ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Απόψε στο Κάστρο οι «Πέρσες» του Αισχύλου

0

 Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΣΙΝΗ ΑΠΟΘΕΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟ!

ΑΠΟΨΕ στις 9.30 το βράδυ στο αμφιθέατρο του Κάστρου Καλαμάτας θα παρουσιαστούν οι «Πέρσες» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη, μία ιδιαίτερα επιτυχημένη περσινή παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου. Οι «Πέρσες» επιστρέφουν φέτος το καλοκαίρι και περιοδεύουν σε επιλεγμένες θεατρικές «πιάτσες» σε όλη την Ελλάδα, ξεκινώντας απόψε από την πόλη μας!

Μετά τη μεγάλη επιτυχία και τις διθυραμβικές κριτικές που απέσπασε η παράσταση του Άρη Μπινιάρη με πρωταγωνιστές τους Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Νίκο Ψαρρά, Αντώνη Μυριαγκό και Χάρη Χαραλάμπους ανεβαίνει σε επιλεγμένα ανοιχτά θέατρα σε όλη την Ελλάδα με πρώτο σταθμό της περιοδείας την Καλαμάτα.

Οι «Πέρσες», το παλαιότερο από τα σωζόμενα έργα του αρχαίου ελληνικού δράματος, το μοναδικό που βασίζεται σε ιστορικά γεγονότα, καταγράφει την ήττα της περσικής αλαζονείας και το θρίαμβο του ελληνικού πνεύματος, υιοθετώντας μια ξεχωριστή αφηγηματική φόρμα.

Το έργο παρουσιάζεται από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου σε σκηνοθεσία του Άρη Μπινιάρη, ενός νέου σκηνοθέτη που έχει ξεχωρίσει για τις εκρηκτικές παραστάσεις του, με τη συμμετοχή μιας δυναμικής ομάδας καταξιωμένων και νεότερων ηθοποιών από την Ελλάδα και την Κύπρο. Στο ρόλο της Άτοσσας η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.

Όπως έχει πει ο σκηνοθέτης, «η παράσταση αποτελεί ταυτόχρονα θεατρικό και μουσικό γεγονός και προτείνει μια ζωντανή σύνθεση ποιητικού λόγου, μουσικής και θεατρικής δράσης. Απελευθερώνει την ουσία του αισχυλικού έργου και οδηγεί τον θεατή στην κατανόηση του πανανθρώπινου χαρακτήρα του αρχαίου δράματος».

Ο Άρης Μπινιάρης προσθέτει επίσης ότι «οι ηθοποιοί προσεγγίζουν τα νοήματα, τους ρυθμούς και τους ήχους του ποιητικού κειμένου, με τη μουσικότητα ως όχημα για την αναπαράσταση και τη μεταμόρφωση. Όλοι οι βασικοί χαρακτήρες, όπως και ο Χορός, ερμηνεύονται αποκαλύπτοντας τη μουσική υφή του έργου».

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Μετάφραση: Παναγιώτης Μουλλάς

Σκηνοθεσία – Μουσική Δραματουργία: Άρης Μπινιάρης

Μετρική Διδασκαλία: Θεόδωρος Στεφανόπουλος

Σκηνικά: Κωνσταντίνος Λουκά

Κοστούμια: Ελένη Τζιρκαλλή

Κινησιολογία: Λία Χαράκη

Σχεδιασμός φωτισμών: Γεώργιος Κουκουμάς

Παίζουν: Καρυοφυλλιά ΚαραμπέτηΧάρης ΧαραλάμπουςΝίκος ΨαρράςΑντώνης Μυριαγκός

Χορός: Ηλίας ΑνδρέουΠέτρος Γιωρκάτζης, Γιώργος ΕυαγόρουΓιώργος Ονησιφόρου,  Μάριος Κωνσταντίνου, Παναγιώτης ΛάρκουΔαυίδ Μαλτέζε, Γιάννης ΜίνωςΆρης Μπινιάρης, Ονησίφορος Ονησιφόρου, Στέφανος ΠίτταςΚωνσταντίνος Σεβδαλής

Γενική είσοδος  16 ευρώ, φοιτητικό, παιδικό, μαθητικό, άνω των 65 ετών 12 ευρώ,  ΑΜΕΑ και ανέργων 8 ευρώ.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Comments are closed.