ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περί βίας, Σκοπιανό κ.ά.

0

«ΑΡΓΑ αλλά σταθερά, ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις βρίσκονται αντιμέτωπες με την τυφλή τζιχαντιστική τρομοκρατία. Θαμώνες ενός κλαμπ, ανέμελοι περιπατητές δολοφονούνται εν ψυχρώ, θύματα ενός αβυσσαλέου μίσους κατά της Δύσης, του τρόπου ζωής, του πολιτισμού που εκπροσωπούν.

ΟΣΟ ψύχραιμος, όσο ορθολογιστής κι αν είναι κανείς, δεν μπορεί να παραγνωρίσει ότι ο φόβος, η απειλή της ανεξέλεγκτης βίας έχει γίνει πια μέρος της καθημερινότητάς μας.

ΝΑΙ, το Ισλάμ δεν ευθύνεται συνολικά για τους παράφρονες που δολοφονούν στο όνομά του. Ναι, δεν είναι συλλήβδην όλοι οι μουσουλμάνοι υποψήφιοι τρομοκράτες.

ΜΟΝΟ που δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε ότι στις διάφορες εκδοχές του Ισλάμ ενυπάρχουν τα σπέρματα της βίας. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό όλων των -ισμών ότι κουβαλούν τον φανατισμό, το μίσος, τη βία.

ΤΟ ΕΖΗΣΕ άλλωστε και η ήπειρός μας πριν από μερικούς αιώνες μέχρι να καταλαγιάσουν οι αιρέσεις και να επικρατήσουν η ανεκτικότητα και η λογική της συνύπαρξης. Το ζήσαμε, σε άλλη κλίμακα και με άλλες αφετηρίες, και στον σκοτεινό 20ό αιώνα».

***

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ άρθρου του Σήφη Πολυμίλη από την περσινή περίοδο έξαρσης της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας που πλέον θεωρείται ότι έχει περιοριστεί.

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ αυτή η εντύπωση επικρατεί μέχρι να διαψευστεί βέβαια.

ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ πάντως να μη συμβεί κάτι τέτοιο αν και ποτέ δεν μπορεί να ξέρεις.

Η ΒΙΑ εντείνεται σε κοινωνικό επίπεδο ακόμα και σε χώρες που μέχρι πρόσφατα έμοιαζε αδιανόητη αυτή η εξέλιξη κι όμως είναι  πλέον πραγματικότητα.

ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΑ στην περίπτωση Μπουτάρη έχουν ήδη ειπωθεί τόσα πολλά που δεν χρειάζεται να προσθέσουμε τίποτα περισσότερο.

ΓΙΑ τον «μάγκα με το τρίκυκλο Κυριάκο», που χαρακτήρισε δυστύχημα τη «δολοφονία Λαμπράκη» επίσης δεν χρειάζεται να ειπωθεί οτιδήποτε άλλο.

ΤΗΝ ΓΚΑΦΑ ο Κούλης την έκανε μόνος του και είναι όλη δική του.

***

ΣΚΟΠΙΑΝΟ στο προσκήνιο αρχές καλοκαιριού, όπως αναμενόταν, αλλά η έξαρση που είχε παρατηρηθεί αρχές του χρόνου έχει πλέον ατονήσει αν και δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο νέων συλλαλητηρίων από τους λογής υπερπατριώτες που εκμεταλλεύονται τον πατριωτισμό των απλών πολιτών.

ΔΕΝ ΠΕΙΘΟΥΝ βεβαίως όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες για τις προθέσεις τους γιατί τους διαψεύδει η πραγματικότητα και τα ίδια τα γεγονότα που έχουν καταγραφεί ανεξίτηλα και με χειρουργική ακρίβεια τον καιρό που έχουν συμβεί.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ πλευρά με την τότε κυβέρνησή της τον Δεκέμβριο του 1991 και δια του αρμόδιου υπουργού Εξωτερικών είχε αποδεχθεί και υπογράφει τον όρο «Μακεδονία» για τα Σκόπια.

ΕΚΤΟΤΕ οι ευκαιρίες έρχονταν και παρέρχονταν αλλά σε καμία περίπτωση δεν οδηγούσαν σε λύση όπως ήθελε η ελληνική πλευρά.

Η ΚΑΚΗ αρχή είχε γίνει δυστυχώς.

ΑΝ ΑΥΤΗ τη φορά αλλάξουν τα πράγματα μένει να το δούμε.

ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΕΣ σκοπιμότητες πάντως δεν ωφελούν ούτε καν αυτούς που επαίρονται για τον υπερπατριωτισμό τους.

***

Η ΣΚΟΥΠΙΔΟΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ της Πελοποννήσου δίνει βαρύτατες ευθύνες στην Περιφερειακή Αρχή που αρέσκεται στις μεγαλοστομίες και δεν αναλαμβάνει ευθύνες.

ΤΟΣΟ απλά!

 

Θανάσης Παντές

Comments are closed.