ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κυπαρισσιώτικα εν ολίγοις

0
  • ΠΕΡΑΣΕ και της Αγίας Τριάδος, που γιορτάστηκε με χριστιανοπρέπεια και με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και φυσικά με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου. Το εορταστικό τριήμερο περιελάμβανε και τη «Λευκή νύχτα», που οργανώνει τα τελευταία χρόνια ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης και είχε επιτυχία. Και τώρα πια στην καθημερινότητα και στο δρόμο, που μας δείχνει το καλοκαίρι που πλεισίστειο τραβάει μπροστά…
Γράφει ο ΣΤΑΘΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ
  • ΚΙ έχει απαιτήσεις αυτό το καλοκαίρι, απ’ τη φύση του, αφού απαιτεί περισσότερη καθαριότητα, φροντίδα για την παραλία, εφαρμογή του προγράμματος μονοδρομήσεων, λύση του κυκλοφοριακού και της στάθμευσης οχημάτων στην Πάνω Πόλη που το καλοκαίρι «απογειώνεται» αποφυγή συχνών διακοπών του νερού κ.α. Όλα αυτά ας τα έχει κατά νου – σε καθημερινή βάση η Δημοτική αρχή, για να περάσουμε ένα καλό καλοκαίρι.
  • ΩΣ πότε η Διονυσιάδα πηγή θα παραμένει έτσι, όπως παρουσιάζεται, μετά την προσπάθεια που έγινε για την αναμόρφωσή της και που δεν ήταν επιτυχής, αφού, ως πηγή αναφερόμενη απ’ τον Παυσανία, δεν θα ήταν κατασκευασμένη από πλακάκια (!), αλλά από μάρμαρο ή πωρόλιθο, κάτι που δεν το έλαβαν υπόψη τους οι εκτελεστές του έργου. Και μια και ο λόγος για τον Παυσανία, τι έγινε η μαρμάρινη πλάκα πάνω στην οποία είχε χαραχτεί η σχετική αναφορά του μεγάλου περιηγητή για τη Διονυσιάδα πηγή. « ΡΥΗΝΑΙ ΔΕ ΔΙΟΝΥΣΩ ΤΟ ΥΔΩΡ ΛΕΓΟΥΣΙ ΘΥΡΣΩ ΠΛΗΞΑΝΤΙ ΕΙΣ ΤΗΝ ΓΗΝ ΚΑΙ ΕΠΙ ΤΟΥΤΩ ΔΙΟΝΥΣΙΑΔΑ ΟΝΟΜΑΖΟΥΣΙ ΤΗΝ ΠΗΓΗΝ».
  • ΑΛΛΑ, συνειρμικά έρχεται στο νου, και μια άλλη μαρμάρινη πλάκα που εξαφανίστηκε απ’ το πάρκο, πάνω απ’ το λιμάνι, εκεί που είναι τοποθετημένο ανάγλυφο με αρχαία τριήρη, που έγραφε τους στίχους του αξέχαστου Κυπαρίσσιου ποιητή Κώστα Κατσαρού, που έλεγε: «Εδώ γελούν τα πέλαγα γλαυκά κι ειν’ τόσο τα χινόπωρα γλυκά/ που ξεγελούν τις λεμονιές κι ανθίζουν…». Πλάκες που ’χουν να ’πουν κάτι στον επισκέπτη κι εμείς τις εξαφανίζουμε. Γιατί;
  • ΤΗΝ παιδική χαρά, στο χώρο του σιδηροδρομικού σταθμού, που παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης ποιος θα την επιμεληθεί. Έτσι όπως είναι, απωθεί τις μητέρες και τα παιδιά, αντί να γίνεται πόλος έλξης. Και, βέβαια, μας εκθέτει σαν πόλη. Αλλά και του σιδηροδρομικού σταθμού η εικόνα- του πάλαι ποτέ σφύζοντος από κίνηση και ζωή – είναι απελπιστική. Κάποιος πρέπει – ο ΟΣΕ ή άλλος φορέας- να κάνει κάτι για την απαραίτητη φροντίδα του που θα του αλλάξει όψη.
  • ΤΟ διπλοπαρκάρισμα στην οδό Ελευθ. Βενιζέλου (κεντρική οδός) είναι απαράδεκτο – δυστυχώς – καθημερινό φαινόμενο. Είναι οικτρή η εικόνα νε βλέπει κανείς νταλίκες και λεωφορεία να μην μπορούν να περάσουν και να κορνάρουν για να πάρουν οι ανεύθυνοι οδηγοί (που διπλοπαρκάρουν) να πάρουν τ’ αυτοκίνητά τους. Κάτι πρέπει να γίνει. Και, μάλιστα, κάτι πιο προχωρημένο στο δρόμο που αντιστοιχεί στο τετράγωνο της πλατείας ν’ αφεθεί ελεύθερος χώρος να παρκάρουν μόνο εκδρομικά πούλμαν.

Comments are closed.