ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Με αφορμή την πυρκαγιά στο Κάστρο της Πύλου και το κόψιμο μεγάλων δένδρων: Όταν χάνεται η κοινή λογική για χάρη οικονομικών συμφερόντων!

0

Η “ΓΡΑΜΜΗ” είχε ήδη δοθεί από τον Οκτώβρη του 2015, όταν με το πρόσχημα του “καθαρισμού” κόπηκαν στο Νιόκαστρο χωρίς αιτία 50-60 υγιή δέντρα ηλικίας κοντά 100 χρόνων. Με πρόσχημα τώρα την προ ημερών πυρκαγιά, επιθυμούν να καταστρέψουν όλα τα δέντρα! Οι εν λόγω κύριοι, τη λέξη ΠΡΟΛΗΨΗ δεν την έχουν ξανακούσει; Ή διακαής πόθος “επενδυτών” και αρχαιολόγων είναι η βελτίωση της θέασης του Φρουρίου αδιαφορώντας για τους φυσικούς πόρους; Φυσικά το δεύτερο!

Του ΗΛΙΑ ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΟΥ
Οδοντιάτρου-συγγραφέα

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Το πευκοδάσος στην Πύλο έχει μια ιστορία 100 ετών και αποτελεί κομμάτι της φυσικής κληρονομιάς του τόπου και αναπόσπαστο τμήμα της συλλογικής του μνήμης. Αποτελεί δε σημαντικό παράγοντα θετικής εξισορρόπησης του μικροκλίματος της περιοχής και προστατεύει και σπάνια είδη πουλιών που βρίσκουν εκεί καταφύγιο. Τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται και στην περιοχή μας ακραία καιρικά φαινόμενα. Η απουσία του δάσους σε συνδυασμό με τις κλήσεις του εδάφους στη συγκεκριμένη περιοχή θα λειτουργούσαν σε περίπτωση έντονης καταιγίδας (πλέον αυτές δεν είναι σπάνιες), ως “επιταχυντής” της ορμητικής καθόδου νερών και μπάζων.
Βάση αυτών, καμία ισορροπία δεν διαταράχθηκε με την φύτευση των μεσογειακών δέντρων πριν έναν αιώνα! Ήταν μια καθ’ όλα σωστή λογική κάλυψης ενός άγονου και βραχώδους τοπίου, ώστε να δημιουργηθεί μια ισορροπία μεταξύ του ιστορικού και φυσικού περιβάλλοντος. Όλο αυτό το πανέμορφο τοπίο είναι ένα ανάγλυφο που έχει διαμορφωθεί διαχρονικά και αποτελεί μια αέναη διαδικασία συνεχούς επαναπροσδιορισμού της ταυτότητος του τόπου. Ένα τοπίο όπου το φυσικό και το πολιτισμικό περιβάλλον ισορροπούν άριστα. Αυτό το ιδιαίτερο Πολιτιστικό Τοπίο οφείλουμε να το προστατεύουμε και να το αναδεικνύουμε! Τόσο με τρόπους που θα έχουν στόχο την πρόληψη των μελλοντικών πυρκαγιών (δηλαδή με την αποκλάδωση και υλοτομία ξερών και εκριζωμένων τμημάτων και καθαρισμό του υπορόφου από ανεπιθύμητα είδη, καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες δασολόγους, όταν δεν υπάρχει υπόροφος βλάστηση, μια πυρκαγιά που θα ξεσπάσει θα μείνει στο έδαφος και δεν θα κάψει τα δέντρα), όσο και με την ανάδειξη των ιδιαίτερων φυσικών και πολιτιστικών πόρων της ιδιαίτερης αυτής περιοχής. Με την ίδια λογική, εάν όντως υπάρχουν κάποιες ρηγματώσεις στο μνημείο γύρω από κάποιο συγκεκριμένο δέντρο (που δεν υπάρχουν), τότε και μόνο τότε να επιτρέπεται η προσεκτική αφαίρεση αυτού.
Όμως και στην υπόλοιπη Ελλάδα και στην Ευρώπη, πολλά κάστρα και αρχαιολογικοί χώροι περιβάλλονται από δέντρα. Για παράδειγμα στην αρχαία Ολυμπία που περιβάλλεται από πευκοδάσος και προστατεύεται σαν “κόρη οφθαλμού” γιατί κανείς δεν σκέφτηκε ποτέ ν’ αφαιρέσει τα δέντρα ώστε να… υπάρχει καλύτερη θέαση των εμβληματικών μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς; Διότι ακριβώς αυτό θα προκαλούσε αμετάκλητη αλλοίωση του πολιτιστικού τοπίου που περιλαμβάνει το σύνολο των φυσικών και πολιτιστικών πόρων της περιοχής!
Γιατί στην Πύλο, που σημειωτέον έχει αναγνωριστεί ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλους (Τ.Ι.Φ.Κ.) από το Υπουργείο Περιβάλλοντος (βλπ. 3η φώτο), πρέπει να επικρατήσει η λογική του παραλόγου; Το πολιτιστικό τοπίο χρειάζεται ΌΛΑ τα στοιχεία και όχι κάποια επιλεκτικά, που κάποια πολιτειακή αρχή ή οικονομική (τουριστική) διεργασία προδιαγράφει με αποκλειστικό σκοπό το κέρδος. Σαν ετούτη η φωτιά που δεν είχε εδώ και τόσα χρόνια παρουσιαστεί ποτέ, να μη ξέσπασε τυχαία…
Τέλος είναι κατάπτυστα ανάλογα δημοσιεύματα σαν αυτό της “Ελευθερίας” (φωτό 1, 2)στον τοπικό Τύπο, που την στιγμή που ο κόσμος είναι απορροφημένος στα βαριά του προβλήματα ανήμπορος ν’ αντιδράσει, υποστηρίζουν τέτοιες διεργασίες με το πατροπαράδοτο “εν τη παλάμη και ούτω βοήσωμεν”.

Comments are closed.