ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Π. Τατούλης: Δεν είχε αρμοδιότητα και ευθύνη η Περιφέρεια για τη χωματερή της Πύλου – Συνεχίστηκε χθες στα δικαστήρια το “μπαλάκι” των ευθυνών αλλά η δίκη διεκόπη

0

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αναμένεται την Παρασκευή 15 Ιουνίου,  η συνέχιση της δίκης με κατηγορούμενους τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρο Τατούλη και το δήμαρχο Πύλου Νέστορος, Δημήτρη Καφαντάρη, αναφορικά με τη χωματερή του Αγίου Νικολάου. Οι δύο αυτοδιοικητικοί άντρες, κατηγορούνται για υποβάθμιση και ρύπανση του περιβάλλοντος από την απόρριψη ανεπεξέργαστων στερεών αποβλήτων, έχοντας επιπτώσεις στην οικολογική ισορροπία, την ποιότητα ζωής και την υγεία των πολιτών, όπως και στις αισθητικές αξίες. Η… επίμαχη περίοδος, αφορά στο 2013 και το μισό επόμενο έτος, στη διάρκεια της οποίας, σημειώθηκαν αρκετές πυρκαγιές στην περιοχή. Στο επίκεντρο φυσικά, το ζήτημα των αρμοδιοτήτων με τον «σκουπιδοπόλεμο», να συνεχίζεται χθες στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας, με την απολογία του Πέτρου Τατούλη να παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους πως η Περιφέρεια, δεν έχει καμία ευθύνη για τους Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ).

Η ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΑΤΟΥΛΗ

«Το 2011 που αναλάβαμε, υπήρχαν πάνω από 120 ανεξέλεγκτοι ΧΑΔΑ, οι οποίοι έπρεπε να αποκατασταθούν λόγω των προστίμων, αλλά και των αρνητικών συνεπειών στην τουριστική προβολή», ανέφερε αρχικά ο περιφερειάρχης, επισημαίνοντας πως η ευθύνη της διαχείρισης των ΧΑΔΑ ήταν αποκλειστικά, υπόθεση των Δημοτικών Αρχών και του Φορέα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΦΟΔΣΑ), στη Γενική του Συνέλευση του οποίου, συμμετέχουν με εκπροσώπους τους, όλες οι Δημοτικές Αρχές. «Εγώ κλήθηκα βάση του άρθρου 4 της Αλληλεγγύης των δύο θεσμών, να προτείνω λύση, καθώς δεν ήθελα να συνεχιστεί η καταστροφική αυτή, επιλογή των Δήμων κι έτσι αποφάσισα, κάτι που το αποδέχθηκε και η διυπουργική επιτροπή, να προχωρήσω δηλαδή, στο διεθνή διαγωνισμό», τόνισε στην απολογία του ο κ. Τατούλης, ο οποίος στάθηκε στο χρόνο – ρεκόρ, όχι μόνο για την Ευρώπη, στον οποίο προχώρησε ο διαγωνισμός, καθώς χρειάστηκε μόνο ενάμισι έτος και αναφέρθηκε λεπτομερώς, στην αποκατάσταση των ΧΑΔΑ. «Οι Δήμοι, συνέχισαν να χρησιμοποιούν τους κλειστούς ΧΑΔΑ, δυσχεραίνοντας τη μελέτη, καθώς έτσι, αυξανόταν ο όγκος της επιφάνειάς τους. Για το κλείσιμο των ΧΑΔΑ έγιναν διοικητικές πράξεις από τους δημάρχους, ενώ όλες οι Δημοτικές Αρχές, ήταν ενήμερες για τους όρους του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ)», επεσήμανε ο περιφερειάρχης, που χαρακτήρισε προβληματική τη διαδικασία, λόγω της υποχρέωσης μεταφοράς των δεμάτων, σε νόμιμο χώρο. «Για να γίνει αυτό, θα έπρεπε οι Δήμοι να κηρυχτούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», ανέφερε, με την Πρόεδρο να στέκεται με ερωτήσεις της, στις ευθύνες των Δήμων, ζητώντας από τον κ. Τατούλη, να απαντήσει, πως αυτές καθορίζονται. Ο περιφερειάρχης τόνισε πως η ευθύνη αυτή, προκύπτει από τον Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) και συνέχισε, λέγοντας πως οι Δήμοι, είναι αυτοί που έπρεπε να βρουν όχι μόνο το χώρο για την τοποθέτηση των μηχανημάτων, αλλά και για τα δέματα. Στη συνέχεια, μετά από αλλεπάλληλες ερωτήσεις της Προέδρου, ο Πέτρος Τατούλης, ανέφερε ότι για τον έλεγχο του χώρου και την… πορεία των δεμάτων, υπεύθυνος είναι αποκλειστικά και μόνο, ο Φορέας και πως η Επιτροπή Παρακολούθησης, έχει απλώς, γνωμοδοτικό χαρακτήρα!

ΤΟ… ΜΠΑΛΑΚΙ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ

Νωρίτερα, στην κατάθεσή του, ο μάρτυρας υπεράσπισης του Δήμου, αντιδήμαρχος και πρόεδρος τότε, του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτης Πετρόπουλος, είχε τονίσει πως ο Δήμος, είχε ενημερώσει για την κατάσταση όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για να απαντήσει αναφορικά με τη στάση του, απέναντι σε αυτήν την ενημέρωση, ο Πέτρος Τατούλης. «Μου κάνει έκπληξη ότι ο συγκατηγορούμενός μου, κάνει χρήση των εγγράφων που έστειλε σε εμένα και άλλους φορείς, αφού γνωρίζει καλά, πως έχει την ευθύνη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πέτρος Τατούλης, δηλώνοντας παράλληλα πως στον ΧΑΔΑ του Αγίου Νικολάου στην Πύλο, δεν έχουν καλυφθεί και τα 28 στρέμματα. Όταν η Πρόεδρος επέμεινε στο θέμα, ο περιφερειάρχης είπε πως δεν απάντησε γιατί δεν μπορούσε να μπει σε αυτή τη λογική, αφού η ευθύνη δεν είναι της Περιφέρειας. «Η Τεχνική μας Υπηρεσία, ήταν υπεύθυνη μόνο για τη λειτουργία του μηχανήματος», ανέφερε και συνέχισε λέγοντας πως δεν πρόκειται για αδειοδοτημένο χώρο, τονίζοντας όλα όσα αυτό, μπορεί να συνεπάγεται. «Γίνεται παράβαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και των διατάξεων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, λόγω της μεταφοράς σύμμεικτων απορριμμάτων, τη στιγμή που άδεια, υπάρχει μόνο για τον δεματοποιητή», επεσήμανε ο περιφερειάρχης, τονίζοντας πως η φωτιά, ξεκίνησε από σύμμεικτα απορρίμματα και κάνοντας αναφορά σε όσα έπραξε η Περιφέρεια για τη συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος.

ΤΑΤΟΥΛΗΣ: ΕΜΕΙΣ ΔΩΣΑΜΕ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ

«Δεν έχουμε αρμοδιότητα, εμπλοκή και ευθύνη. Τώρα μάλιστα, βρισκόμαστε στο τέλος της υπόθεσης αυτής, καθώς σε λίγες ημέρες, υπογράφεται, το μεγάλο έργο της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης και σε 10 μήνες, ο ανάδοχος, θα αναλάβει τη διαχείριση όλων των απόβλητων της Περιφέρειάς μας και ολοκληρώνεται το έργο της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ. Και επειδή κανείς δε σας ενημέρωσε, σας λέω πως έχουμε ξεκινήσει την αποκατάσταση του Αγίου Νικολάου, όπου θα συγκεντρώσουμε όλα τα δέματα και θα προβούμε στην ολοκληρωτική αποκατάσταση του χώρου», τόνισε καταλητικά ο Πέτρος Τατούλης, με την απόφαση να αναμένεται την Παρασκευή στις 15 Ιουνίου, μετά και την απολογία του Δημήτρη Καφαντάρη.

Comments are closed.