ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο επικίνδυνος Ερντογάν και άλλα

0

«ΠΑΡΑΤΗΡΩΝΤΑΣ από τη μια τις τελευταίες προκλητικές δηλώσεις και κινήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέναντι στην Ελλάδα και από την άλλη τους συμπατριώτες μας από την Κάλυμνο που είχαν την ανάγκη να ζωγραφίσουν μια ελληνική σημαία 375 μέτρων στο βουνό τους, το συμπέρασμα είναι απλό: το πρόβλημα με τη γειτονική χώρα επανήλθε για να μείνει.

ΟΛΟΙ το έχουμε καταλάβει, ακόμα και η κυβέρνηση που παριστάνει ότι το παιχνίδι ακόμα παίζεται διμερώς και περιμένει πράξεις καλής θελήσεως από απέναντι.

ΑΥΤΟ που δεν καταλαβαίνει η Αθήνα είναι ότι η διπλωματία είναι δύσκολη άσκηση και δεν μπορεί να περιορίζεται σε συμβολικές κινήσεις. Πάνω απ’ όλα όμως αυτό που πρέπει να καταλάβει ο έλληνας Πρωθυπουργός είναι ότι δεν μπορεί να περιορίζει το πρόβλημα στο ελληνοτουρκικό επίπεδο. Ούτε σε επίπεδο «ηρωικών» δηλώσεων, με αναφορές στο 1821, όπως κάνει ο κυβερνητικός του εταίρος.

Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ δεν κάνει προκλητικές δηλώσεις μόνο για «εσωτερική κατανάλωση», όπως θέλει να πιστεύει το Μέγαρο Μαξίμου. Κάνει πιο συστημικό παιχνίδι, βάζοντας στο τραπέζι γεωστρατηγικά ζητήματα και όχι μόνο, που προς το παρόν η από δω πλευρά δείχνει να μην μπορεί να αντιληφθεί.

Η ΤΟΥΡΚΙΑ δεν είναι τόσο δυνατή όσο θα ήθελε να είναι αυτή τη στιγμή. Ωστόσο, οικονομικά, αντιθέτως με αυτά που ακούγονται, αντέχει ακόμα. Την ίδια ώρα, γεωπολιτικά, δέχεται όλη την πίεση που προκαλείται από την αναστάτωση στη Μέση Ανατολή.

ΚΙ ΑΥΤΟ που κάνει είναι να προσπαθεί να μετατρέψει τη δοκιμασία σε ευκαιρία. Γι’ αυτό και η συνάντηση, την περασμένη Τετάρτη, με τον Ιρανό Χασάν Ροχανί και τον Ρώσο Βλαντίμιρ Πούτιν, δυο ισχυρούς συμμάχους της Δαμασκού, δεν ήταν τυχαία.

ΑΥΤΕΣ οι τρεις χώρες είναι σήμερα οι κύριες δυνάμεις που υπάρχουν στη Συρία. Και αυτό οφείλεται στο ότι ήταν περισσότερο πρόθυμες να τοποθετηθούν στρατιωτικά στην περιοχή για να επηρεάσουν τη σύγκρουση εκεί όπου οι δυτικές δυνάμεις δεν ήθελαν να δεσμευτούν στρατιωτικά.

Η ΧΕΙΡΑΨΙΑ τους γύρω από τον Ερντογάν έδειξε ένα πράγμα: ότι οι τρεις είναι απέναντι από τη Δύση και θα μείνουν έτσι για όσο καιρό τις εξυπηρετεί.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, η Αγκυρα εξαπλώνεται στα Βαλκάνια: αγοράζοντας τις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών εκεί, μαζεύοντας κάτω από το καπέλο της τουρκικής μειονότητας τις περισσότερες μουσουλμανικές μειονότητες των Σκοπίων, της Σερβίας ή της Βουλγαρίας, απλώνοντας τις αερογραμμές της σε όλη την περιοχή ή θέτοντας σε ετοιμότητα τα πλοία της στα αλβανικά λιμάνια.

Η ΤΟΥΡΚΙΑ έχει ανοίξει πολλά μέτωπα ταυτόχρονα και θα μείνει σε αυτά για καιρό. Παλιά, στην Ανατολή, δεν υπήρχαν ώρες αλλά μόνο φεγγάρια και σκιές.

Ο ΧΡΟΝΟΣ ήταν άναρχος και μακρύς, κάτι που μάλλον θα πρέπει να το συνηθίσουμε αν θέλουμε να χτίσουμε αληθινή στρατηγική προστασίας απέναντι στον γείτονα».

***

ΚΙ ΕΝΩ η ένταση με την Τουρκία λόγω στάσης Ερντογάν κλιμακώνεται όσο οδεύουμε προς τις πρόωρες προεδρικές εκλογές στη γείτονα χώρα, το άρθρο του Γιώργου Μαντέλα επιχειρεί να ακτινογραφήσει ένα πρόβλημα που όπως φαίνεται έχει πολλά επεισόδια ακόμα για να ολοκληρωθεί αν βέβαια συμβεί τελικά κάτι τέτοιο.

ΚΙ ΑΠΟ την άλλη τα τουρκικά σίριαλ έχουν εν Ελλάδι την τιμητική τους ενώ αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το σίριαλ για τη ζωή του Κεμάλ Ατατούρκ.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ βέβαια δεν είναι τα τουρκικά σίριαλ αλλά μόνο σε ό,τι σχετίζεται με τα παραμύθια που χάβει μέσω αυτών η ελληνική πλευρά τηλεθεατών που κατά τ’ άλλα θέλουν να θεωρούνται σκεπτόμενοι και ενεργοί πολίτες!!

ΑΠΟ τέτοιους πολίτες είναι να φυλάγεται κανείς, όπως και από τους τραμπούκους, σαν αυτούς που επιτέθηκαν στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης ανοίγοντας ένα κύκλο ανωμαλίας που αν δεν κλείσει γρήγορα θα επιφέρει πολλές επιπλοκές με δυσάρεστες παρενέργειες.

***

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ το αφιέρωμα του Hot Doc History για τη δολοφονία Λαμπράκη που έγινε το Μάιο του 1963.

ΥΠΑΡΧΕΙ και η λογοτεχνική προσέγγιση στο γεγονός το περίφημο «Ζήτα» του Βασίλη Βασιλικού που έγινε και η ομώνυμη ταινία του Κώστα Γαβρά.

***

ΜΗΝ ΑΠΟΡΕΙΤΕ από πού ξεκίνησε η στήλη και πού τελείωσε σήμερα.

ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ αυτά και μάλιστα πολύ συχνά.

Θανάσης Παντές

Comments are closed.