ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΜΕΘ με «Αντιγόνη» και άλλα θέματα

0

ΣΕ ΤΕΛΙΚΗ ευθεία μπαίνει πλέον η πολύμηνη προετοιμασία για την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή που θα παρουσιάσει το ΜΕΘ από 4 έως και 7 Ιουλίου στο Κάστρο Καλαμάτας.

ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ δύσκολο ασφαλώς και με πολλαπλές απαιτήσεις βεβαίως, που αποπνέει δέος και μόνο η σκέψη για την προσέγγισή του.

ΤΟ ΜΕΘ τολμά να αγγίξει αυτό το σπουδαίο έργο που θεωρείται από τα σπουδαιότερα του παγκοσμίου θεάτρου και μένει πλέον να δούμε την παράσταση για να καταλάβουμε τι κατάφερε.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ εύκολη ασφαλώς αυτή η προσπάθεια, αλλά κρίνεται αναγκαία έστω και αν πρόκειται να κινηθεί στα όρια της συντριβής από τη συμπόρευση με το δυσβάσταχτο μέγεθος που βρίσκεται απέναντι.

ΕΚΕΙΝΟ που έχει σημασία είναι η προσπάθεια και αυτή η προσπάθεια του ΜΕΘ αξίζει να εκτιμηθεί και μόνο για την τόλμη της.

ΕΙΣ ΑΝΑΜΟΝΗ της παράστασης λοιπόν.

***

ΑΠΟ την κρίση θα βγούμε συλλογικά, έλεγε το Φεβρουάριο του 2016 ο Τζιουζέπε ντε Μάρτσο, δημοσιογράφος και συγγραφέας με ρόλο εθνικού συντονιστή της εκστρατείας «Miseria ladra» που σημαίνει «Κλέφτρα μιζέρια».

Ο ΙΔΙΟΣ επισήμαινε πως η πρωτοβουλία αυτή δεν αφορά μόνο την Ιταλία, αλλά όλες τις χώρες που βρίσκονται στη δίνη της κρίσης και την Ελλάδα φυσικά.

ΔΥΟΜΙΣΙ χρόνια μετά και η άποψη του Μαρσό παρέμεινε δυστυχώς επίκαιρη ενώ η έξοδος από την κρίση φαίνεται πως ακόμα έχει πολύ δρόμο μπροστά της να διανύσει για να ολοκληρωθεί, τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ελλάδα.

ΥΠΑΡΧΕΙ βέβαια για τη χώρα μας το σενάριο εξόδου από τα μνημόνια τον Αύγουστο αλλά δεν είναι και τόσο βέβαιο ότι πιστεύουν οι Έλληνες πως αυτή η έξοδος που θα προκύψει κι ας λένε ό,τι θέλουν οι κυβερνώντες.

***

ΕΙΜΑΣΤΕ πλέον μπροστά στην τέταρτη αξιολόγηση και όλα τα προαπαιτούμενα θα ρυθμιστούν με ένα «νομοσχέδιο –κλειδί».

ΕΤΣΙ μας λένε και θέλουν να τους πιστέψουμε.

ΠΟΣΕΣ και πόσες αξιολογήσεις πέρασαν από το πρώτο μνημόνιο για να φτάσουμε στο τρίτο που λέει ότι ολοκληρώνεται τον Αύγουστο;

ΧΑΘΗΚΕ πια ο λογαριασμός και ακόμα πορευόμαστε σε μνημονιακή τροχιά και από απογοήτευση σε απογοήτευση.

ΝΑ ΔΟΥΜΕ ως πότε.

****

ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ της τετραετίας το έργο στην Υγεία θα είναι υπερασπίσιμο, δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

ΚΑΛΗ πρόθεση να τον πιστέψουμε υπάρχει, μένει να δούμε αν έχει δίκιο.

Η ΥΓΕΙΑ είναι αγαθό που μας αφορά όλους και η αξία του είναι αδιαπραγμάτευτη.

***

Η ΔΥΣΗ πιέζει για λύση στο Σκοπιανό, διατείνονται διάφορα ΜΜΕ κι ακούγεται λογικό βεβαίως.

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ είναι ποια πλευρά πιέζουν βέβαια.

ΓΙΑΤΙ επί της ουσίας και η ελληνική όσο και σκοπιάνη πλευρά πολλά περιθώρια δεν έχουν, αν κρίνουμε από τις αντιδράσεις στο εσωτερικό τους.

Ή ΜΗΠΩΣ όχι!

***

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ το άρθρο του Γιάννη Τριάντη που αναδημοσίευσε η «ΦΩΝΗ» στο φύλλο του Σαββάτου 9 Ιουνίου, σχετικά με το ονοματολογικό των Σκοπίων που βρίσκεται ξανά στην επικαιρότητα και «ήταν και παραμένει αγκάθι στο λαιμό της χώρας».

ΕΝΑ αγκάθι που δεν καταπίνεται εύκολα αλλά κινδυνεύουμε να πνιγούμε εξαιτίας του.

Ο ΑΣΥΣΤΟΛΟΣ εθνικισμός και των δύο πλευρών δεν οδηγεί πουθενά και μόνο προβλήματα δημιουργεί χωρίς να εξυπηρετεί τις δύο χώρες που χρειάζεται να συνυπάρξουν.

ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ είναι ραγδαίες και η νηφαλιότητα είναι επιβεβλημένη.

ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ που η αμετροέπεια των φανατικών το έκανε «Μακεδονικό» δεν θα λυθεί με κραυγές.

Ο ΧΡΟΝΟΣ που έχει χαθεί από τα λάθη που έγιναν τότε που διαλύθηκε η Γιουγκοσλαβία, δεν κερδίζεται αναδρομικά, όση σκόνη παραπληροφόρησης και να πέσει πάνω στη μνήμη.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ είναι αμείλικτη και τα γεγονότα αδιάψευστα.

ΜΟΝΟ όσοι εθελοτυφλούν, δεν μπορούν να το καταλάβουν και δυστυχώς γίνονται επικίνδυνοι με τον φανατισμό τους.

Θανάσης Παντές

Comments are closed.