ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

 «Τούρκικο σίριαλ» τα πυρηνελαιουργεία στο Μελιγαλά!

0

ΠΟΛΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΧΑΣΜΑ…

Διαστάσεις… τούρκικου σίριαλ, από εκείνα που όλοι κατηγορούν, αλλά παρακολουθούν με «μανία», μπαίνοντας ακόμη και τα ξημερώματα στο διαδίκτυο για να δουν το χαμένο επεισόδιο, έχει αρχίσει να λαμβάνει η κόντρα στους κόλπους της Περιφερειακής Αρχής Πελοποννήσου, στη… σκιά του «κοριού» που εντοπίστηκε στη Μεσσηνία!

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Από τα δύο «στρατόπεδα», αυτό του περιφερειάρχη και εκείνο της χωρικής αντιπεριφερειάρχη –από την οποία ο Πέτρος Τατούλης αφαίρεσε όλες αρμοδιότητες, πέραν εκείνων που ορίζει ο νόμος- εξαπολύονται ασταμάτητα βέλη, με τις… παράπλευρες απώλειες πολλές και τους «συμμάχους» να παίρνουν ήδη, θέση, στην πιο… βολική, πλευρά της «σκακιέρας»! Μετά από όσα έγιναν με τη ρήξη Τατούλη – Μαντά και φυσικά και Αλειφέρη, ήρθαν οι «γαλάζιοι» αντιπεριφερειάρχες και η ίδια η ΝΔ, δια στόματος Αυγενάκη, η οποία τα «έσπασε» με τον περιφερειάρχη που στήριξε επίσημα, στις προηγούμενες εκλογές.
Τα επεισόδια στο πολεμικό σκηνικό, δεν έχουν τελειωμό και μετά από όλα αυτά, όπως πρώτη αποκάλυψε η «Φ», ήρθαν και τα αποτελέσματα των μετρήσεων για τα πυρηνελαιουργεία που έδωσαν τη… χαριστική(;) βολή! Η κα Αλειφέρη, είχε κάνει δηλώσεις, επιβεβαιώνοντας την δραματική αύξηση των εκτός ορίων ποσοστών, με την Περιφερειακή Αρχή, να την χαρακτηρίζει… επικίνδυνη!

ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Η ανακοίνωση, ήρθε από το γραφείο Τύπου της Περιφέρειας, το οποίο… πατά στο έγγραφο που συνέταξε αναφορικά με τα αποτελέσματα η γενική διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας του νομού, το οποίο υπογράφει η προϊσταμένη του, Κατερίνα Σπέντζιουρα, ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Βασιλόπουλος και ο πρόεδρος του κλιμακίου ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος Μεσσηνίας (ΚΕΠΠΕ), Ηλίας Κατσάμπας.
Στο έγγραφο αυτό, αναφέρεται μεταξύ άλλων, η υπέρβαση που καταγράφηκε, σε σχέση με τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία όρια, για τις σωματιδιακές εκπομπές, στο σύνολο (και αυτό έχει τη δική του σημασία) των Μονάδων που μετρήθηκαν, αλλά γίνεται και μια ακόμη αναφορά, στην οποία στέκεται με τη σειρά της, η Περιφερειακή Αρχή.
Επισημάνεται λοιπόν, πως δε διαπιστώθηκε η παρουσία πολυαρωματικών υδρογονανθράκων (π.χ. βενζοπυρένο κ.α.) που θεωρούνται δυνητικά επικίνδυνοι για τη Δημόσια Υγεία, πάνω από τα όρια ανίχνευσης της μεθόδου μέτρησης, στη μονάδα (και αυτό έχει επίσης μεγάλη σημασία, αφού γίνεται αναφορά σε μια μονάδα) που μετρήθηκε. «Κατόπιν τούτου, έχουν κινηθεί όλες οι κατά το νόμο προβλεπόμενος διαδικασίες για την άμεση συμμόρφωση των πυρηνελαιουργείων, με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος και της Δημόσιας Υγείας», καταλήγει το έγγραφο της αρμόδιας υπηρεσίας που υπογράφεται από τρεις συναρμόδιους προϊσταμένους, με την Περιφέρεια να στέκεται μόνο στο δεύτερο σημείο και να βάλλει –ξανά- κατά της Αλειφέρη, από την οποία ζητά για μια ακόμη φορά να παραιτηθεί, χαρακτηρίζοντάς την ως επικίνδυνη!

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

«Σε συνέχεια των δημόσιων αναφορών της κας Αλειφέρη και προς αποκατάσταση της αλήθειας, σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών της Π.Ε. Μεσσηνίας, όπως αναφέρονται στο επίσημο έγγραφό τους προς τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, σχετικά με τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων, κατ’ αρχήν δεν διαπιστώνεται η παρουσία πιθανών επικίνδυνων πολυαρωματικών υδρογονανθράκων. Σε ότι αφορά την αύξηση των δεικτών των σωματιδιακών εκπομπών (σκόνη) έχει ήδη ξεκινήσει η προβλεπόμενη κατά το νόμο διοικητική διαδικασία συμμόρφωσης των πυρηνελαιουργείων με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος», αναφέρεται και στη συνέχεια, τονίζονται τα βήματα που έχουν γίνει σε αυτήν την κατεύθυνση από την Περιφερειακή Αρχή.
«Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και προσωπικά ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, εξαρχής προσέγγισαν το ζήτημα αυτό με υπευθυνότητα, ούτως ώστε να θωρακιστεί η δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Για το λόγο αυτό, αρχικά με το Δημόκριτο και στη συνέχεια με εξειδικευμένη εταιρεία, για πρώτη φορά επέβαλλε να γίνουν μετρήσεις στις καμινάδες των πυρηνελαιουργείων, ούτως ώστε να υπάρξουν σαφή και πιστοποιημένα στοιχεία», επισημαίνεται και ζητάται για μια ακόμη φορά από την Ελένη Αλειφέρη να παραιτηθεί με το χαρακτηρισμό ως «επικίνδυνη».

«ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ» Η ΑΛΕΙΦΕΡΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

«Η παραίτηση πλέον της κας Αλειφέρη είναι απαραίτητη, καθώς όχι μόνο είναι διακοσμητική η θέση της χωρίς την άσκηση αρμοδιοτήτων, αλλά η συμπεριφορά της κρίνεται επικίνδυνη, εφόσον με ανεύθυνες δημόσιες ανακοινώσεις, τις οποίες ουδέποτε στοιχειοθέτησε, προσπάθησε να δημιουργήσει πανικό και προβλήματα, τόσο στην οικονομία, όσο και στην κοινωνική συνοχή της Μεσσηνίας. Την ίδια πολιτική ανευθυνότητα αντανακλούν και οι δηλώσεις του κ. Πατσαρίνου για το θέμα αυτό, καθώς εμφανίστηκε πλήρως ανενημέρωτος και με μοναδικό του ενδιαφέρον τη δημιουργία εντυπώσεων.
Τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η διοικητική διαδικασία, όπως προβλέπεται από το νόμο, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου θα ενημερώσει, όπως πάντα κάνει, πλήρως και με τη δέουσα υπευθυνότητα τους πολίτες της Μεσσηνίας για τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων», καταλήγει η ανακοίνωση, με την Ελένη Αλειφέρη, να υπογράφει ένα ακόμη… επεισόδιο στο «σήριαλ», χρησιμοποιώντας… σκληρή γλώσσα!

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΛΕΙΦΕΡΗ

«Με την πλήρως αντιφατική και αυτοαναιρούμενη  χθεσινή ανακοίνωση η Περιφερειακή Αρχή, επιβεβαιώνει ουσιαστικά, ότι χάθηκε μια ακόμη χρονιά στην ήδη δρομολογηθείσα και επιβεβλημένη προσπάθεια βελτίωσης-λύσης στο πρόβλημα της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος από τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων.
Τα αποτελέσματα των μετρήσεων αποδεικνύουν πραγματικά υπερβολικές τραγικές υπερβάσεις άνω των ορίων στις σωματιδιακές εκπομπές. Άραγε γιατί λοιπόν πανηγυρίζετε;

Πρέπει να θυμηθούμε όλοι ότι:

  • Ο «Δημόκριτος» από το 2016 έχει πιστοποιήσει το πρόβλημα.
  • Το 2017 είχαμε μικρότερες υπερβάσεις και φέτος υπερδιπλάσιες – υπετριπλάσιες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
  • Το πιο σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση του θέματος που έγινε στο Π.Σ. της 24-07-2017 προς έκπληξη όλων και παρά τις «δημόσιες» δεσμεύσεις μας, το «αναστείλατε».

Να  σταματήσετε τις συκοφαντίες γιατί ουδείς επιθυμεί ή εύχεται(!!!), οι αναγκαίες αυτές εγκαταστάσεις για την ελαιοπαραγωγή της Μεσσηνίας, να εκπέμπουν επικίνδυνους για την υγεία των πολιτών πολυαρωματικούς υδρογονάνθρακες. Όμως, η διασφάλιση της μη ύπαρξης αυτής της παραμέτρου, απαιτεί νομοθετικά  θέσπιση ορίων και δυνατότητα μέτρησης όλων των εγκαταστάσεων η οποία δεν επετράπη στους ελεγκτικούς μηχανισμούς», αναφέρει η κα Αλειφέρη, τονίζοντας το γεγονός ότι δεν μετρήθηκαν όλες οι Μονάδες και κάνοντας αναφορά σε όσα εκείνη είχε εισηγηθεί εξαρχής, για το θέμα. «Αυτό, περιλαμβανόταν στα 13 συμπεράσματα-προτάσεις που εισηγήθηκα μετά από εμπεριστατωμένη επεξεργασία όλων των δεδομένων από τις υπηρεσίες μας, στο  Περιφερειακό Συμβούλιο τον Ιούλιο 2017. Αλλά και αυτό, θυσιάστηκε στις γνωστές ανεύθυνες «εσωτερικές ίντριγκες  και σκοπιμότητες»  και «ασκήσεις εξουσίας» που σίγουρα δεν υπηρετούν  τους πολίτες», ανέφερε αφήνοντας σαφέστατες αιχμές και αντιγυρίζοντας τα περί… επικινδυνότητάς της!

Η ΟΠΤΙΚΗ ΑΛΕΙΦΕΡΗ ΓΙΑ «ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥΣ» ΚΑΙ «ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ»…

«Επί του πρακτέου όμως, το οποίο αποτελεί και το μόνο ενδιαφέρον μου. Τα πρόσφατα αποτελέσματα μόνο για εφησυχασμό και κωλυσιεργία δεν είναι. Είναι προφανές ότι κυρώσεις με τη μορφή διοικητικού προστίμου δεν αρκούν. Η αξιοποίηση των συστηματικών προσπαθειών που έχουν γίνει τα τρία τελευταία χρόνια τόσο σε επίπεδο μελετών όσο και σε επίπεδο ελέγχων από την Π.Ε. Μεσσηνίας και τις οποίες εσχάτως μέσω της τελευταίας ανακοίνωσής σας, φαίνεται πλέον να «αναγνωρίζετε πανηγυρικά και όχι μόνον τυπικά», αποτελεί το σωστό δρόμο και καταδεικνύει επιτακτικά πλέον, την αναγκαιότητα επιβολής της τεχνικής ανασυγκρότησης των μονάδων των πυρηνελαιουργείων. Άλλωστε, η σχετική προς τούτο διοικητική διαδικασία, έχει δρομολογηθεί από την Π.Ε. Μεσσηνίας και έχουν εκδοθεί και οι σχετικές διαπιστωτικές πράξεις από το 2017.  Και φυσικά, πρέπει να επανέλθουν και να προωθηθούν όλα τα μέτρα που ήδη έχουμε εισηγηθεί ως Π.Ε. Μεσσηνίας.
Τέλος, ολίγα για το ποιοί-ες  είναι οι πραγματικά  επικίνδυνοι:

  • Επικίνδυνοι, είναι όποιοι θυσιάζουν το ορθό προς το συμφέρον των πολιτών, επειδή απλώς την πρωτοβουλία των εισηγήσεων και των κινήσεων στο θέμα των πυρηνελαιουργείων την είχα εγώ ως βεβαίως είχα καθήκον και υποχρέωση.
  • Επικίνδυνος –η, καθίσταται όποιος –α, απαιτεί από τις υπηρεσίες της Π.Ε Μεσσηνίας να μην με ενημερώσουν για τα αποτελέσματα των μετρήσεων των πυρηνελαιουργείων.

Τέλος, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι πολίτες γνωρίζουν καλώς ότι τους υπηρετώ και θα συνεχίσω να τους υπηρετώ με υπευθυνότητα, χωρίς καμία σκοπιμότητα και με αλήθεια σε όλα τα θέματα», καταλήγει στην ανακοίνωσή της, η Ελένη Αλειφέρη.

Comments are closed.