαμπος Κασίμης, με το δήμαρχο Δημήτρη Καφαντάρη, να τονίζει πως το ελαιόλαδο για την περιοχή του, είναι συνυφασμένο με τη ζωή, τον πολιτισμό και την καθημερινότητα. Με τα καλύτερα λόγια αναφέρθηκαν και οι εκπρόσωποι της Ευρώπης, ενώ σημαντικές ήταν και οι αναφορές του προέδρου της ΚΕΔΕ, Γιώργου Πατούλη.

ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΖΗΤΑ Η ΚΕΔΕ

Ο κ. Πατούλης, που είναι και μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, στάθηκε στην ανάγκη δρομολόγησης πολιτικών και διαμόρφωσης στρατηγικού σχεδιασμού με στόχο την ανάδειξη του συγκριτικού πλεονεκτήματος της Ελλάδας που είναι η μεσογειακή διατροφή με βάση το ελαιόλαδο.  «Με τεκμηριωμένες προτάσεις και στοιχειοθετημένες παρεμβάσεις αναδεικνύουμε τον παραγωγικό πλούτο της χώρας μας με στόχο την οικονομική ανάπτυξη,  την ενίσχυση του επιχειρείν και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης», ανέφερε, τονίζοντας τη σημασία ανταλλαγής εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών, μεταξύ των χωρών της Ε.Ε με στόχο την προώθηση μιας αειφόρας πολιτικής για τα τρόφιμα, που θα συμβάλλει στην βελτίωση της υγείας των Ευρωπαίων πολιτών. «Το ελαιόλαδο αποτελεί έναν ισχυρό σύμμαχο της υγείας μας», σημείωσε ο κ. Πατούλης και πρόσθεσε ότι «είναι ένα από τα πιο ισχυρά brand names του τομέα τροφίμων στην Ελλάδα, ο οποίος αποτελεί σταθερά ένα από τα σημαντικότερα τμήματα της ελληνικής μεταποίησης δευτερογενούς τομέα, αλλά και έναν από τους βασικούς κινητήριους μοχλούς της ελληνικής οικονομίας». Αναφερόμενος στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας τροφίμων έκανε λόγο για την κρίση στις τιμές τους αλλά και για την επίδραση του συγκεκριμένου κλάδου στη δημόσια υγεία, τονίζοντας ότι αυτές οι προκλήσεις δεν αφορούν μόνον την Ελλάδα αλλά το σύνολο της Ευρώπης.

ΚΟΙΝΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ  ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΘΕΛΕΙ Η Ε.Ε. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

Ξεχωριστές, ήταν και οι αναφορές του μέλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών Νίκου Χιωτάκη, ο οποίος τόνισε την ανάγκη διαμόρφωσης μίας κοινής αγροτικής πολιτικής σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη και επισήμανε την αναγκαιότητα να μην μειωθούν οι κοινοτικοί πόροι για την παραγωγή του ελαιολάδου. Παράλληλα, έκανε αναφορά στα οφέλη της ελληνικής μεσογειακής διατροφής και ιδιαίτερα του ελαιολάδου και σημείωσε τη σημασία της διάσκεψης για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε αυτόν τον νευραλγικό τομέα. Σήμερα, θα λειτουργήσει  θεματικό εργαστήριο για το ελαιόλαδο, ενώ θα πραγματοποιηθεί επιτόπια επίσκεψη σε πρότυπη μονάδα παραγωγής και τυποποίησης ελαιολάδου.

Comments are closed.