ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το Σύνταγμα, ο Μητσοτάκης και το… λάθος

0

«ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ, στο δημοκρατικό πολίτευμά μας, είναι ο υπέρτατος νόμος του κράτους. Ο καταστατικός χάρτης της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Συνεπώς είναι πάνω από κόμματα και κομματικές επιδιώξεις και σε καμία περίπτωση η τροποποίησή του δεν μπορεί να υποτάσσεται σε μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Ο ΤΡΟΠΟΣ αναθεώρησης του Συντάγματος υπογραμμίζει την πρόθεση του συνταγματικού νομοθέτη να διασφαλίσει όσα προαναφέραμε. Για να πραγματοποιηθεί, χρειάζονται δύο διαφορετικά, διαδοχικά κοινοβουλευτικά σώματα και διαφορετικές κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες στο καθένα από αυτά.

ΣΤΗ ΒΑΣΗ αυτών θα περίμενε κανείς, τουλάχιστον για το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης, η Ν.Δ. να δείξει ένα διαφορετικό πρόσωπο από εκείνο που δείχνει -και γνωρίζουμε- σε όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ δεν το έπραξε. Ο Κυρ. Μητσοτάκης γνωστοποίησε χθες στη Φώφη Γεννηματά -απαντώντας στην πρωτοβουλία που είχε αναλάβει η ίδια- ότι «το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης δεν είναι του παρόντος». Για ποιον, άραγε, δεν είναι του παρόντος;

ΓΙΑ ΤΟΝ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ, που μέχρι πριν από λίγες ημέρες αρθρογραφούσε για την αναγκαιότητα μιας γενναίας συνταγματικής μεταρρύθμισης; Για το κόμμα του, που επί κυβερνήσεων Κώστα Καραμανλή είχε επιχειρήσει -χωρίς επιτυχία- να την πραγματοποιήσει; Δεν είναι του παρόντος για τη χώρα και τη δημοκρατία;

ΑΦΟΥ δεν είναι του παρόντος, πώς το Γραφείο Τύπου της Ν.Δ. σε χθεσινή ανακοίνωσή του ενημέρωσε το πανελλήνιο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «πρώτος από όλους, μίλησε για την ανάγκη μιας γενναίας αλλαγής του καταστατικού χάρτη, ανάγκη την οποία ασφαλώς και εξακολουθεί να υποστηρίζει»;

ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ είναι απλά. Αν η σημερινή Βουλή αποφασίσει με ευρεία πλειοψηφία τη συνταγματική αναθεώρηση -δηλαδή με πάνω από 180 βουλευτές να ψηφίζουν θετικά-, τότε η επόμενη Βουλή θα μπορέσει να αναθεωρήσει εύκολα τα άρθρα του Συντάγματος που θα αποφασιστούν, με απλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία 151 βουλευτών.

ΑΛΛΑΖΟΝΤΑΣ συνεχώς τις θέσεις της, αυτό ακριβώς θέλει να αποτρέψει η Ν.Δ., γιατί προφανώς εκτιμά ότι η πλειοψηφία της επόμενης Βουλής δεν θα την ευνοεί. Πρόκειται για τη λογική της κομματικοποίησης των πάντων και του μικροπολιτικού καιροσκοπισμού, στα οποία ο Κυρ. Μητσοτάκης και το κόμμα του εντάσσουν τα πάντα. Ακόμη και τον θεμελιώδη νόμο του κράτους!».

***

ΚΑΘΕ φορά που γίνεται λόγος για συνταγματική αναθεώρηση, τα κόμματα αναδιπλώνονται ανάλογα και κινούνται κατά πως θεωρούν ότι είναι προς όφελός τους.

ΤΟ ΙΔΙΟ έκανε και η ΝΔ αυτή τη χρονική στιγμή και το άρθρο της ΕΦ.ΣΥΝ. που προηγήθηκε, το αναδεικνύει.

ΚΑΙ φυσικά δεν είναι  τυχαίο το πρωτοσέλιδο της ίδιας εφημερίδας που τονίζει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι «πολύ μικρός για μεγάλες προκλήσεις».

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ είναι πως την ίδια άποψη έχουν ολοένα και περισσότεροι και στο εσωτερικό της ΝΔ όσο κι αν δεν φαίνεται έντονα προς το παρόν η αμφισβήτηση στο πρόσωπό του.

ΑΥΤΟ όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει, όπως επισημαίνουν όσοι παρακολουθούν από κοντά τα ενδότερα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΠΟΥ θα οδηγήσει αυτή η αμφισβήτηση δεν μπορούμε να το προβλέψουμε αφού το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φιλοδοξεί να επιστρέψει στην εξουσία όσο γρηγορότερα γίνεται έστω και με αρχηγό  τον Κυριάκο.

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ  ήττας όμως, τότε η αμφισβήτηση στο πρόσωπό του θα είναι άμεση.

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ πολλά περιθώρια για λάθη ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει και δεν ξέρουμε αν το ξέρει!!

ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ τον μικροπολιτικό καιροσκοπισμό του έγινε ως φαίνεται το κυριότερο χαρακτηριστικό του.

ΚΡΙΜΑ για τον ίδιο και το κόμμα που είναι επικεφαλής.

Θανάσης Παντές

Comments are closed.