ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πράσινες πολιτιστικές διαδρομές 2018 και στη Μεσσηνία

0

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΟΡΟΣ ΜΑΓΚΛΑΒΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

magklabas-2Στο πλαίσιο της πανελλαδικής δράσης με τίτλο «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» που διοργανώνει κάθε χρόνο η Διεύθυνση Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, θα συμμετάσχει στην επικοινωνιακή αυτή δράση την Κυριακή 11 Ιουνίου με τίτλο «Περιήγηση στο όρος Μαγκλαβάς και την ευρύτερη περιοχή. Πρόκειται για πεζοπορική διαδρομή στο βουνό Μαγκλαβάς (συνδυασμός πεζοπορίας και μετακίνησης με το λεωφορείο) που περιλαμβάνει χωμάτινη διαδρομή στο δάσος του Μαγκλαβά, επίσκεψη σε εκκλησίες της περιοχής (Παναγίτσα και Αγ. Αντώνιος), στάση στη Φουρτζόβρυση και στους μυκηναϊκούς τάφους Καμινίων. Η εκδήλωση θα γίνει σε συνεργασία με διάφορους εθελοντές, ομάδες και συλλόγους της Μεσσηνίας που έχουν σχέση με την πεζοπορία, την άθληση και τη φύση και τον πολιτισμό.

Σημειώνεται ότι θα γίνει ξενάγηση στους θολωτούς Τάφους των Καμινίων, κοντά στο σύγχρονο οικισμό Κρεμμύδια. Πρόκειται για κάποια από τα πρωιμότερα δείγματα θολωτών τάφων σ’ ολόκληρη τη Μεσσηνία. Χρονολογούνται στη μετάβαση της Μεσοελλαδικής προς την πρώιμη Μυκηναϊκή εποχή, γύρω στο 1700 π.Χ. περίπου 400 χρόνια πριν τη μεγάλη ακμή του ανακτόρου του Νέστορος. Στις ταφές υπήρχε μεγάλος πλούτος και ποικιλία κτερισμάτων στους νεκρούς. Ο ένας από τους θολωτούς τάφους χρησιμοποιήθηκε κατά τους ελληνιστικούς χρόνους (4ος-3ος αι. π.Χ.) για τη τέλεση λατρείας προς τιμή των προγόνων, όπως φανερώνουν τα σχετικά ευρήματα. Το έθιμο αυτό της «προγονολατρείας» παρατηρείται και σε άλλους θολωτούς τάφους της Μεσσηνίας.

Σημείο συνάντησης: Αφετηρία Παπάζογλου και Υπαπαντής (πλησίον των Γραφείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων επί της οδού Μπενάκη και Παπάζογλου)

– Ώρα αναχώρησης : 7.30 π.μ. (Καλαμάτα, Παπάζογλου και Υπαπαντής) 8.30 π.μ. (πλατεία Βλαχόπουλου)

  • Για επικοινωνία (ΕΦΑΜΕΣ): Σ. Α. Φριτζίλας, προϊστάμενος τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων.

– Τηλ. 2721026410, 2721063100 – Ηλ. Διεύθυνση: efames@culture.gr

Comments are closed.