ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Στο ΕΣΠΑ το «Καλαμάτα 1821: Δρόμοι Ελευθερίας»

0

ΕΝΤΑΧΘΗΚΕ στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα – Καινοτομία» του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 η πρόταση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στην οποία συμπράττει ο Δήμος Καλαμάτας μέσω της Κοινωφελούς Επιχείρησής του «Φάρις», με τίτλο: «Καλαμάτα 1821 – Δρόμοι Ελευθερίας».

Η έγκριση αφορά σε τρεις παραμέτρους με συνολική δαπάνη περίπου 850.000 ευρώ.

ΤΙ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ

Πρόκειται για μια διαδραστική τράπεζα πληροφοριών που θα εγκατασταθεί στο ιστορικό Δημαρχείο, ενώ στο πλαίσιο του έργου θα προβάλλονται με ψηφιακό τρόπο τα γεγονότα της Επανάστασης του 1821, που ξεκίνησε από την Καλαμάτα. Θα δίδεται, επίσης, πληροφόρηση και για τις κοινωνικές, οικονομικές και λοιπές συνθήκες της ζωής κατά την εποχή της Επανάστασης.

Στο πλαίσιο του προγράμματος θα δημιουργηθεί animated documentary για την εξιστόρηση των γεγονότων που οδήγησαν στην Απελευθέρωση της πόλης και των σημαντικών στιγμών στη συνέχεια και μέχρι τη ναυμαχία του Ναβαρίνου.

Επίσης, μέσω της υλοποίησης νέων πολιτιστικών δράσεων – και με την παράλληλη ενσωμάτωση προϋπαρχόντων δρωμένων της πόλης – θα πραγματοποιηθεί η διασύνδεση του 1821 με το σήμερα και η ανάδειξή του. Ακόμη, θα επιχειρηθεί η θεσμοθέτηση ενός πλαισίου πολιτιστικών, εμπορικών και τουριστικών δρωμένων, που θα αποτελέσουν ένα νέο σημείο αναφοράς για την πόλη.

Σημειώνεται ότι στο πρόγραμμα θα ενταχθεί και η πλήρης αναδιοργάνωση της εκδήλωσης που πραγματοποιείται την 23η Μαρτίου κάθε χρονιά, για την έναρξη της Επανάστασης και την Απελευθέρωση της Καλαμάτας.

Το πρόγραμμα, που θα συνδυασθεί με πρωτότυπη ερευνητική ιστορική εργασία από πλευράς Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, έχει περίοδο υλοποίησης 36 μηνών και θα ολοκληρωθεί το 2021, χρονιά που συμπίπτει με την επέτειο 200 ετών από την έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Στο ευρύτερο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που περιλαμβάνουν αυτό το έργο, εντάσσεται και η ανακατασκευή της πλατείας 23ης Μαρτίου στην Καλαμάτα.

Comments are closed.