ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Και ξαφνικά, οι δήμαρχοι ζητούν χρήματα και αρμοδιότητες για  να… αναλάβουν το προσφυγικό!

0

ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΤΟΥΛΗ-ΒΙΤΣΑ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ

photo-balafas-2

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ που οι περισσότεροι δήμαρχοι της χώρας, προσπαθούν να… αποτινάξουν την «ευθύνη» της υποδοχής έστω των ανθρώπων που έρχονται με κάθε τρόπο στη χώρα μας, αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο, ο πρόεδρός τους, έρχεται να ζητήσει από την κυβέρνηση, το αντίθετο… Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) Γ. Πατούλης, στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δ. Βίτσα και τον υφυπουργό Γιάννη Μπαλάφα, ζητά να δοθούν στους Δήμους χρήματα και αρμοδιότητες για συμβάλλουν στο μείζον ζήτημα του προσφυγικού.

«Οι Δήμοι έχουν πλέον την εμπειρία και την τεχνογνωσία να συμβάλλουν στην εθνική προσπάθεια διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης με την απαραίτητη προϋπόθεση να δοθούν στην Αυτοδιοίκηση οι αρμοδιότητες και οι πόροι που απαιτούνται», ανέφερε με νόημα ο κ. Πατούλης, με τη συζήτηση να εστιάζει στις δράσεις και στις πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να υποστηριχθούν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση με τα απαιτούμενα χρηματοδοτικά εργαλεία, προκειμένου να γίνει ταχύτερη και αποτελεσματικότερη η διαδικασία διαχείρισης των προσφύγων- μεταναστών στη χώρα. Από την πλευρά της ΚΕΔΕ μάλιστα, υπογραμμίστηκε η ανάγκη αποσυμφόρησης των νησιών, επισημαίνοντας τους κινδύνους και τις επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες και στον τουρισμό.

Οι εκπρόσωποι των Δήμων, ζήτησαν επίσης τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης  για τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στα νησιά  και αναλογική κατανομή τους, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε ευρωπαϊκό. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ  μάλιστα, επισήμανε πως οι Δήμοι στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και έκαναν το καθήκον τους σηκώνοντας στις πλάτες τους το κύριο βάρος της προσφυγικής κρίσης. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη ενός σοβαρού αναπτυξιακού και κοινωνικού προγράμματος για την καλύτερη διαχείριση των προσφύγων-μεταναστών αλλά και για την αντιστάθμιση της μεγάλης ζημιάς που έχουν υποστεί εδώ και δύο χρόνια οι τοπικές κοινωνίες και οι οικονομίες, εξαιτίας της αναποτελεσματικής αντιμετώπισης από πλευράς των εθνικών και διεθνών αρχών.

Comments are closed.