ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Eρευνα: 125 ευρώ χάνει κάθε Ελληνας από τα προϊόντα μαϊμού!

0

Νέα έρευνα του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) αποκαλύπτει ότι κάθε χρόνο χάνονται 60 δισ. ευρώ λόγω παραποιήσεων και απομιμήσεων σε 13 τομείς της οικονομίας. Τα αντίστοιχα νούμερα για την Ελλάδα είναι απώλεια 1,4 δισ. ευρώ, ζημιές από τα προϊόντα μαϊμού (παραποίησης και απομίμησης) στους ίδιους τομείς.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Τα τελευταία 5 χρόνια, το EUIPO παρακολουθεί το οικονομικό κόστος της παραποίησης και της απομίμησης σε τομείς που είναι γνωστό ότι είναι ευάλωτοι σε παραβιάσεις δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας.

Σύμφωνα με τα τρέχοντα στοιχεία, οι άμεσες ετήσιες απώλειες σε αυτούς τους τομείς ανέρχονται σε 60 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 7,5 % των πωλήσεων τους, ως αποτέλεσμα της παρουσίας προϊόντων παραποίησης/απομίμησης στην αγορά.

Οι συνολικές απώλειες αντιστοιχούν σε 116 ευρώ ανά πολίτη της ΕΕ ετησίως.

Επειδή οι νόμιμοι κατασκευαστές παράγουν λιγότερα από όσα θα παρήγαγαν αν δεν υπήρχαν προϊόντα παραποίησης/απομίμησης, με αποτέλεσμα να απασχολούν λιγότερους εργαζομένους, χάνονται επίσης άμεσα 434 000 θέσεις εργασίας σε αυτούς τους τομείς.

Στην έκθεση εκτιμάται ότι λόγω της παρουσίας προϊόντων παραποίησης/απομίμησης, οι 13 τομείς χάνουν ετησίως το 12,3 % των άμεσων πωλήσεων τους στην Ελλάδα. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί περίπου σε 1,4 δισ. ευρώ, ή 125 ευρώ ανά Έλληνα κάτοικο ετησίως.

Οι 13 τομείς που μελετήθηκαν είναι οι εξής: καλλυντικά και προϊόντα ατομικής περιποίησης, είδη ένδυσης, υποδήματα και εξαρτήματα ένδυσης, αθλητικά είδη, παιχνίδια κάθε είδους, κοσμήματα και ρολόγια χεριού, τσάντες χεριού και είδη ταξιδιού, ηχογραφημένη μουσική, αλκοολούχα ποτά και κρασί, φαρμακευτικά προϊόντα, φυτοφάρμακα, έξυπνα κινητά τηλέφωνα, μπαταρίες και ελαστικά.

Τα στοιχεία αυτά αποτελούν μέρος ενός κύκλου ερευνητικής εργασίας που διεξάγεται από το EUIPO την τελευταία πενταετία και δημοσιεύονται για πρώτη φορά σε μία ενιαία έκθεση. Η συγκεφαλαιωτική έκθεση, η οποία δημοσιεύεται σήμερα, περιλαμβάνει επίσης έρευνες σχετικά με τη συμβολή της διανοητικής ιδιοκτησίας στην οικονομία της ΕΕ και το κόστος της παραποίησης/απομίμησης και της πειρατείας για το διεθνές εμπόριο. Συγκεντρώνει επίσης τις δράσεις που αναλαμβάνονται από εθνικούς, περιφερειακούς και διεθνείς οργανισμούς για την καταπολέμηση των παραβιάσεων δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του EUIPO, κ. Antonio Campinos, δήλωσε:

Τα τελευταία 5 χρόνια, οι εκθέσεις που συντάσσουμε και η έρευνα που διεξάγουμε μας δίνουν για πρώτη φορά μια ολοκληρωμένη εικόνα των οικονομικών επιπτώσεων της παραποίησης/απομίμησης και της πειρατείας για την οικονομία και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην ΕΕ, καθώς και πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο θίγονται τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας. Μέσω της έρευνας μας, έχουμε επίσης καταδείξει τη θετική συμβολή της διανοητικής ιδιοκτησίας στην απασχόληση και την ανάπτυξη. Σκοπός των εργασιών μας είναι να διασφαλίσουμε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι πολίτες δεν θα έχουν την παραμικρή αμφιβολία για την αξία της διανοητικής ιδιοκτησίας και τις ζημίες που προκαλούνται από την παραβίασή της.

ΟΙ 13 ΤΟΜΕΙΣ

Οι 13 θιγόμενοι τομείς που αναφέρονται είναι οι εξής: καλλυντικά και προϊόντα ατομικής περιποίησης, είδη ένδυσης, υποδήματα και εξαρτήματα ένδυσης, αθλητικά είδη, παιχνίδια κάθε είδους, κοσμήματα και ρολόγια χεριού, τσάντες χεριού και είδη ταξιδιού, ηχογραφημένη μουσική, αλκοολούχα ποτά και κρασί, φαρμακευτικά προϊόντα, φυτοφάρμακα, έξυπνα κινητά τηλέφωνα, ελαστικά και μπαταρίες. Τα ακόλουθα στοιχεία αναφέρονται στις άμεσες απώλειες σε κάθε τομέα. Οι συναλλαγματικές ισοτιμίες που ακολουθούν αφορούν το 2015, έτος διεξαγωγής της ανάλυσης δεδομένων για την έκθεση.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ EUIPO

Το EUIPO είναι αποκεντρωμένος οργανισμός της ΕΕ με έδρα στο Αλικάντε της Ισπανίας. Είναι αρμόδιο για τη διαχείριση της καταχώρισης των σημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΕΕ) και των καταχωρισμένων κοινοτικών σχεδίων και υποδειγμάτων (ΚΚΣΥ), τα οποία παρέχουν προστασία της διανοητικής ιδιοκτησίας σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Το EUIPO ασκεί επίσης δραστηριότητες συνεργασίας με τα εθνικά και περιφερειακά γραφεία διανοητικής ιδιοκτησίας της ΕΕ. Το EUIPO διοργανώνει τα βραβεία Design Europa Awards.

 

Το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για την Παραβίαση των Δικαιωμάτων Διανοητικής Ιδιοκτησίας συστάθηκε το 2009 με σκοπό να στηρίξει την προστασία και την επιβολή των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας και να συμβάλει στην καταπολέμηση της αυξανόμενης απειλής των παραβιάσεων δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας στην Ευρώπη. Οι αρμοδιότητες σχετικά με τη λειτουργία του μεταφέρθηκαν στις 5 Ιουνίου 2012 στο EUIPO με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 386/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

Comments are closed.