ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παρέμβαση από την Ενωση Περιφερειών Ελλάδας: Αναγκαία ρύθμιση για να μην καταστραφούν εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργειών

0

ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΚΑΙ ΑΡΓΟΛΙΔΑ

26-04-2017-%cf%83%cf%8d%cf%83%ce%ba%ce%b5%cf%88%ce%b7-%ce%b5%ce%bd%cf%80%ce%b5

Καταστροφή απειλεί εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργειών σ’ ολόκληρη τη χώρα λόγω των χρεών στη ΔΕΗ από τους ΤΟΕΒ.

Στην Πελοπόννησο ιδιαίτερο είναι το πρόβλημα στη Μεσσηνία (οφειλές πάνω από 2,5 εκατ. ευρώ) και στην Αργολίδα, που οι οφειλές αγγίζουν τα 2,8 εκατ. ευρώ, ενώ ήδη υπάρχουν εκτεταμένες διακοπές και οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση.

Για το τεράστιο αυτό ζήτημα συνεδρίασε προχθές το Δ.Σ. της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), κατά την οποία αποφάσισε να ζητήσει ειδική ρύθμιση για τις οφειλές των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) προς τη ΔΕΗ, που να προβλέπει προκαταβολή του 10% και εξόφληση του υπολοίπου σε 100 δόσεις.

Σε υλοποίηση της απόφασης, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός απέστειλε χθες επιστολή προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ε. Αποστόλου καθώς και στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Εμ. Παναγιωτάκη τονίζοντας ότι η ρύθμιση «καθίσταται αναγκαία και κατεπείγουσα προκειμένου να διευκολυνθούν στη λειτουργία τους και κυρίως να μην καταστραφούν εκατομμύρια στρέμματα με καλλιέργειες».

«Η ΔΕΗ για να ηλεκτροδοτήσει εκ νέου τα αντλιοστάσια ζητά προκαταβολή τουλάχιστον 30% της οφειλής και το υπόλοιπο να εξοφληθεί σε δόσεις. Αντικειμενικά, χρηματικά ποσά αυτού του ύψους, είναι αδύνατο να εξεύρουν οι ΟΕΒ, στην έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου», επισήμανε ο γενικός γραμματέας της ΕΝΠΕ, περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Στη συνεδρίαση παρουσιάστηκαν στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, τα συνολικά χρέη των ΤΟΕΒ προς τη ΔΕΗ ανέρχονται στα 400 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ήδη έχουν αρχίσει οι διακοπές ηλεκτροδότησης σε ΤΟΕΒ που έχουν οφειλές.

«Ως Ένωση Περιφερειών Ελλάδας είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει για το τεράστιο πρόβλημα με τα χρέη των ΤΟΕΒ», υπενθύμισε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κ. Αγοραστός και τόνισε ότι παρά τα όσα λέγονται ακόμη και από υπουργούς, η ΔΕΗ δεν έχει ακόμη ανάψει το πράσινο φως για ρύθμιση των χρεών των ΤΟΕΒ.

Comments are closed.