ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δώσαμε και δεν έχει άλλα…

0

«ΟΠΩΣ μπορούν να αντιληφθούν όλοι όσοι παρακολουθούν τις δημοσιονομικές εξελίξεις, κάπου εδώ φθάνουμε στο τέλος της προσαρμογής.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ από την πλευρά της μπορεί να επενδύει στο αφήγημα της «καθαρής εξόδου», στην ολοκλήρωση του Προγράμματος και στον σχεδιασμό της μεταμνημονιακής Ελλάδας, αλλά όλα – και πολύ περισσότερο οι αριθμοί – δείχνουν ότι η φορολογική πολιτική των τελευταίων ετών έχει φέρει αντίθετα από τα προσδοκώμενα εισπρακτικά αποτελέσματα.

ΔΕΝ ΕΞΗΓΕΙΤΑΙ διαφορετικά πώς παρότι το 2017, λόγω της σημαντικής ανόδου του τουρισμού αλλά και των εξαγωγών, η οικονομία ανέκαμψε, έστω και κατά 1,5%, τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ήταν 51,4 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 2,7 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2016.

ΣΤΙΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ βέβαια μετράμε και όσα δεν εισέπραξε (πάνω από 1,5 δισ. ευρώ) η κυβέρνηση, η χώρα, από τα ευρωπαϊκά ταμεία για τις δημόσιες επενδύσεις.

ΠΑΡ’ ΟΛΑ αυτά ο προϋπολογισμός του 2017 έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 1,9 δισ. ευρώ (έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 2,7 δισ. ευρώ το 2016).

ΩΣΤΟΣΟ, παρά τα πρωτογενή πλεονάσματα, όσοι διαβάζουν πίσω από τις γραμμές και τα νούμερα βλέπουν ότι η ελληνική κοινωνία εξαντλήθηκε, έφτασε στα όριά της από τη φοροαφαίμαξη. Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις έχουν εξαντληθεί από τους άμεσους και έμμεσους φόρους, και μια μεγάλη μάζα του πληθυσμού έχει οδηγηθεί στη φτωχοποίηση.

ΠΛΕΟΝ το ασήκωτο βάρος δημιουργεί κύματα φοροδιαφυγής όπου αυτό είναι εφικτό. Και να είναι βέβαιοι οι τεχνοκράτες και οι πολιτικοί ότι οι «τρύπες» είναι πολλές. Κάτι περισσότερο θα ξέρει ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ. Γιώργος Πιτσιλής από τη δικηγορική καριέρα του.

ΠΟΛΛΑ μπορεί να λέγονται και να γράφονται για την επόμενη μέρα από την έξοδο των μνημονίων. Ωστόσο οι πληγές της κρίσης δεν πρόκειται να κλείσουν χωρίς αναπτυξιακή πολιτική.

ΚΑΛΥΤΕΡΟ αύριο με μοναδικό όπλο τους φόρους δεν υπάρχει. Ο,τι δώσαμε, δώσαμε…».

***

Ο,ΤΙ ΔΩΣΑΜΕ, δώσαμε κι άλλα δεν έχει!

ΑΝ ΘΕΩΡΟΥΝ οι κυβερνώντες πως με τους φόρους θα έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη, πλανώνται οικτρά και δυστυχώς σε βάρος μας!

ΤΟ ΑΡΘΡΟ του Ζώη Τσώλη στις αρχές του 2018 δείχνει ανάγλυφα την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί πλέον.

ΑΝ ΑΥΤΟ το αντιλαμβάνονται οι κυβερνώντες, δύσκολα η απάντηση θα είναι καταφατική, άλλωστε η πραγματικότητα συνεχώς τους διαψεύδει.

ΤΑ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ πλεονάσματα που είναι προφανή και πρωτοφανή, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι μπορεί να θεωρηθούν και προς όφελος της κοινωνίας, όταν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού οδηγείται στη φτωχοποίηση, εκτός απ’ όσους ήδη είναι φτωχοί.

ΟΙ ΦΟΡΟΙ δεν φέρνουν ανάπτυξη και πλέον η φοροδοτική ικανότητα εξαντλείται σε ολοένα περισσότερους.

Ο,ΤΙ ΔΩΣΑΜΕ, όσοι δώσαμε, δώσαμε, άλλα δεν έχουμε να δώσουμε κι ας γίνει κατανοητό σε όσους κυβερνούν αλλά και σε όσους θέλουν να κυβερνήσουν.

ΑΛΛΩΣΤΕ σε αυτούς πέφτει πρωτίστως το βάρος καθώς θέλουν να επωμιστούν την ευθύνη της εξουσίας θεωρώντας  πως θα τα κάνουν καλύτερα αυτή τη φορά και ξεχνώντας πως τις προηγούμενες φορές που κυβέρνησαν, τα έκαναν μαντάρα!!

ΠΟΝΤΑΡΟΥΝ βέβαια στην ανάγκη για ελπίδα που έχουν οι πολίτες και στην απογοήτευσή τους από εκείνους που ήδη κυβερνούν.

ΙΣΧΥΕΙ αυτό, ωστόσο όσο περνάει ο καιρός γίνεται απροκάλυπτα φανερό πλέον πως η απογοήτευση των πολιτών και η ανοχή τους τελειώνει κι άλλα μέτρα δεν αντέχουν να υποστούν.

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ ούτε ψύλλος στον κόρφο τους όσων θέλουν να κυβερνήσουν.

Θανάσης Παντές

Comments are closed.