ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το Συλλαλητήριο είναι δικαίωμα λαού

0

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ δεν το ξέρουν ακόμα η έννοια του Συλλαλητηρίου είναι δικαίωμα που έχει ο λαός για να εκφραστεί όταν αντιλαμβάνεται ότι δεν υπάρχει γνήσια εκπροσώπηση της θέσης του. Είναι αναμενόμενο ο ελληνικός λαός να θέλει να κάνει τα Μακεδονικά Συλλαλητήρια ενάντια στη χρήση του ονόματος Μακεδονία για να προσδιοριστούν τα Σκόπια.

Του ΝΙΚΟΥ ΛΥΓΕΡΟΥ*

ΟΤΑΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ πώς λειτουργούν οι διπλωματικές διαπραγματεύσεις, πώς θα μπορούσε ο Ελληνισμός να εμπιστευτεί τέτοιες προφορικές διαδικασίες που δεν έχουν στην τελική κανένα επίσημο χαρακτήρα, αφού δεν υπάρχουν έγγραφα με υπογραφές. Έτσι τα Συλλαλητήρια είναι ο πιο άμεσος τρόπος να πει τα πιστεύω του περί ιστορίας και σεβασμού. Δεν υπάρχει κανένας άλλος πάνω στον οποίο μπορεί να βασιστεί. Διότι ακόμα και η επίσημη Εκκλησία που δεν θέλει βέβαια τη χρήση του ονόματος Μακεδονία, θεωρεί ότι δεν πρέπει να παίξει στο διπλωματικό επίπεδο, παρόλο που σε πρακτικό επίπεδο υποστηρίζει κάθε προσπάθεια.

ΕΤΣΙ ΟΣΟΙ κατηγορούν τα Συλλαλητήρια δεν είναι της Δημοκρατίας και δεν ανέχονται τη διαφορά θέσης. Όμως το Σκοπιανό είναι εθνικό θέμα και δεν μπορούμε να το αφήσουμε στα χέρια μερικών ατόμων που δεν πιστεύουν καν στην έννοια του Έθνους και της Ιστορίας. Επίσης με τα Συλλαλητήρια δείχνουμε σε όλους και ειδικά στο εξωτερικό ποια είναι η πραγματική θέση της Ελλάδας για το Σκοπιανό, για να μην μπερδεύονται ερμηνευτικά λόγω άγνοιας.

*Ο Νίκος Λυγερός είναι πανεπιστημιακός καθηγητής στη Γαλλία και στρατηγικός αναλυτής

 

Comments are closed.