ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Για τη δολοφονία Λαμπράκη κ.ά.

0

ΜΕ ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ανεκδιήγητο και με σαθρό ιστορικό υπόβαθρο η Πιπίνα Κουμάντου τα κατάφερε να προκαλέσει την προσοχή και να ασχοληθούν μαζί της.

ΑΝ ΑΥΤΟΣ ήταν ο σκοπός της, τον πέτυχε και μπράβο της.

ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ την ουσία του άρθρου της σχετικά με την υπόθεση Λαμπράκη, τα όσα αναφέρει είναι ατελή και εκ των πραγμάτων παραπλανητικά.

ΚΑΤ’ ΑΡΧΗΝ και μόνο που τη δολοφονία την έχει με εισαγωγικά, σαν να την αμφισβητεί, είναι ήδη ένα ατόπημα που δεν περνάει απαρατήρητο.

Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΛΑΜΠΡΑΚΗ όμως δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό και δεν εξαντλείται στους παρακρατικούς Γκοτζαμάνη και Εμμανουηλίδη που τιμωρήθηκαν με σχετικά μικρές ποινές και εξέτισαν μόνο μέρος απ’ αυτές.

ΥΠΗΡΧΑΝ και άλλα «μπουμπούκια» παρακρατικής υποστάσεως κι ας δρούσαν με μανδύα κρατικών λειτουργών.

ΟΝΟΜΑΤΑ όπως Μήτσου, Καπελώνης, Κοσμάς, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην υπόθεση (με βάση και τα στοιχεία της εποχής) αλλά ίσως να μη λένε τίποτα στην κυρία Πιπίνα, ωστόσο σχετίζονταν άμεσα με την υπόθεση.

ΝΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΘΕΙ επίσης και η απόπειρα δολοφονίας κατά ενός μάρτυρα του γεγονότος, του Σωτηρχόπουλου, εκτός όλων των άλλων που έχουν γίνει γνωστά στα χρόνια που μεσολάβησαν από τότε.

ΚΑΙ βέβαια αξίζει κάθε εγκωμιαστική αναφορά στους δημοσιογράφους Γιώργο Μπέρτσο, Γιώργο Ρωμαίο και Γιάννη Βούλτεψη που χάρη στις προσπάθειές τους χύθηκε άπλετο φως στην όλη υπόθεση, που όμως  σε πολλά σημεία της παραμένει μέχρι σήμερα με ανοιχτά ερωτήματα.

ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ τους «ηθικούς αυτουργούς» πέρα από τις βερμπαλιστικές πολιτικάντικες ατάκες υπάρχει ευθύνη των εχόντων την κυβερνητική εξουσία.

ΜΕ ΑΥΤΗ την έννοια και μόνο, η τότε κυβέρνηση Καραμανλή έχει τις δικές της ευθύνες, όπως άλλωστε κάθε φορά όσοι κυβερνούν.

ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ σήμερα το θέμα αυτό να προτείνω για ανάγνωση το «Ζήτα» του Βασίλη Βασιλικού με αφορμή τη δολοφονία Λαμπράκη,  βιβλίο κλασικό πλέον και ντοκουμέντο ασφαλώς ενώ βασισμένη στο βιβλίο είναι και η ομώνυμη ταινία του Κώστα Γαβρά.

ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ τις αποφάσεις για τους υπαίτιους της δολοφονίας Λαμπράκη, να θυμίσουμε ότι έχουν χαρακτηριστεί «όνειδος» και «κατάπτυστες» και προσβολή για τη Δικαιοσύνη και μάλιστα και από επιφανείς δικαστικούς λειτουργούς που τίμησαν το αξίωμά τους και τη θέση τους.

ΑΥΤΑ για σήμερα και θα επανέλθουμε.

****

ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ της περιφέρειας στη Μεσσηνία λίγη ειλικρίνεια δεν βλάπτει, ισχυρίσθηκε σε άρθρο του ο Περικλής Μαντάς.

ΘΑ ΕΙΧΕ βέβαια ενδιαφέρον αν το έκανε όταν ήταν μέλος της ομάδας Τατούλη και αντιπεριφερειάρχης διορισμένος, αλλά δεν το έκανε.

ΕΤΣΙ έχασε την ευκαιρία να είναι όσο αξιόπιστος επιθυμεί να είναι. Δυστυχώς γι’ αυτόν.

***

ΟΤΙ η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας λειτουργεί ακόμα, ύστερα από την ηγετική της αρρυθμίας, οφείλεται στους υπαλλήλους της και μόνο.

ΓΙΑΤΙ η σύγκρουση περιφερειάρχη και αντιπεριφερειαρχών μόνο παρενέργειες έχει φέρει και βέβαια την ανάλογη δυσφορία ως επακόλουθο.

ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ πάντως προφανώς και δεν ενδιαφέρονται για το ποιοι είναι αρμόδιοι αντιπεριφερειάρχες, αρκεί οι εν λόγω να κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

****

Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ είναι εθνική υπόθεση για όλη τη χώρα και όχι μόνο την Πελοπόννησο.

ΑΠΟ ΕΚΕΙ και μετά το να εκθειάζεται η προσφορά της αιρετής περιφέρειας στην υπόθεση του τουρισμού είναι εκ των ουκ άνευ, μιας και είναι υποχρέωσή της να το κάνει.

ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ουσία όμως η προσφορά της, χρειάζεται να αφήσει τους γνωρίζοντες να έχουν τον πρώτο λόγο και ρόλο κάτι που μέχρι τώρα δυστυχώς δεν έχει γίνει.

Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ έτσι κι αλλιώς στην ιδιωτική πρωτοβουλία βασίζεται κι απ’ αυτήν αποκτά την αναπτυξιακή προοπτική του.

Θανάσης Παντές

Comments are closed.