ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το Σκοπιανό μπροστά στον αναπόφευκτο συμβιβασμό

0

ΟΛΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ πως το ζήτημα της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ φτάνει στο τέλος. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών αναμενόταν να έχουν τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα και –εκτός απροόπτου– να ορίσουν τη συνάντησή τους για τις τελικές υπογραφές.

ΑΝ, ΕΠΟΜΕΝΩΣ, όλα πάνε καλά, σύντομα θα γίνει γνωστό το περιεχόμενο των συμφωνηθέντων και όλοι θα έχουμε την ευκαιρία για συγκεκριμένα συμπεράσματα σε πραγματική βάση. Αρα, δεν έχουμε λόγο να βιαστούμε. Θα αρκεστούμε, όμως, σε ορισμένες επισημάνσεις.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ με την ΠΓΔΜ διαρκεί είκοσι επτά χρόνια. Ολα αυτά τα χρόνια –πάνω από ένα τέταρτο του αιώνα– δοκιμάστηκαν όλες οι άλλες λύσεις εκτός από τον συμβιβασμό.

ΑΥΤΟ που προτείνει ο εθνικισμός και από τις δύο πλευρές, δηλαδή να μην υπάρξει λύση με την ελπίδα ότι η μία πλευρά θα επιβληθεί στην άλλη, δεν έφερε κανένα θετικό αποτέλεσμα. Ούτε για την Ελλάδα ούτε για την ΠΓΔΜ.

ΟΛΑ ΑΥΤΑ τα χαμένα χρόνια επιχειρήθηκε η χρησιμοποίηση του προβλήματος για εσωτερική κατανάλωση. Η προβολή δηλαδή πολιτικών που δεν έβλεπαν το πρόβλημα, αλλά το εσωτερικό της κάθε χώρας προς άγραν ψήφων. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα;

ΚΡΙΝΟΝΤΑΣ από την ελληνική εμπειρία, μπορούμε χωρίς δισταγμό να πούμε πως πάνω στο Μακεδονικό χτίστηκαν πολιτικές καριέρες και δημιουργήθηκαν πολιτικά μορφώματα που λειτούργησαν ως διάττοντες αστέρες.

ΚΑΠΟΙΟΙ ωφελήθηκαν από αυτό, αλλά η χώρα στην περίπτωση που δεν έχασε –η αλήθεια είναι ότι έχασε–, δεν κέρδισε το παραμικρό. Ηρθε πλέον η ώρα ο πολιτικός καιροσκοπισμός και η πολιτική κερδοσκοπία με τα εθνικά θέματα να μπουν στην άκρη. Η λύση που έρχεται –εφόσον όλα πάνε καλά– θα είναι μια λύση συμβιβαστική.

ΣΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ειρηνικές σχέσεις μεταξύ κρατών, ο συμβιβασμός είναι μονόδρομος. Αρα το ζήτημα δεν βρίσκεται στο ότι θα συμβιβαστούμε με τους γείτονες. Βρίσκεται στο περιεχόμενο του συμβιβασμού. Αν είναι αμοιβαία επωφελής και αν θα κατοχυρώνει τα δίκαια της κάθε πλευράς.

ΟΠΟΙΟΣ πιστεύει πως η άλλη πλευρά δεν έχει δίκαια, απλώς πιστεύει στο δίκαιο του ισχυροτέρου. Δεν ξέρουμε αν είναι σε θέση να το επιβάλει. Είμαστε όμως σίγουροι πως δεν θα ήθελε να το υποστεί».

***

ΑΝ ΔΕΧΘΟΥΜΕ λοιπόν πως το Σκοπιανό βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία για τη συμβιβαστική του λύση, το άρθρο που προηγήθηκε από την Εφημερίδα των Συντακτών είναι θεωρώ όσο απαιτούν οι περιστάσεις νηφάλιο.

ΓΙΑΤΙ το Σκοπιανό που «σάπισε» πια τόσα χρόνια που «σέρνεται» με κραυγές δεν πρόκειται να λυθεί, όπως άλλωστε δεν λύθηκε μέχρι σήμερα.

Η ΛΥΣΗ που προτείνεται ίσως δεν είναι η καλύτερη, αλλά δεν είναι και η χειρότερη τελικά και άργησε ήδη πολύ καιρό για να φτάσουμε σε αυτήν.

ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ που με το ζόρι το κάναμε Μακεδονικό, δεν είναι η συντέλεια του κόσμου και τελικά παραδώσαμε σημασία στις άναρθρες κραυγές εκείνων που θεωρούν πατριωτική στάση τον τυφλό φανατισμό τους.

ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ τη διμέτωπη επίθεση Σαμαρά σε Παυλόπουλο και Τσίπρα, δικαιολογημένα προκάλεσε δυσφορία και ενόχληση.

ΚΑΙ βέβαια το σημαντικότερο δεν είναι τι λένε ή δεν λένε οι πολιτικοί όταν συμφωνούν ή διαφωνούν μεταξύ τους.

ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ είναι αν αυτά που λένε αφορούν την κοινωνία και το μέλλον των πολιτών της.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ και νηφάλιες φωνές για το θέμα αυτό, όπως αυτή του Νίκου Δήμου στο εξαιρετικό  άρθρο που δημοσίευσε στο «Βήμα της Κυριακής» 10 Ιουνίου που το τιτλοφορεί «Όχι άλλο Μακεδονικό».

ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ το και μελετήστε το!!

ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ έφτασε εδώ που έφτασε σήμερα γιατί έγιναν λάθη επί λαθών από το 1991 και μετά με ευθύνη των πολιτικών που το διαχειρίστηκαν.

ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ όλα αυτά τα χρόνια να λέγονται τα Σκόπια «Μακεδονία» και τώρα ζητάνε και τα ρέστα. Τι να πεις!!!

Θανάσης Παντές

Comments are closed.