ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το «κακό Ισραήλ και η «καλή» Χαμάς!

0

Είναι προφανές ότι οι διαρκείς εποικισμοί του Ισραήλ δε βοηθούν στη λύση των δύο κρατών, σενάριο που μπορεί να δώσει τέλος στη διαμάχη Ισραήλ-Παλαιστινίων. Όμως, το δράμα των Παλαιστινίων δε συνδέεται μόνο με την πολιτική του Ισραήλ αλλά και με τις ευθύνες της ηγεσίας τους.

Του ΣΩΤΗΡΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ

Η ασφάλεια του Ισραήλ δεν πρέπει να παραγνωρίζεται. Οι Άραβες προσπαθούν να διοχετεύσουν και να τοποθετήσουν εκρηκτικά μέσα στο Ισραήλ, πυροβολούν Ισραηλινούς στρατιώτες που φυλούν τα σύνορα και εκτοξεύουν ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ.

Παρά τις προειδοποιήσεις των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, η Χαμάς χρησιμοποιεί απλούς πολίτες ως ασπίδα – όταν το Ισραήλ κάνει χρήση ένοπλης βίας, όπως έκανε στο φράχτη της Γάζας – για να κερδίσει δημοσιότητα.

Στη Λωρίδα της Γάζας, τον έλεγχο έχει η Χαμάς, η οποία έχει στόχο την καταστροφή του Ισραήλ. Η Χαμάς αξιοποιεί τα χρήματα της Ε.Ε. και του ΟΗΕ για να κατασκευάσει σήραγγες που οδηγούν στο Ισραήλ και όχι για να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής των Παλαιστινίων.

Το Ισραήλ είναι η μοναδική φιλελεύθερη δημοκρατία στην Μέση Ανατολή και τα δικαιώματα των γυναικών πλήρως σεβαστά (σε αντίθεση με το σουνιτικό Ισλάμ). Το Ισραήλ είναι κομμάτι του Δυτικού Κόσμου.

Οι θέσεις της παλαιστινιακής πλευράς είναι μαξιμαλιστικές και επικίνδυνες. Στο θέμα της Ιερουσαλήμ επιθυμούν την ισλαμοποίηση της πόλης. Η Χαμάς και η Τζιχάντ έχουν εξαπολύσει απειλές εναντίον των μη μουσουλμάνων κατοίκων της Ιερουσαλήμ. Δεν επιθυμούν εκεί εκκλησίες και συναγωγές.. Από την άλλη, η Κνεσέτ (ισραηλινή βουλή) έχει αναγνωρίσει τον πολυθρησκευτικό χαρακτήρα της πόλης.

Comments are closed.